<strong>I STOLPEN:</strong> Franske Wendie Renard satte sitt første straffespark i stolpen, men fikk en ny sjanse. Foto: Damien MEYER / AFP
I STOLPEN: Franske Wendie Renard satte sitt første straffespark i stolpen, men fikk en ny sjanse. Foto: Damien MEYER / AFP Vis mer

Nigeria mot Frankrike

Rystet etter VAR-avgjørelse: - Det blir for dumt

Nigeria risikerer å ryke ut fra fotball-VM etter at Frankrikes Renard fikk ta straffen to ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nigeria fikk mandag kveld kjenne på urettferdigheten da bakrommet i VM, også kalt VAR, styrte kampens skjebne.

Det afrikanske laget, som nå må vente på resultatene i de andre gruppene for å vite om de kvalifiserer seg til cupspillet, holdt nullen i nesten 80 minutter før dommer Melissa Borjas dømte straffe i favør Frankrike. Ngozi Ebere ble tildelt rødt kort og måtte gå av banen.

I det som var en tilsynelatende korrekt idømt straffe, misbrukte franske Wendie Renard sjansen sin. Ballen gikk i stolpen, men til glede for Renard og resten av Frankrike, fikk hun en ny sjanse.

VAR-dommerne mente at keeper Chiamaka Nnadozie hadde beveget seg fra streken for tidlig, og derfor fikk Renard en ny sjanse, som hun scoret på.

AVGJØRENDE: Manchester United var på vei ut av Champions League, men denne avgjørelsen sendte dem til finalen - og nettet koker. Video: Med tillatelse fra Viasport Vis mer

Det nye reglementet sier at et straffespark kan ikke tas mens keeperen tar på stolpene eller nettet, eller hvis disse fremdeles er i bevegelse etter å ha bli berørt. Keeperen må også ha beina sine på mållinjen, eller over den, for eksempel da hun hopper, da straffesparket tas. Keeper kan ikke stå bak eller foran linjen.

- Det blir for dumt

Fotballekspert Kasper Wikestad reagerer kraftig på dømmingen.

- Sorry Mac. Vi som elsker fotball kan ikke akseptere at den reduseres til regelryttere av verste sort på bakrommet. Dommere og andre kan sikkert forsvare det som skjedde mellom Frankrike og Nigeria med at reglene ble fulgt, men sorry - strider mot all rettferdighetsfølelse, skriver han i en av flere meldinger på Twitter.

Han setter spørsmålstegn ved valgene som ble gjort, og særlig det gule kortet som keeper Nnadozie ble tildelt etter den første straffen.

- Men når Renard skyter straffen utenfor, og VAR sier det skal tas på nytt fordi keeper (som ikke reddet) beveger seg fra streken med to cm, ett tidel før Renard treffer ball, blir det for dumt. Keeper i tillegg belønnet med gult kort. For hva? Prøve å redde?

- Så disse to centimeterne og det tidelet sender antakelig Nigeria ut av VM. Korrekt? For petimetere av regelryttere på bakrommet - helt sikkert. Rettferdig? Aldri i livet.

Grant Wahl, journalist i Sports Illustrated, er også sjokkert over avgjørelsen. Han mener Nigeria blir unødvendig straffet.

- Hvis Nigeria ender opp med å bli eliminert etter den avgjørelsen, så kommer jeg til å miste det, skriver Wahl på Twitter.

Regelendringer

Dette var en av flere regelendringer som slo i kraft fra 1. juni. Regelen vedrørende straffe er kanskje en av de mest merkbare endringene, samt at medspiller kan motta ball fra keeper innenfor straffemerket, for å hindre spekulasjoner i uthaling av tid.

Wikestad mener reglene ødelegger fotballen.

- Så får alle som mener at dette er reglene (det er det jo), og som sier jeg kan skylde på reglene, ikke dem som praktiserer dem - mene akkurat det. For strider denne praktiseringen med fotballen slik jeg elsker den.

Wahl velger å sammenlikne regelendringen med bilkjøring.

- Den beste måten å forklare det på, er at fotball har blitt et spill hvor politiet gir deg en fartsbot når du er tre kilometer over fartsgrensa, skriver han.

Korrekt dømt

Jesper Mathiesen, fotballekspert i TV 2, har ved flere anledninger vist at han er for VAR i fotball. Han mener dømmingen er korrekt og mener det ikke kunne blitt gjort på noen annen måte.

- Det er helt riktig dømt med hensyn til regelverket. Vi kan alltids diskutere om en del av reglene kanskje burde blitt endret, men så lenge de er der, er det feil å diskutere noe som er fastsatt, sier Mathiesen til Dagbladet og fortsetter:

- Det er svart på hvitt. Enten har du foten på streken, eller så har du det ikke. Man kan ikke kritisere dommere som gjør jobben sin. Hvor grovt det skal være, er ikke relevant. Det enkleste er å gjøre det på denne måten. Keepere må endre sin teknikk på straffespark fra nå av, sier han.

Tv-bildene viser også at flere av de franske spillerne er innenfor sekstenmeteren da straffesparket slås. Det har også mottatt reaksjoner, ettersom regelverket sier at det heller ikke er lov.

- Dersom Frankrike hadde fått en retur, så måtte straffesparket blitt tatt på nytt. De oppnår ikke noe fordel av å være innenfor, og påvirker ikke keeperen på noen som helst måte. Likevel er det greit å ta hensyn til, dette er også en ting de kommer til å bli strengere på med det verktøyet de har for hånd nå, sier Mathisen.

CHELSEA-AKTUELL: Storscorer og Lillestrøm-stjerne Guro Reiten linkes til større klubber og ligaer. Maria Thorirsdottir og Maren Mjelde, som begge spilleer for Chelsea, ønsker landslagskollgaen hjertelig velkommen til London. Reporter/video: Daniel Nerli Gussiås / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Skammens seier

Frankrike var allerede kvalifisert til cupspillet før kampen mot Nigeria og trengte derfor ikke tre poeng i mandagens kamp.

- Frankrike er et bra lag som ikke trenger hjelp for å vinne. Jeg er svært skuffet. Jentene fulgte kampplanen til punkt og prikke, men så blir det ødelagt av noen vi ikke er så glade i, sa Nigerias trener Thomas Dennerby etter kampen.

Også franske medier reagerer på avgjørelsen som kanskje bestemmer skjebnen videre for det afrikanske laget.

- Dette var en skammens seier, fordi måten den kom på strider mot ideen og historien til fotballen, skriver Vincent Duluc i sportsavisa L'Équipe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer