STJERNE I SUPERLIGAEN: Pål Alexander Kirkevold (til høyre) har bøttet inn mål for Hobro denne sesongen. Laget ligger på femteplass i den danske Superligaen. Til venstre: Horsens-spiller Alexander Ludwig.
Foto: Frank Cilius / NTB scanpix
STJERNE I SUPERLIGAEN: Pål Alexander Kirkevold (til høyre) har bøttet inn mål for Hobro denne sesongen. Laget ligger på femteplass i den danske Superligaen. Til venstre: Horsens-spiller Alexander Ludwig. Foto: Frank Cilius / NTB scanpixVis mer

Pål Alexander Kirkevold er toppscorer i Superligaen

Ryster Fotball-Danmark: - Vi kan ikke ha en nordmann i historiebøkene

Ingen scorer flere mål i Superligaen: - Det har gått over all forventning, sier Pål Alexander Kirkevold (26).

(Dagbladet): Pål Alexander Kirkevold er toppscorer i dansk fotball med elleve mål. Men den norske sensasjonsmannen har ennå ikke hørt fra landslagstrener Lars Lagerbäck.

- Det er som om jeg har kommet ut av skallet. Jeg var ikke i nærheten av dette nivået i Sandefjord og Sarpsborg, forteller Kirkevold til Dagbladet.

- Jeg har lenge følt at jeg hadde noe uforløst. Det er dette jeg får ut nå.

Han er spiss for Hobro, som ligger på femteplass i Superligaen i Danmark. Nordsjælland, Midtjylland og Brøndby topper tabellen. På plassen bak Hobro - som nummer seks - ligger favoritten F.C. København.

Rekord

Men det er klubben fra den lille byen med 11 000 innbyggere som har toppscoreren. Elleve mål på 12 kamper gir et snitt på 0,92 per kamp.

I 2-2-oppgjøret mot AC Horsens søndag scoret han i sin niende kamp på rad. Dette har ingen gjort før ham i dansk fotball. Peter Møller og Ebbe Sand hadde den gamle rekorden med scoringer i åtte kamper på rad.

JUBEL: Pål Alexander Kirkevold (i midten) blir hyllet av lagkameratene i Hobro.
Foto: Frank Cilius / NTB scanpix
JUBEL: Pål Alexander Kirkevold (i midten) blir hyllet av lagkameratene i Hobro. Foto: Frank Cilius / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke noe jeg har tenkt så mye på. Men det er en bonus. Å komme i historiebøkene gjør at du ikke blir glemt, påpeker Kirkevold.

- Irriterer det danskene at en nordmann har rekorden?

- Jeg har fått høre at «vi kan ikke ha en nordmann i historiebøkene». Men det blir sagt med humor.

Delte meninger

Samtidig er det ingen tvil om at det har vært delte meninger om nordmenn og fotball i Danmark. «Fjellaper» var et skjellsord som ble brukt i Drillos storhetstid. Den type fotball - altså langpasninger - var noe de så på som mindreverdig.

De siste åra har nordmenn inntatt den ene viktige posisjonen etter den i Danmark. Det er det ikke alle som liker. Åge Hareide er landslagstrener. Ståle Solbakken leder den største klubben, F.C. København. Og nå er en nordmann toppscorer i ligaen.

- Det har gått litt over all forventning, innrømmer Kirkevold.

For det store publikum er det muligens vanskelig å plassere ham. I Norge har han spilt for HamKam, Mjøndalen, Sandefjord og Sarpsborg. Han kom til Hobro i 2015.

- Hva har skjedd?

-Jeg har trent, trent og trent. Også når laget ikke har fellestreninger. Jeg har trent med mannekenger og kjegler på egen hånd. Jeg holder meg til tre-fire øvelser, og disse har jeg klart å få ut i kamper.

Effektiv

Selv om han vekker oppsikt, har han ikke hørt noe fra landslagstrener Lars Lagerbäck.

- Hva kunne du tilført Norge?

- Ferdighetene mine er på de siste 20 meterne av banen. Jeg trenger ikke mange sjanser for å score.

Lagerbäck er blitt spurt om Kirkevold flere ganger. Svaret han gir er at han vurderer andre spisser som bedre.

Kontrakten med Hobro går ut til sommeren. Kirkevold forteller at det ikke haster med å signere.

- Klubber følger med, og jeg har hørt rykter her og der. Jeg liker situasjonen. Jeg merker at forsvarsspillere kan bli redde og usikre på hvordan de skal håndtere meg, påpeker han.

Søndag møter Hobro serieleder Nordsjælland.