- Ryktet til italiensk fotball begynner å bli dårlig

Riise lurer på om noe er galt med mentaliteten i Italia.

SKREMT AV KAMPFIKSING: John Arne Riise forbereder seg til treningskampen mot Kroatia på Ullevaal i morgen. Men han følger også med på kampfiksingsskandalen i Italia. - Ruktet til fotballen i landet begynner å bli dårlig, sier den tidligere Roma-spilleren. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKREMT AV KAMPFIKSING: John Arne Riise forbereder seg til treningskampen mot Kroatia på Ullevaal i morgen. Men han følger også med på kampfiksingsskandalen i Italia. - Ruktet til fotballen i landet begynner å bli dårlig, sier den tidligere Roma-spilleren. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Nok en gang rystes italiensk fotball av påstander om kampfiksing.

- Dette var aldri et tema i Roma-garderoben, sier John Arne Riise (31).

- Hadde jeg visst noe, ville jeg sagt ifra, sier den nåværende Fulham-backen.

- Mange trener hardt, bruker hele livet sitt på fotballen - og så blir de lurt. Da velger jeg heller å fortelle sannheten, slår Riise fast.

- Du hadde ikke fryktet gruppepress?

- Hadde det skjedd, måtte jeg byttet klubb.

Styrte kamper
Italiensk politi slo mandag morgen til mot 19 spillere og ledere i Serie A og nedover i divisjonene. Bakgrunnen er at et illegalt kartell i Singapore mistenkes for å ha styrt utfallet av kamper.

Etterforskningen startet i fjor, og flere personer er allerede utestengt. Blant klubbene som blir dratt inn i skandalen denne gang, er Lazio, Genoa og Lecce.

Italias venstreback Domenico Criscito (25) er kastet ut av landslaget. Lazio-kaptein Stefano Mauri er en annen storfisk som er pågrepet. Også Juventus-trener Antonio Conte er under mistanke for uregelmessigheter mens han var sjef i Siena.

- Jeg skjønner ikke at de setter ryktet sitt på spill. Til syvende og sist blir du tatt, sier Riise.

Overrasket
Venstrebacken med 102 landskamper spilte i Roma og italiensk fotball fra 2008 til 2011. Nå forbereder han seg til treningskampen mot Kroatia på Ullevaal i morgen.

Han sier:

- Før jeg signerte for Roma, hadde jeg naturligvis hørt om det som har skjedd i italiensk fotball. Da jeg var der, virket det som om situasjonen var under kontroll. Det var den tydeligvis ikke. På en måte blir du overrasket. På den annen side blir du ikke dét når dette har skjedd før.

- Var kampfiksing noen gang tema i Roma-garderoben?

- Nei. Jeg forsto at Roma drives slik klubben skal. Det er en stor klubb. Francesco Totti vet hva som skjer der, og jeg var en god venn av ham. Jeg hørte aldri snakk om kampfiksing.

Mentalitet
- Serie A er en fantastisk liga. Men det må være noe med den italienske mentaliteten, fortsetter Riise.

- Når politiet gjennomfører en razzia på anlegget til det italienske landslaget, sier det noe om alvoret.

Også før Tyskland-VM i 2006 ble Italia rammet av skandale.

Den fikk navnet «Calciopoli», og handlet i korte trekk om at klubber som Fiorentina, Lazio, Milan og Juventus fikk plukke sine egne dommere. De tre første klubbene ble straffet med poengtrekk. Juventus ble flyttet ned i Serie B.

Streng straff
- Ryktet til italiensk fotball begynner å bli dårlig. Når slike ting skjer, blir det færre og færre spillere som drar til Italia, påpeker Riise.

- Hva bør straffen være for kampfiksing?

- Så streng at ingen tør å gjøre det igjen.

- Hvordan tror du dette påvirker Italia i EM?

- Det kommer til å bli stort press fra media og publikum. Selv mener jeg Spania har det sterkeste laget, sier Riise, som gleder seg til fotballferie etter kampen i morgen.