Måper over Norge:

Ryster Mellom-Europa: - I alle dager!?

- Hva er det dere driver med i Norge nå? Hva er hemmeligheten? spør den belgiske 400-meterløperen Dylan Borlée i et intervju med Dagbladet. Også det tyske og svenske friidrettsmiljøet måper.

REKORD: Håvard Bentdal Ingvaldsen debuterer i VM med ny norsk rekord. Bilder: NTB, Video: NRK, Olsen/Godø/Løkås/Dagbladet TV-sporten. Vis mer
Publisert

BUDAPEST (Dagbladet): Norsk friidrett er virkelig i vinden. Bak Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen blomstrer det.

Ikke minst Håvard Bentdal Ingvaldsen (20) seiler opp som en ny komet. Ungguttens framgang denne sesongen får konkurrentene til måpe.

Ingvaldsens rekord på 400 meter flatt var før årets Bislett Games-utgave på 45,94, altså identisk samme tid som verdensrekorden til Warholm på 400 meter hekk.

På Bislett banken han den tida og stormet inn til ny norsk rekord (44,86), hvilket er en sensasjonelt stor forbedring på en så kort distanse.

Og i forsøksheatet i VM i Budapest fikk han friidrettsverden til å sperre opp øynene på ny: 20-åringen hadde best tid av alle i forsøksheatet og suste inn til ny utklassing av norgesrekorden.

Ikke nok med det: Ingvaldsen var bare seks hundredeler bak den europeiske rekorden til Thomas Schönlebe fra Øst-Tyskland, satt i 1987.

VM i friidrett er i gang og Jakob Ingebrigtsen viser gullform før finalen på 1500 meter, den amerikanske sprinteren Sha'Carri Richardson vekker oppsikt og tyske Alica Schmidt frir til Haaland. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK. Foto: NTB Vis mer

Tysk forbauselse: - Utrolig

Framgangen er ikke til å tro for det norske stortalentet, som i fjor løp 400 meter flatt på samme tid som Warholm løp 400 meter med hekker - og nå har Ingvaldsen banket den norske rekorden og nærmer seg europarekorden med stormskritt.

Den tyske 400-meterløperen Manuel Sanders forteller til Dagbladet at Ingvaldsens framgang sjokkerer feltet.

- Det er helt utrolig. Dette er enorm overraskelse for oss alle. Men jeg liker det. Jeg er glad på Håvard vegne. Vi europeere må stå sammen for å ta opp kampen med amerikanerne og resten av verden. Dette er inspirerende for oss tyske løpere også, sier Sanders til Dagbladet.

- Håvard har vært veldig sterk i år, men hvis vi ser i lys av tidene hans i fjor, er dette helt sensasjonelt. Det er et enormt steg å ta på så kort tid. Og han er fortsatt ung og kan ta nye steg i ti år framover. Det er bare å glede seg, Norge.

OVERRASKET ALLE: Håvard Bentdal Ingvaldsen.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
OVERRASKET ALLE: Håvard Bentdal Ingvaldsen.Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Belgisk profil i sjokk: - Hva i alle dager!?

Den belgiske 400-meterløperen Dylan Borlée lot seg også forbause.

- Wow! Jeg sa «hva i alle dager skjedde der!?» til ham rett etter løpet. Håvard kunne ikke forstå. Ikke jeg heller. Ingen kunne det, sier Borlee til Dagbladet.

- Det er heftig å se hvor avslappet han løper. Jeg liker veldig godt stilen hans. Det er vakkert å se ham løpe.

Borlée fortsetter:

- Håvard må ha trent helt fantastisk bra siden i fjor. Norge er virkelig i vinden nå. Hva er det dere driver med i Norge nå? Hva er hemmeligheten til deres suksess? spør belgieren i beundring og forundring.

FORBAUSET OVER NORSK FREMGANG: Dylan Borlee. Foto: NTB Scanpix
FORBAUSET OVER NORSK FREMGANG: Dylan Borlee. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Warholms hyllest

Karsten Warholm, hvis fotspor Ingvaldsen følger i, hyller også Ingvaldsens framgang og prestasjoner.

- Det er bare å ta av seg hatten for Ingvaldsen i dag. Den tida er sinnssykt bra. Det er fortjent. Den tida der tyder på at han virkelig kan gjøre noe i konkurranse med de aller beste, sier Warholm til Dagbladet.

- Kan det minne litt om da du slo gjennom med ny pers i forsøksheatet i Rio-OL i 2016. Hvordan skal han få landet og gjenta prestasjonen i semifinalen?

- Nå har han løpt raskere enn meg på 400 meter flatt, så det er vel jeg som må spørre ham om råd nå, sier sunnmøringen ydmykt og smiler lurt.

SHOW: Jakob Ingebrigtsen tok seg enkelt videre til finale på 1500-meter, men var ikke fornøyd med alt. Video: NRK/Godø/Løkås. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Han har en klar beskjed til det norske stjerneskuddet.

- Jeg håper han nyter det, men også at han klarer å omstille seg til semien, sier Warholm til Dagbladet.

Ingvaldsen: - Et sjokk

Hovedpersonen selv var like overrasket etter bragden i Budapest. Han kikket forvirret på klokka og slo ut med armene.

- Det kom som et sjokk, for å være ærlig. Det var nesten europarekord i et forsøk. Jeg lurer på hvordan dette kan være mulig selv. Jeg tenkte på europarekorden som en mulighet om noen år etter det som skjedde på Bislett, men ikke at det kunne skje i samme sesong, sier Ingvaldsen til Dagbladet.

Jakob Ingebrigtsen har startet ferden mot nok et VM-gull, Narve Gilje Nordås får dansk refs og NRK-bildene i forkant av 1500-meteren skaper forvirring. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK. Foto: NTB Vis mer

- Løp du maks eller har du enda mer å gå på?

- Jeg kunne tyna enda mer, siden jeg hadde semifinalen i bakhodet, så jeg sparte noen krefter. Jeg løp nesten maks, men jeg kan likevel ikke love at jeg har så mye mer å gi i semifinalen. Vi får se.

- Skremmende

- Hvordan er det mulig å ta så store steg på kort tid?

- Det begynner å bli skremmende egentlig. Jeg var skremt allerede på 44,8, men 44,3.... Det skal egentlig ikke gå an, sier stortalentet til Dagbladet.

- Hvor skal dette ende?

- Vi får se. Mitt framtidige mål er å se 43-tallet. Jeg er bare tre tideler som 20-åringen, så vi får se.

Jakob Ingebrigtsen stråler om kapp med sola før VM starter i Budapest og den svenske reporteren Philip Gadd får kjenne på Karsten Warholms muskler. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK og Expressen TV Vis mer

Sverige måper

Også den svenske utøveren Carl Bergström bøyer seg i støvet over nordmannen.

- Det er helt sykt. Det er voldsomt imponerende. Jeg må hylle Norge og det dere gjør. Det er motiverende å se. Jeg håper at jeg kan henge på utviklingen, sier den svenske utøveren Carl Bengtström til Dagbladet.

- Det er utrolig. Det er en sensasjon. Det er vanskelig å forklare hvordan det er mulig.

Ingvaldsen tar imot hyllesten med takk.

- Det er ekstremt gøy å høre disse ordene fra konkurrentene mine, sier 20-åringen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer