Hoppuka

Ryktene går

Halvor Egner Granerud leder Hoppuka, mens Piotr Zyla jager bak. Flere stiller spørsmål ved hoppdressen til polakken: - Den er ekstrem, sier Viaplay-ekspert Andreas Stjernen til Dagbladet.

STOR BÆREFLATE: Piotr Zyla vekker oppsikt med hoppdressen. Den er ekstremt stor i skrittet, noe som gir større bæreflate. Foto: Geir Olsen / NTB
STOR BÆREFLATE: Piotr Zyla vekker oppsikt med hoppdressen. Den er ekstremt stor i skrittet, noe som gir større bæreflate. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): «De blå dressene virker litt tøyelige. Huh.»

Det skriver den tidligere tsjekkiske hopperen Viktor Polasek på Twitter. Uttalelsen vekker oppsikt i Polen. Den rammer veteranen og yndlingen Piotr Zyla (35), som ligger 13,4 poeng bak Halvor Egner Granerud (26) i sammendraget i Hoppuka.

Hoppdressen kan maks stå tre-fire centimeter ut fra kroppen, men i skrittet til Zyla ser regelen ut til å overgås med svært god margin. Det viser bilder fra rennet i Oberstdorf torsdag.

ROMSLIG: Hoppdressen til Piotr Zyla strekker seg utover tre-fire centimeter i skrittet på sletta. Foto: AP/NTB
ROMSLIG: Hoppdressen til Piotr Zyla strekker seg utover tre-fire centimeter i skrittet på sletta. Foto: AP/NTB Vis mer

Hvis dette er tilfelle, har Zyla bedre forutsetninger enn konkurrentene til å fly i lufta. Han får større bæreflate.

Samtidig må polakken gjennom dresskontroller som alle andre, men blir ikke disket. Så hva er greiene?

FØLELSER: Piotr Zyla er kjent for sitt energiske kroppsspråk. Foto: Geir Olsen / NTB
FØLELSER: Piotr Zyla er kjent for sitt energiske kroppsspråk. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

I hoppukebyen Garmisch-Partenkirchen - der Nyttårshopprennet arrangeres søndag - snakkes det om spesielle strekk-egenskaper når Zyla sprer beina. Når han samler dem igjen, vil han være innenfor de nødvendige målene for å få dressen godkjent.

- Dressen er ekstrem. Det ser ut som om han har større bæreflate i skrittet enn de fleste har i det området, sier Viaplays hoppekspert Andreas Stjernen til Dagbladet.

I SVEVET: Piotr Zyla har optimalisert bæreflaten når han flyr i lufta. Foto: Reuters/NTB
I SVEVET: Piotr Zyla har optimalisert bæreflaten når han flyr i lufta. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Så lenge Zyla går gjennom dresskontrollene uten å bli disket, er det ingen som snakker om juks. Tyskeren Karl Geiger hadde noe av det samme under Beijing-OL i vinter.

- Det blir feil å si at dressen er ulovlig når han kommer gjennom hver kontroll. Men det ser ut som at når han sprer beina, så strekker dressen seg ned. Når han samler dem igjen, så går den opp. Polen har sikkert funnet en god måte å sy dressen på, sier Stjernen.

Magnus Brevig er sports science og har størst kunnskap om hoppdress på det norske laget. På Dagbladets spørsmål om Zylas blå dress svarer han:

- Jeg har ingen kommentar til det nå.

LEDER HOPPUKA: Halvor Egner Granerud er ikke like bred i skrittet som Piotr Zyla når han bremser opp på sletta. Foto: Geir Olsen / NTB
LEDER HOPPUKA: Halvor Egner Granerud er ikke like bred i skrittet som Piotr Zyla når han bremser opp på sletta. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Stjernen påpeker:

- Jeg vil tro at Zyla og Dawid Kubacki er de som blir filmet mest av de norske trenerne på tribunen.

Han fortsetter:

- Zyla har mye erfaring med dresser og dresskontroller. I tillegg har Polen Mathias Hafele til å sy dressene. Han har ekstremt med erfaring og kommer fra Østerrike. Da vet du de fleste triksene i boka. Men de hadde tydeligvis ikke utstyr som gjorde at de slo Granerud i Oberstdorf.

- Ja, hva kan du si om hans dress?

- Han har fine linjer. Alt ser aerodynamisk ut. Han har fine områder rundt hofte og skritt, noe som gjør at han har optimal bæreflate.

Stjernen forteller at det skjedde et skifte i 2016/2017. Mye tid går med til å optimalisere hoppdressene.

- Når du er på tur og kommer fram, begynner du å tilpasse dressen til kvaliken. Når kvaliken er ferdig, er spørsmålet om du skal hoppe med den samme dressen eller en annen dress dagen derpå. Hver kveld bruker du en time eller to på dress. Støtteapparatet bruker enda flere timer og sitter til langt på natt, forteller Stjernen.

- Da jeg selv var i Hoppuka, hadde jeg med fire dresser. Jeg husker at Johann André Forfang og jeg spleiset på en hockeybag som vi la dem i. Der fikk de ligge ganske rolig og ble ikke inneklemt.

RINGSIDE: Kasper Wikestad og Andres Stjernen kommenterer Hoppuka for Viaplay. Foto: Geir Olsen / NTB
RINGSIDE: Kasper Wikestad og Andres Stjernen kommenterer Hoppuka for Viaplay. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Zyla kom i fokus etter rennet i Oberstdorf på flere måter. Bilder viser at glidelåsen på hoppdressen hadde gått litt opp på sletta. Dette skjedde angivelig da han jublet.

Hadde dresskontrolløren oppdaget dette - eller det hadde kommet en protest - ville han blitt disket.

En åpen glidelås i lufta bidrar til mer luftgjennomstrømning og større bæreflate. Men det skal ikke ha vært tilfelle med Zyla da han var i lufta.

PS: Dawid Kubacki vant i dag kvaliken til Nyttårshopprennet søndag. Granerud ble nummer seks.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer