Norge - Malta, kl. 20.45

Rystet etter skandale

Taket kollapset på hjemmebanen til AZ Alkmaar: - Flaks at ingen døde, sier landslagsspiller Jonas Svensson.

OPPRØRT: Tidligere Rosenborg-spiller Jonas Svensson har spilt for AZ Alkmaar siden 2017. Han tenker med skrekk og gru på hva som kunne skjedd hvis det var kamp da taket falt sammen. Foto: NTB Scanpix

Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
OPPRØRT: Tidligere Rosenborg-spiller Jonas Svensson har spilt for AZ Alkmaar siden 2017. Han tenker med skrekk og gru på hva som kunne skjedd hvis det var kamp da taket falt sammen. Foto: NTB Scanpix Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer
  • Norge - Malta, kl. 20.45 på TV 2

ULLEVAAL (Dagbladet): Mens Jonas Svensson (26) og de andre spillerne i AZ Alkmaar trente 20 minutter unna, raste taket på stadion sammen.

- En helt utrolig situasjon. Da vi kom inn fra trening, så vi bildene på nettet, forteller høyrebacken, som forbereder kveldens EM-kvalik mellom Norge og Malta.

- Én ting er å se det på bilder. Men når du studerer det med egne øyne i virkeligheten, skjønner du at det er flaks at ingen døde.

SKANDALE: AFAS Stadion er hjemmebanen til AZ Alkmaar i Nederland. Slik ser det ut etter at taket kollapset på den ene langsida. Foto: NTB Scanpix
SKANDALE: AFAS Stadion er hjemmebanen til AZ Alkmaar i Nederland. Slik ser det ut etter at taket kollapset på den ene langsida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var 10. august at taket på AFAS Stadion i Nederland kollapset på den ene langsida. Dette er hjemmebanen til AZ Alkmaar, og hendelsen har sjokkert folk i klubben.

Ikke var det ei bombe som falt over taket. Konstruksjonen tålte rett og slett ikke vinden som feide over stadion denne dagen.

MEKTIGE KREFTER I SVING: Folk på tribunen ville blitt drept momentant hvis de hadde sittet under konstruksjonene som raste sammen. Foto: NTB Scanpix
MEKTIGE KREFTER I SVING: Folk på tribunen ville blitt drept momentant hvis de hadde sittet under konstruksjonene som raste sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I verste fall kunne AZ Alkmaar spilt hjemmekamp i Æresdivisjonen. Da kunne utfallet blitt helt katastrofalt. Heldigvis endte det bra, men som Svensson sier:

- Nå er vi et omreisende sirkus som ikke kan spille på vår egen stadion. Hittil har vi brukt banene til ADO Den Haag og Twente.

Advarsler ignorert

Den tidligere Rosenborg-spilleren understreker at dette blir småtterier mot hva som kunne skjedd. Det som er med på å øke skandalen, er at stadion ble bygd i 2006. Ifølge nederlandske rapporter skal advarsler ha blitt ignorert underveis i oppføringen.

Det er usikkert når laget vil kunne ta arenaen i bruk igjen. Det er ikke bare å rydde og fikse området der taket raste sammen. Hele stadion - som tar 17.000 tilskuere - må grundig sjekkes.

Europa League

AZ Alkmaar har foran seg en stor høst. Laget ligger på sjuendeplass etter fire seriekamper, men gulrota er Europa League. Motstandere er Manchester United, Astana og FK Partizan.

- Det er nå vi skal vise at vi er godt trent, sier Svensson.

Norge er store favoritter mot Malta på Ullevaal stadion i kveld.

Spania leder gruppa og har 12 poeng. Deretter følger Romania og Sverige med sju poeng. Norge har fem poeng, Malta tre og Færøyene null.

De to beste lagene går til EM-sluttspillet i 2020.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for et bilde han la ut på sin egen Instagram etter tapet for Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer
EM-KVALIK
Spania440011-212
Romania421111-57
Sverige42118-77
Norge41218-75
Malta41032-103
Færøyene40043-120