Rykter om bloddoping

LAHTI (Dagbladet.no): Finsk radio melder i dag at Jari Isometsä skal ha testet positivt for et plasmaekspanderende stoff. Resultatet av B-prøven kommer kl. 16 norsk tid.

Isomatsä testet positivt etter 15 km klassisk torsdag. Det bekreftet det finske skiforbundet i går kveld.

Siden har VM-byen vært herjet av en rykteflom om hva finnen skal ha fått i seg. Den statseide finske radiokanalen YLE melder i dag at sølvvinnerens prøve inneholder spor av et blodplasmaekspanderende middel. Meldingen er så langt ikke bekreftet av andre.

Bruk av stoffet kan i praksis skjule EPO-bruk ved at utøverens blodverdier senkes.

- Plasmaekspanderende stoffer brukes for blodmangel i medisinen. Men det kan også brukes for å kompensere, og dermed skjule, bruk av EPO og tilførsel av røde blodlegemer, sier Rune Andersen, sjef for Norges Idrettsforbunds antidopinggruppe til Dagbladet.no.

Andersen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Plasmaekspanderene midler var lenge ikke på den internasjonale dopinglista, men ble ført inn på grunn av økende kamuflering av bloddoping og EPO.

- Det er bare et par år siden det kom på lista, sier Andersen.

Klokka 16 norsk tid i ettermiddag offentliggjøres resultatene av Isometsäs B-prøve på en pressekonferanse i VM-byen.

Selv om B-prøven frikjenner Isometsä stiller han ikke opp på morgendagens tremil. Han meldte i dag avbud, mens Mika Myllylä fortsatt er usikker med sykdom. I dag var Myllylä ute og prøvde ski i løypene.

- Kanskje jeg går. Vi får se, sier Myllylä som ikke ville snakke om lagkameratens dopingprøve.

- Beklager. Ingen kommentar, sier Myllylä til Dagbladet.no.

VM-arrangøren melder i dag at dopingtilfellet ikke vil føre til noen endringer i programmet i Lahti, og forteller hvorfor de ikke ville viderebringe FIS's melding om «tekniske problemer» bak flyttingen av medaljeseremonien i går kveld.

- Vi sa at grunnen ville bli gitt i dag, fordi vi ikke ville ikke lyve om utsettelsen. Vi hadde verken problemer med teknikken eller sikkerheten, sier generalsekretær Seppo Innanen.

  • Dagbladet.no kommer tilbake med mer om dopingskandalen i Lahti seinere i dag.