Kollen-drama for Alex Harvey

Rystet Harvey: - En full nordmann holdt på å falle på meg

Johannes Høsflot Klæbo og Daniel Rickardsson var heldigere med hva Kollen-publikummet kastet mot dem i år enn i fjor, men for Alex Harvey holdt det på å gå fryktelig galt.

NESTEN: Alex Harvey var nær ved å få en full tilskuer over seg underveis på femmila i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NESTEN: Alex Harvey var nær ved å få en full tilskuer over seg underveis på femmila i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ville tilstander utartet under og ikke minst etter femmila i Holmenkollen i fjor, med T-bane-kaoset som det negative klimaks.

Også i løypa gikk det hardt for seg, spesielt for Johannes Høsflot Klæbo, som snublet i en ølkork underveis, og Daniel Rickardsson, som opplevde at norske tilskuere kastet øl på ham.

- Det er syke tilstander. De norske tilskuerne står og kaster øl på deg. Det skjedde i dag. Det var litt spesielt. Det er fest der oppe. «Wow», tenkte jeg. Det er helt kaos der, sa svensken til Dagbladet i fjor.

- Sunnere i år

I 2019-utgaven av Kollen-femmila gikk det bedre for både Klæbo og Rickardsson, som for øvrig vant her i 2014 foran Martin Johnsrud Sundby.

- Ingen kastet øl på deg i dag?

- Nei, jeg tror ikke de siktet spesifikt på meg i fjor heller, men jeg var uheldig og fikk det på meg. I år var det en herlig stemning hele veien. Det var litt sunnere i år, virket det som. Jeg fikk heldigvis ikke øl på meg denne gangen, sier Rickardsson til Dagbladet.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Klæbo støtter sin svenske konkurrent.

- Det gikk veldig fint i dag. Utrolig god stemning. På Frognerseteren var det helt vilt. Du hører ikke din egen pust engang. Det er rått å se at så mange tar turen og heier på oss. Det setter vi veldig pris på, sier Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Harvey: - Han var veldig, veldig full

Verre gikk det for kanadiske Alex Harvey, som ble beste ikke-russer på sin 5. plass rett foran Sundby. Han beskriver ville tilstander i løypa også i årets utgave av Kollen-femmila, ikke minst en full tilskuer som holdt på å falle over Harvey midt under femmila.

- Det var en full nordmann i løypa som holdt på å falle på meg. Han sjanglet så langt ut i løypa at han nesten ramlet oppå meg mens jeg gikk. «Wow», tenkte jeg. Men jeg tror ikke det var meningen. Han var bare veldig, veldig full og visste ikke hva han gjorde, sier Harvey til Dagbladet.

- Hva synes du om det?

- For meg er det en del av Holmenkollen, på godt og vondt. Så lenge det ikke er et stort sikkerhetsproblem, slik det var i fjor, synes jeg det er bra at atmosfæren er som den er her i Holmenkollen. Jeg synes det er gøy, sier femmilsverdensmesteren fra Lahti i 2017.

Bolsjunov hyller norske fans

Også de russiske langrennsstjernene skryter av atmosfæren i snøværet i Holmenkollen denne lørdagen.

Vinner Aleksandr Bolsjunov gir en del av æren for seieren til den norske fansen.

- Det er fantastisk atmosfære her. Alle heier på deg. Det gjør at du går raskere. Det er helt fantastisk, sier Bolsjunov til Dagbladet, før han legger til.

- Det er en gledens dag for russisk langrenn, men også litt trist. Vylegzjanin vil vi savnet.

Legger opp

For Maksim Vylegzjanin gikk sitt siste verdenscuprenn i karrieren i Holmenkollen lørdag. At han avslutter i nettopp Holmenkollen, er ikke tilfeldig.

- Holmenkollen er et spesielt sted for meg. Jeg har veldig gode minner herfra og elsker dette stedet. Her er det alltid en hel arena som heier på deg. Norge er lagd for langrennssporten, sier Vylegzjanin til Dagbladet.

Den russiske veteranen vant blant annet to VM-sølv bak Petter Northug i verdensmesterskapet i Holmenkollen i 2011, på henholdsvis tremila og femmila.

- Jeg er ikke bitter på Petter selv om han vant noen gull rett foran nesa mi. Tvert imot motiverte han meg. Det er trist at han har lagt opp, men nå er både hans og min tid over, sier Vylegzjanin til Dagbladet.

En som ikke klarte å glede seg over atmosfæren i løypa i dag var Iivo Niskanen, den store favoritten på forhånd.

Det finske sjokket

Finnen endte på en sjokkerende svak 32. plass. Når Dagbladet spør hva som gikk galt, rister han på hodet og sier:

- Ingenting. Ingenting skjedde, sier Iivo Niskanen til Dagbladet, før han hinter om svært dårlige ski mot slutten av femmila:

- Alt var bra fram til det siste skibyttet. Etter det fungerte det ingenting. Da gikk det fra lett til knalltøft, forklarer den finske klassiskkongen.

Kvinnenes tremil i Holmenkollen starter søndag kl. 11.45.