Ryster verden i VM-skyggen

Saudi-Arabia rystet Argentina i VM, men med verdens øyne rettet mot fotballfesten skal landet igjen ha gjennomført flere brutale henrettelser ved halshogging.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KREMPLASS: Saudi-Arabias kronprins og de facto leder, Mohammed bin Salman (t.h.). Han er omkranset av FIFA-president Gianni Infantino, mens Qatars Emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani holder åpningstalen til VM. Til venstre, tidigere Emir, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / NTB
KREMPLASS: Saudi-Arabias kronprins og de facto leder, Mohammed bin Salman (t.h.). Han er omkranset av FIFA-president Gianni Infantino, mens Qatars Emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani holder åpningstalen til VM. Til venstre, tidigere Emir, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Brutale, offentlige henrettelser i Saudi-Arabia har rystet verden gjentatte ganger. Seinest i mars henrettet landet 81 menn på én dag, en skremmende rekord i antall henrettelser på én dag og flere henrettelser enn det var totalt i 2021.

Kronprins og overhode i Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, lovet allerede i 2018 at landet skulle prøve å minimere antall dødsstraffer og at det bare skulle gjelde skyldige for drap.

Men hendelser de siste ukene tyder på at utviklingen har gått en helt annen vei enn hva den mektige kronprinsen lovet i det oljerike landet.

- 17 henrettet

Ifølge FNs menneskerettskontor har 17 menn blitt henrettet i Saudi-Arabia for narkotikaforbrytelser og smugling. FN sier dette er svært beklagelig.

OPPMERKSOMHET: Saudi-Arabias trener Hervé Renard viser seg frem i en reklamefilm, og virker ikke flau over eget utseende. Vis mer

Mennene som er henrettet, er fra Syria, Pakistan, Jordan og Saudi-Arabia, sier talsperson Elizabeth Throssell på en pressekonferanse i Genève, ifølge Reuters.

De seineste henrettelsene har blitt utført siden 10. november, og totalen for i år er nå oppe i 144 i landet som har et strengt, islamistisk rettsvesen.

Menneskerettsorganisasjonen Reprieve, som selv har gransket henrettelsene, tallfester det til tolv henrettelser på ti dager og at alle skal dreie seg om ikkevoldelige narkotikaforbrytelser. Ifølge gruppa er det fleste av de gjennomført som halshogginger med sverd.

- Blodig år

Ifølge The Telegraph omtaler gruppa henrettelsene som en «bekymringsfull trend», etter Saudi-Arabias lovnader om reform. Det totale antallet henrettelser i år, overgår det samlede antallet for 2020 og 2021.

FEIRET: Disse bildene viser kronprins Mohammed bin Salman som feirer dagens seier med energiminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud. Foto: Saudi-Arabias kongehus / NTB
FEIRET: Disse bildene viser kronprins Mohammed bin Salman som feirer dagens seier med energiminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud. Foto: Saudi-Arabias kongehus / NTB Vis mer

- Mohammed bin Salman har gjentatte ganger uttrykt sine visjoner om framskritt og lovet å redusere antall henrettelser og få slutt på dødsstraff for narkorelatert kriminalitet. Men når et blodig henrettelsesår går mot slutten, har Saudi-Arabia begynt å henrette for narkokriminalitet igjen i hemmelighet, sier sjef for Reprieve, Maya Foa, ifølge The Telegraph.

Det skjer samtidig som landets ubestridte leder bin Salman har orkesterplass i fotball-VM. Søndag ble han avbildet på VIP-tribunen på Al-Bayt-stadion under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador.

LEDER: Mohammed bin Salman har kommet med flere lovnader om oppmykning i landet, som har et strengt islamistisk rettsvesen. Amerikansk etterretning har også konkludert med at bin Salman i 2018 godkjente ordren om at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi skulle drepes. Foto: Fayez Nureldine / AFP / NTB
LEDER: Mohammed bin Salman har kommet med flere lovnader om oppmykning i landet, som har et strengt islamistisk rettsvesen. Amerikansk etterretning har også konkludert med at bin Salman i 2018 godkjente ordren om at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi skulle drepes. Foto: Fayez Nureldine / AFP / NTB Vis mer

Til venstre for seg hadde han FIFAs kontroversielle president Gianni Infantino, som hadde Qatars Emir, sjeik Tamin bin Hamad al-Thani, på sin venstre side. Også Qatars tidligere Emir og kongen av Jordan var til stede med følget på tribunen.

Langvarig konflikt

Bittelille Qatar ligger på en liten halvøy på østsida av gigantiske Saudi-Arabia. De to landene har lenge hatt et brokete diplomatisk forhold. Før slutten av 90-tallet fungerte Qatar nærmest som en vasallstat for Saudi-Arabia, før de lanserte egne utenrikspolitiske ambisjoner.

NABO: Qatars landområde er mindre enn Vestland fylkeskommune, og landet ligger isolert på ei halvøy utenfor Saudi-Arabia. Foto: AP Photo / NTB
NABO: Qatars landområde er mindre enn Vestland fylkeskommune, og landet ligger isolert på ei halvøy utenfor Saudi-Arabia. Foto: AP Photo / NTB Vis mer

Årevis med diplomatiske kriser og konflikter om olje- og naturressurser fulgte. I 2017 kuttet Saudi-Arabia offisielt alle bånd med Qatar på grunn av «terrorstøtte». Grensa til Saudi-Arabia, som er Qatars eneste landforbindelse, ble også stengt.

Først i januar 2021 ble båndene mellom de to landene gjenopprettet, og bildene fra fotball-VM viser en tilsynelatende veldig vennskapelig tone mellom landenes ledere.

Nasjonal fridag

Saudi-Arabia gjorde seg også bemerket på VM-arenaen i dag da de sto for en av tidenes sjokkseire i VMs moderne tid. Landslaget, som nesten utelukkende består av spillere i hjemlig liga, slo Lionel Messi og Argentina 2-1. Argentina hadde før den skrellen ikke tapt på 36 kamper.

Ferske bilder viser at Mohammed bin Salman feiret seieren hjemme i landets hovedstad Riyadh. Hans far kong Salman har i tillegg erklært onsdag som en nasjonal fridag etter kampen som ryster fotballverden.

Goden gjelder ansatte i både offentlig og privat sektor. Det samme gjør den for skoleelever og studenter.

Saudiarabiske medier omtalte snuoperasjonen mot Argentina som en «historisk seier» og «heltenes eventyr».

Det er sjette gang Saudi-Arabia deltar i et VM-sluttspill i fotball. Golfstaten tok seg videre til utslagsrundene i debuten i 1994. Tirsdagens seier gir gode muligheter for å gjenta bedriften 28 år seinere.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer