Rystes av sjeikens oppførsel

Tre koner og en stokk. Men også et blikk for andre kvinner. En situasjon med den tidligere emiren av Qatar - Hamad bin Khalifa Al Thani (70) - vekker oppsikt i VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKEPTISK: Kona til Hamad bin Khalifa Al Thani virker ikke veldig begeistret for vinkingen hans til en annen kvinne. Foto: Instagram / desireesoares
SKEPTISK: Kona til Hamad bin Khalifa Al Thani virker ikke veldig begeistret for vinkingen hans til en annen kvinne. Foto: Instagram / desireesoares Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Mandag barket Brasil og Sveits sammen i fotball-VM i Qatar.

Brasil vant 1-0.

Ringside på tribunen var den brasilianske forretningskvinnen og influenseren Desireé Soares. Hun er gift med den brasilianske sportskommentatoren Galvão Bueno.

Inne på stadion filmet hun en spektakulær skikkelse. Hamad bin Khalifa Al Thani var emir i Qatar fra 1995 til 2013. Han har tre koner og 24 barn. Men han har åpenbart også et blikk for andre kvinner.

Se video under:

Mens hun filmer, skrur han på sjarmen og smiler bredt til Soares. Han har den ene hånda på stokken og vinker elegant med den andre.

- Hvem har fått et vink fra sjeiken og sjeika av Doha? Meg! skriver Soares på Instagram.

Videoen går viralt. Årsaken er blikket til sjeikens andre kone, Moza bint Nasser Al-Missned (63).

- Hun liker det ikke, skriver den kroatiske avisa 24 Sata.

- Hun dreper ham med blikket, slår den bosniske avisa Faktor fast.

- Konas reaksjon er en hit, konkluderer den polske avisa Sport.

Desireé Soares har lagt ut flere bilder av seg selv og ektemannen på Instagram med 62.700 følgere.

Motemagasinet Marie Claire omtaler besøket hennes i Qatar - med den innlagte videoen av sjeikens sjarmoffensiv.

Al Thani er den herskende familien i Qatar og er god for flere milliarder kroner. I dag er det sønnen Tamim bin Hamad Al Thani som styrer butikken.

Sjeikens andre kone er blitt hyllet av motemagasinet Vogue. Hun går for å være en av de best kledde kvinnene i verden.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer