Ryster langrenns-verdenen

- Trist. Vi vil savne henne, sier Eva Urevc til Dagbladet om lagvenninna Anamarija Lampic' sjokkvalg før ski-VM på hjemmebane. - Merkelig, synes Lotta Udnes Weng.

OVERRASKER: Slovenias store langrennshåp Anamarija Lampic bytter ut langrenn med skiskyting, like før ski-VM på hjemmebane i Planica. Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
OVERRASKER: Slovenias store langrennshåp Anamarija Lampic bytter ut langrenn med skiskyting, like før ski-VM på hjemmebane i Planica. Foto: CHRISTOF STACHE / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommende vinter skal Slovenia arrangere ski-VM for første gang. Men den framgangsrike skinasjonen rammes av et lynnedslag inn mot sesongen slovensk langrenn har sett fram til og jobbet mot i mange år:

Deres største stjerne og gullhåp Anamarija Lampic bytter idrett fra langrenn til skiskyting.

- Det var et lite sjokk! Det er merkelig å bytte idrett under et år før VM på hjemmebane, spesielt når hun er medaljekandidat på klassisk sprint, sier Lotta Udnes Weng, en av Lampic' norske utfordrere, til Dagbladet.

For langrennsverden kommer Lampic' valg og karriereskifte som et lyn fra klar himmel, men for hennes nærmeste støttespillere er ikke valget like overraskende.

- Det er trist for slovensk langrenn. Vi vil savne henne, sier lagvenninne Eva Urevc til Dagbladet. Hun vant VM-bronse sammen med Lampic på lagsprinten i Oberstdorf i 2021.

Lampic har vært blant verdens tre beste kvinnelige langrennssprinter i tre strake sesonger. I fjor gikk hun helt til topps i sprintcupen sammenlagt. Denne sesongen ble hun nr. 2.

Totalt har den slovenske 26-åringen tre VM-medaljer, fra Oberstdorf i 2021 og Seefeld i 2019. Til ski-VM på hjemmebane i Planica skulle hun være den store lederstjernen og gullhåpet, men slik blir det altså likevel ikke.

EN AV VERDENS BESTE: Anamarja Lampic tok bronsen på sprinten i VM i Oberstdorf bak Jonna Sundling og Maiken Caspersen Falla. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN AV VERDENS BESTE: Anamarja Lampic tok bronsen på sprinten i VM i Oberstdorf bak Jonna Sundling og Maiken Caspersen Falla. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stina Nilsson gjorde det samme bytte av idrett for to sesonger, mens tyske Denise Herrmann gikk fra langrenn til skiskyting i 2016 - med stor suksess. Det samme kan sies om svenskene Anna Carin Olofsson-Zidek og Magdalena Forsberg i tidligere epoker.

- Overrasket, men samtidig ikke

Men det oppsiktsvekkende med Lampic-valget er timingen like før ski-VM på hjemmebane, det første i historien for Slovenia.

Langrennsverden stiller seg spørsmålet:

Hvorfor?

Dagbladet har snakket med lagvenninne og lagsprint-makker Urevc, samt Lampic' tidligere trener Ola Vigen Hattestad, som var slovensk landslagstrener i flere sesonger, for å bli klokere.

Hattestad forteller at Lampic' samboer tidligere har vært skiskyttertrener. I tillegg har 26-åringen flere ganger snakket åpent med lagvenninner om det mulige karriereskifte.

- Jeg er overrasket, men samtidig ikke, sier Eva Urevc til Dagbladet.

- Hva skyldes det?

- Fordi hun har nevnt det flere ganger til oss gjennom sesongen som var at hun har vurdert å bytte til skiskyting, forteller hun.

- Hva er bakgrunnen for dette valget?

- Jeg kan ikke svare for henne, men slik jeg forstår det, handler det om at hun ønsker nye utfordringer og oppnå nye mål. Men jeg vil ikke si for mye om det, siden jeg ikke kjenner alle detaljene. Dette må hun fortelle selv, sier Urevc til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, skal også Lampic være misfornøyd med tilstanden i det slovenske skiforbundet og at hun mener at rammene rundt landslaget ikke er gode nok for å hevde seg mot rivalene fra blant annet Sverige, Russland og Norge. Dette skal også ha påvirket beslutningen.

VEKKER OPPSIKT: Den slovenske muskelbunten Eva Urevc konkurrerte mot programleder Øyvind Godø i styrkeøvelsen "dips". Se hvordan det gikk. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Tyvtrent

Hennes tidligere trener Ola Vigen Hattestad sier:

- Jeg har hørt litt rykter om det en stund, så jeg ble ikke så veldig overrasket egentlig. Jeg vet at hun har vært fascinert av skiskyting lenge og ønsker sikkert litt ny inspirasjon for videre satsing, sier Hattestad til Dagbladet.

- Vet du om hun er god på standplass?

- Det vet jeg ikke noe om. Men samboeren hennes har også vært trener i skiskyting, så jeg regner med at hun har tyvtrent litt, forteller Hattestad.

Lotta Udnes Weng stusser over at VM på hjemmebane ikke er motivasjon nok i seg selv.

- Kanskje hun trenger litt endringer for å beholde motivasjonen, men jeg skulle trodd at et VM på hjemmebane var nok til å ha motivasjon. Likevel er det tøft. Det blir spennende å følge med, og jeg skal heie! sier hun.

Lukker ikke helt døren til ski-VM

På en pressekonferanse mandag ettermiddag oppgir Lampic at hun ikke helt har utelukket å delta i ski-VM i Planica, selv om hun har sagt farvel til langrennssporten for å bli skiskytter.

Tidligere har skiskyttere som Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen og Miriam Gössner deltatt i langrennsøvelser i ski-VM med suksess. Om Lampic skal gjøre det samme, må hun imidlertid kvalifisere seg gjennom gode nok resultater i minst to verdenscupsprinter i løpet av sesongen.

- I så fall må jeg lage en detaljert plan for å få det til. Først og fremst vil jeg dedikere meg must mulig til skiskyting, sier Lampic.

Om egne ferdigheter på standplass sier hun:

- Jeg må lære meg å skyte. Men jeg vet at jeg er i stand til å sikte mot et mål som jeg setter meg. Hvis jeg ikke trodde at jeg kunne lykkes, hadde jeg ikke gjort dette, sier 26-åringen og røper at hun i hemmelighet har testet egne skyteferdigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer