Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rystende e-post avslørt

Ville skjule dopingskandaler.

NY SJEF: Sebastian Coe leder nå Det internasjonale friidrettsforbundet. Foto: Scanpix
NY SJEF: Sebastian Coe leder nå Det internasjonale friidrettsforbundet. Foto: Scanpix Vis mer

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) planla å skjule navnene på de russiske utøvere som kunne vært dopet i forkant av VM i Moskva i 2013, melder BBC.

Den britiske statskanalen har fått tak i en avslørende epost fra IAAF-visepresident Nick Davies. Der skriver han at russerne skulle snakke med IAAFs antidopingavdeling for å diskutere «russiske skjeletter i skapet».

Han skriver videre at russiske utøvere som allerede var blitt dopingtatt, ikke skal være med på det russiske laget til mesterskapet. Dette skal det ifølge Davies gjøres klart for den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev. Davies vil dessuten i første omgang skjule de dopingtatte utøvernes identitet.

- Hvis de skyldige ikke deltar, kan vi vente til etter VM med å avsløre dem. Ellers så avslører vi en enkelt eller to og to, men samtidig som vi avslører utøvere fra andre nasjoner, heter det i eposten.

- Dessuten kan vi forberede en spesiell rapport, som skal vise årsaken til at de russiske utøverne har testet positivt. Det er at de blir testet veldig ofte, skrev han.

På det tidspunktet ble det satt spørsmålstegn til om Russland var verdig å arrangere et VM på grunn av en rekke utøvere var tatt i doping.

IAAF utestengte hele 16 russiske utøvere i månedene etter VM. Eposten var sendt til Papa Massata Diack, som arbeidet som en markedskonsulent i IAAF. Han er sønn av daværende IAAF-president Lamine Diack.

Nick Davies er forelagt eposten og benekter at det var snakk om å forsøke å dekke over russiske dopingsyndere.

- Det ble ikke satt i verk noen planer på bakgrunn av den mailen. Det er heller ingen sannsynlighet for at en slik strategi overfor mediene noen gang kunne få innflytelse på antidopingarbeidet, skriver han i et svar til BBC.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media