Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rystet av den tyske landslagskeeperens død

Tor Kristian Karlsen var Hannover-speider da Robert Enke (32) kom hjem til bundesliga.

MINNES I HANNOVER: Flere hundre supportere strømmet til Hannovers arena i går kveld, for å minnes den tyske landslagskeepere Robert Enke. Han ble bare 32 år Foto: AP/Joerg Sarbach
MINNES I HANNOVER: Flere hundre supportere strømmet til Hannovers arena i går kveld, for å minnes den tyske landslagskeepere Robert Enke. Han ble bare 32 år Foto: AP/Joerg Sarbach Vis mer

||| Hannovers tidligere talentspeider Tor Kristian Karlsen var med på å hente Robert Enke (32) hjem til Bundesliga i 2004. Nordmannen er rystet over nyheten om den tyske landslagskeeperens død.

- Jeg er helt satt ut. Tankene går til familien og kona. Da jeg fikk meldingen tenkte jeg først at det skyldtes sykdom, sier Tor Kristian Karlsen til Dagbladet.

- Han har vært plaget av et virus de ikke klarte å definere hva var, og mistet derfor en del kamper nå i høst. Så ble han friskmeldt — men så skjer dette, som viser seg ikke å skyldes sykdom, men en personlig tragedie.

- Det gjør det enda mer grusomt og trist.

Mistet datteren
Talsmenn for både Enke (32) og tysk politi bekreftet i går kveld at det høyst trolig dreier seg om et selvmord, etter at en død person ble funnet på en jernbaneovergang like før klokka seks.

London-bosatte Tor Kristian Karlsen, som sist vinter var ansatt som sportsdirektør i Fredrikstad i knappe tre måneder, minnes den tøffe tida Enke-familien  gjennomlevde like etter de flyttet hjem til Tyskland.

- Tankene går tilbake til hans personlige kamp. Robert og kona mistet et barn for tre år siden. Det var forferdelig. Datteren hadde hjertefeil, og gjennomgikk flere operasjoner, men så ut til å komme seg igjennom det. Dessverre gikk det galt med henne.

- Hele veien mens dette sto på, spilte Enke alle kamper. Han var totalt rakrygget og helprofesjonell. Nå er det lett å tenke seg at han aldri kom over det som skjedde.

Enke og kona adopterte en datter for åtte måneder siden. Karlsen kom til Hannover sommeren 2004. Han ble der en del av klubbens speiderapparat, og Robert Enke sto øverst på ledelsens ønskeliste. Keeperen kom fra benketilværelse i Barcelona, og begynte raskt på gjenreisningen av sin karriere.

- Fantastisk keeper
- Han ble lenge holdt utenfor landslaget av Oliver Kahn og Jens Lehmann, men var tippet å være tysk førstekeeper i VM neste sommer, sier Karlsen, som vil huske at Enke ble kåret til årets spiller i Hannover hver eneste sesong han var i klubben.

Dødsfallet har naturligvis gått hardt inn på alle i tysk fotball.

- Vi er alle i sjokk, sier Tysklands landslagssjef Joachim Löw og manager Oliver Bierhoff på forbundets hjemmesider.

Tidligere Tromsø-profil Morten Pedersen, nå trener for Tromsdalen, spilte sammen med Robert Enke i Borussia Mönchengladbach i 1997 og 98. Han snakket med Enkes agent så seint som mandag kveld — i nettopp Mönchengladbach.

ET HAV AV LYS: Slik så det ut foran Hannovers hovedkvarter i går kveld. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
ET HAV AV LYS: Slik så det ut foran Hannovers hovedkvarter i går kveld. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

- Jeg er på rundreise i alle klubbene jeg har spilt for i forbindelse med en trener III-oppgave. Da snakket vi blant annet om nettopp Robert Enke, og det er helt surrealistisk å tenke på at han nå er borte.

- Hvordan husker du han?

- Det er jo ti år siden vi spilte sammen, og da var han en ung og lovende keeper, som da var tredjevalg i klubben. Han var en trivelig og seriøs gutt. Det som slår meg nå er at det er synd at ingen har fanget opp problemene hans tidligere, for han må ha slitt tungt en god stund, sier Morten Pedersen til Dagbladet.

MISTET DATTEREN: Robert Enke og kona mistet et barn for tre år siden, jenta hadde hjertefeil og legene klarte ikke å redde henne. Foto: EPA/JOCHEN LUEBKE
MISTET DATTEREN: Robert Enke og kona mistet et barn for tre år siden, jenta hadde hjertefeil og legene klarte ikke å redde henne. Foto: EPA/JOCHEN LUEBKE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media