Jarl Magnus Riiber

Rystet av sykdom

Jarl Magnus Riiber (26) fryktet lungene var ødelagt under sesongoppkjøringen. - Det var ingen god følelse, sier kombinertstjerna til Dagbladet.

IKKE OPTIMALT: Sesongoppkjøringen til Jarl Magnus Riiber gikk ikke som planlagt. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB
IKKE OPTIMALT: Sesongoppkjøringen til Jarl Magnus Riiber gikk ikke som planlagt. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB Vis mer
Publisert

BJØRVIKA (Dagbladet): Sesongoppkjøringen ble av det dramatisk slaget for Norges største kombinertstjerne Jarl Magnus Riiber.

I hele seks uker var en rystet 26-åring ute med sykdom.

Det startet som et helt vanlig rhinovirus, men:

- Jeg ble aldri kvitt det. I tillegg hadde jeg hosteanfall som var veldig plagsomme, som jeg heller ikke ble kvitt, forteller Riiber til Dagbladet.

Han legger til:

- Jeg gikk rett og slett og hostet i seks uker i strekk. Det var utrolig slitsomt, og jeg begynte å bli engstelig for om jeg hadde ødelagt lungene. Det var ingen god følelse.

ÅPNER: Jarl Magnus Riiber har slitt med sykdom. Foto: Christian August Cederblad / Dagbladet
ÅPNER: Jarl Magnus Riiber har slitt med sykdom. Foto: Christian August Cederblad / Dagbladet Vis mer

Sjokk

- Du sier at du trodde lungene dine var ødelagt?

- Jeg hører om folk som får kroniske ting, der du rett og slett må leve med hosting og harking resten av livet, som en kolspasient. Jeg begynte å bli bekymret for hvor jeg sto, og for om det ville bli en plage lenge. Det var ikke noe gøy å være gjennom, svarer Riiber.

Sykdommen førte etter hvert til at han hastet til legen.

- På tampen var det inn for å utrede, for å se hvordan lungene hadde det. Jeg sliter også med astma, som gjør at jeg blir mer satt ut av luftveisinfeksjoner. Denne gangen har vi fått kartlagt og prøvd å justere litt, og nå funker ting veldig bra igjen, sier landslagsløperen lettet.

Brutalt grep

Etter sykdomstrøbbelet tok Riiber et oppsiktsvekkende grep.

Han låste seg inn i det han kaller «ei boble». Samboer og barn ble sendt til familien på Island.

- Jeg isolerte meg hjemme hos mor og far, og trente på Olympiatoppen. Rett og slett for å få disiplin og rutiner i hverdagen, for å bruke den korte tida jeg har hatt for å komme i best mulig form.

- Det virker som et brutalt grep å ta?

- Absolutt. Jeg føler aldri at jeg ofrer mye for toppidretten, men i akkurat disse settingene kjenner jeg at jeg gjør det.

Norges kombinertstjerner Ida Marie Hagen og Jarl Magnus Riiber ble invitert ut på Aker BPs oljeplattform «Valhall» i Nordsjøen. Video: Christian August Cederblad. Reporter: Christian August Cederblad Vis mer

- Vanskelig

Riiber sier at det går greit i starten, men jo lenger han er borte fra familie og venner:

- Da begynner jeg å kjenne på det. Datteren min på 3,5 år begynner å forstå en del, og hver morgen lurer hun på om pappa ligger i senga. Det gjør han ikke, sier Riiber.

I en alvorlig tone fortsetter han:

- Hun har ikke noe begrep om tid, men det er likevel vanskelig å si at jeg skal være borte i tre uker til.

Landslagskollega Jørgen Graabak er imponert over Riibers dedikasjon.

- Det står stor respekt av det. Jeg tror det er veldig smart, sier Graabak til Dagbladet.

Torsdag fikk Riiber skuldra ut av ledd under den provisoriske omgangen i Ruka, men fredag morgen kom gladmeldingen om at han likevel starter i dagens hopprenn klokka 11.

Langrennsdelen av konkurransen går klokka 15.