Rystende rapport om doping og utpressing ventes i dag

- Dette kommer til å være en «game-changer» for sporten.

SPENT: Friidrettspreisident Sebastian Coe og resten av idrettsverdenen venter spent på rapporten som er ventet mandag. Foto: NTB Scanpix
SPENT: Friidrettspreisident Sebastian Coe og resten av idrettsverdenen venter spent på rapporten som er ventet mandag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mandag blir en rapport som inneholder beskyldninger om doping og utpressing i friidrettsmiljøet offentliggjort. Friidrettspresident Sebastian Coe er sjokkert over anklagene.

270 dager før sommer-OL i Rio kommer en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), med en rapport som kan være verre enn korrupsjonsskandalen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

- Dette kommer til å være en «game-changer» for sporten. Du har potensielt en haug med gamle menn som har en hel masse penger i lomma gjennom utpressing og bestikkelser, sa hovedforfatter Richard McLaren.

Tysk dokumentar Kommisjonen er satt ned i kjølvannet av den tyske dokumentaren som kom med beskyldninger om massiv doping. TV-programmet på tyske ARD hevdet at 800 utøvere har levert mistenkelige dopingprøver.

Informasjonen hadde TV-kanalen fått gjennom tilgang til 12.000 dopingprøver fra rundt 5000 utøvere mellom 2001 og 2012.

Etterpå har det også kommet anklager om korrupsjon i friidretten. Den tidligere presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Lamine Diack, er blant dem som er rammet.

82-åringen skal ha mottatt mer enn én million euro (ni millioner kroner) for å dekke over at russiske utøvere leverte positive dopingprøver.

Presidenten sjokkert Sebastian Coe ble valgt til president i IAAF 19. august. Briten kan stå foran en stor opprydningsjobb, og frykter trolig det som står i rapporten, selv om han selv ikke er involvert i beskyldningene.

- Jeg er sjokkert, sint og veldig trist. Anklagene som vekket meg rundt potensiell utpressing kom fra det blå og de fleste i sporten deler nok disse følelsene, sa Coe.

Friidrettspresidenten mener forbundet har gjort en god jobb i å hindre doping siden 2009.

- Vår sport er en pioner når det gjelder blodpass. Det ble introdusert i 2009 og den første sanksjonen var på plass i 2011. Siden da, gjennom bruk av blodplass, har det vært 85 sanksjoner i hele sporten og 69 av dem har vært mot utøvere, sa Coe.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram