Argentina feiret VM-seieren

Rystende bilder: - Vær forsiktig!

Det holdt på å gå fryktelig galt for Lionel Messi og co. da de feiret VM-triumfen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RYSTENDE: Lionel Messi og den Argentinske VM-troppen feiret trofeet i Argentina. Men det kunne endt på fryktelig vis. Video: ESPN Vis mer
Publisert

Alt om VM

Rundt klokka 02.40 lokal tid landet verdensmesterne på argentinsk jord. Øyeblikket hele Argentina har ventet på i 36 år.

Ute i gatene er det full fest, og i hovedstaden Buenos Aires har titusenvis av mennesker tatt til gatene for å hylle Lionel Messi og co.

- Jeg vil dra til Argentina for å se hvor sykt det er. Jeg gleder meg til å komme dit og nyte det sammen med dem, sa Messi etter finaleseieren mot Frankrike.

Messi-video vekker oppsikt

I minuttene etter finalen mot Frankrike dukket det opp flere videoer av festscenene inne i den argentinske garderoben. Også da Argentina holdt sin seiersparade i Buenos Aires, har flere videoer vekket oppsikt. Noen mer alvorlige enn andre.

GUTTA KRUTT: De argentinske spillerne feiret VM-triumfen. Foto: NTB
GUTTA KRUTT: De argentinske spillerne feiret VM-triumfen. Foto: NTB Vis mer
SCENER: Det kan godt tenkes at de frammøtte er glade for at tirsdag har blitt erklært som nasjonal fridag. Foto: NTB
SCENER: Det kan godt tenkes at de frammøtte er glade for at tirsdag har blitt erklært som nasjonal fridag. Foto: NTB Vis mer

Særlig én video kan nok ha fått mange til å sette morgenkaffen i halsen. For ESPN Argentina har i morgentimene publisert en video der det holder på å gå fryktelig galt for kvintetten Nicolás Otamendi, Angel Di Maria, Leandro Paredes, Rodrigo De Paul og Lionel Messi.

Sittende på taket av en buss med bildet av VM-trofeet og teksten «Campeones del mundo» - verdensmestere, blir stjernegalleriet nesten offer for en vaier som henger over veien. I siste liten får de fem spillerne dukket unna, og unngår en potensiell katastrofe.

- Vær forsiktig med kablene, gutter! skriver ESPN.

Se den dramatiske videoen øverst i saken.

SUPPORTERSANG: Argentina er klare for finale under årets verdensmesterskap i fotball og valgte å feire det med en supportersang, som ikke akkurat har verdens hyggeligste tekst. VIDEO: Instagram: nicolasotamendi30 Vis mer

Nasjonal fridag

Ifølge Reuters har regjeringen i Argentina erklært tirsdag som en nasjonal fridag. Dette for at supporterne skal få hyllet verdensmesterne.

Da den argentinske troppen gikk av flyet på flyplassen i Buenos Aires, var det til tonene av den ikoniske sangen «Muchachos», som blant annet ble sunget på flyet hjemover fra Qatar.

Sangen ble ifølge lokale medier framført av bandet som har laget låta.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer