OL-håpet Ine Andersson

Rystet av avsløringer: - Ordentlig sjokk

Det norske OL-håpet Ine Andersson (31) er fortsatt rystet etter granskingen av det internasjonale vektløfterforbundet i fjor.

OL-HÅP: Norske Ine Andersson her under EM i Moskva i år. Foto: Nat Arem
OL-HÅP: Norske Ine Andersson her under EM i Moskva i år. Foto: Nat Arem Vis mer
Publisert

Fra Ski, til Danmark, til Dubai og nå forhåpentligvis til Tokyo. Reisen har vært lang for den 31 år gamle vektløfteren Ine Andersson - som nå ser OL-drømmen i det fjerne.

Vektløfteren går noen nervepirrende uker i vente før svaret om en eventuell OL-plass kommer.

- Det har vært litt styr for den nye kvalifiseringsmodellen de (Internasjonale vektløfterforbundet journ.anm.) har kommet med tok ikke hensyn til at det kom en krise som corona. Jeg regner med at man vet mer om noen uker, sier Andersson til Dagbladet.

Prestasjonene i VM og de kontinentale turneringene som EM og Asia-mesterskapet er blant de viktigste for å kvalifisere seg til lekene i Tokyo. Ski-jenta imponerte stort under EM i Moskva, hvor hun var svært nære medalje. Det ble blant annet en fjerdeplass i støt for 31-åringen.

Nå venter Andersson på resultater fra andre turneringer som avgjør om ble det blir noe Tokyo-reise eller ikke. Svaret ventes å komme en gang i løpet av juni.

- Man har vært innstilt på at svaret kommer tett opp mot OL. Det er tøft så klart, sier hun.

Martin Nguyen ville sette personlig rekord i vektløfting ved å løfte 180 kilo, men holdt stanga feil og besvimte. Heldigvis gikk alt bra med ham, og en uke senere forsøkte han på nytt - og lyktes. Video: YouTube/PTCFrankston Vis mer

- Startet som en tilfeldighet

Andersson, som konkurrerer i 59-kilosklassen, jobber til daglig som personlig trener i Førde. Der har hun satset hardt på vektløfting etter at hun flyttet hjem fra Dubai - hvor hun jobbet i ett år.

Hele vektløftereventyret startet som en tilfeldighet, ifølge 31-åringen.

- Det var egentlig veldig tilfeldig. Jeg tok en personlig trenerutdanning i Danmark og der var det en av lærer som var vektløfter. Han så meg og huket tak i meg. Han lærte meg vektløfting, og jeg ble hekta fra starten av, sier Andersson.

Sammen med Solfrid Koanda, kan Norge få to vektløftere med til EM. Det gleder Andersson.

- Nivået har generelt økt i Norge. Det er et helt annet nivå enn det har vært tidligere. Det er en veldig fin ting.

Ble sjokkert

Vektløftersporten har det siste året fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av dokumentaren til tyske Hajo Seppelt. Kort fortalt tar dokumentaren for seg anklager om korrupsjon og doping i det Internasjonale vektløfterforbundet (IWF).

Dokumentaren avslører flere kritikkverdige forhold. Daværende president i IWF, Tamas Ajan, ble blant annet beskyldt for å gjemme unna penger. Det skal også i mange år ha vært et svært dårlig testregime i internasjonal vektløfting.

Ett drøyt år etter dokumentarens premiere forteller Andersson at sporten fortsatt er sterkt preget av avsløringene som kom.

- Man har jo hørt ting opp igjennom. Man vet jo ikke helt hva man skal tro på. Det har jo vært snakk om bortgjemte dopingprøver som ikke har blitt offentliggjort og masse om økonomien.

- Når man fikk sett den dokumentaren var det jo enda verre enn det man trodde. Jeg har skjønt at det var litt ruskete, men da jeg så den dokumentaren fikk jeg ordentlig sjokk, forteller Andersson.

IWF slo i fjor tilbake i en melding hvor de hevdet at korrupsjonssaken var ute av verden allerede i 2011. De avviste også noen av anklagene om mangelfull testing.

Etter en gransking av Det internasjonale vektløfterforbundet (IWF), som kom som en følge av dokumentaren, ble det avslørt utbredt korrupsjon og flere titalls hemmeligholdte dopingtester.

Etterforskningsleder Richard McLaren sa at granskningen, som har sett på IWF i perioden under tidligere president Tamas Ajan, har avdekket flere titalls millioner bortfalne kroner og opptil 40 positive dopingtester som ble hemmeligholdt, ifølge NTB.

Ajan gikk av som president i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer