Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsløpere og svømmere med astma i risikogruppen

Rystet Hetland: - Skremmende

Olympisk mester Cameron van der Burgh (31) er svært hardt rammet av coronaviruset. Han er topptrent, men har astma. Det setter en støkk i toppidrettsmiljøet i spesielt langrenns- og svømmesporten.

SKREMT: Cameron Van Der Burgh (t.v.) er topptrent, men hardt rammet av coronaviruset. Det skremmer hans mangeårige norske rival Aleksander Hetland (t.h.). Foto: REUTERS/Rabih El Moghrabi
SKREMT: Cameron Van Der Burgh (t.v.) er topptrent, men hardt rammet av coronaviruset. Det skremmer hans mangeårige norske rival Aleksander Hetland (t.h.). Foto: REUTERS/Rabih El Moghrabi Vis mer

Historien til svømmehelten og den olympiske mesteren Cameron van der Burgh (31) setter en støkk i mange idrettsutøvere og andre unge mennesker med god helse - som antok de ikke var i en direkte risikosone for coronaviruset.

Van der Burgh, som ble olympisk mester på 100 meter bryst i London 2012 og var i sitt livs form så seint som i fjor, er nemlig hardt rammet av coronaviruset, til tross for at få i verden er sprekere enn ham.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Jeg har slitt med Covid-19 i 14 dager i dag. Det er det desidert verste viruset jeg har opplevd, til tross for at jeg er et sunt individ med sterke lunger, lever en sunn livsstil og er ung, skriver OL-helten på Twitter.

- Skremmende

Aleksander Hetland (37) har både VM- og EM-gull på 50 meter bryst. Etter den store svømmekarrieren har han vunnet Mesternes mester og Skal vi Danse. Som toppsvømmer sto han selv på pallen med Cameron van der Burgh. Historien til eks-rivalen skremmer ham.

- Han var en stor konkurrent i mange år. Jeg er overrasket og synes det er kjipt å høre at det kan slå ut så heftig også på unge spreke mennesker. Det her gjelder potensielt alle. Det setter en støkk i oss. Han var i sitt livs form bare for ett år siden. Det er skremmende og kjipt å høre, sier Hetland til Dagbladet.

SKREMT: Aleksander Hetland, her sammen med Dag Erik Pedersen og Frode Andresen, fra da han vant Mesternes Mester. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKREMT: Aleksander Hetland, her sammen med Dag Erik Pedersen og Frode Andresen, fra da han vant Mesternes Mester. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han legger til at han ikke kjenner til OL-heltens sykdomshistorie, men Dagbladet er kjent med at van der Burgh fikk medisinsk unntak for å bruke astmamedisinen salbutamol i perioden 2009 til 2013.

Astma-alarm

Astmaproblemer er ikke uvanlig i denne idretten. I likhet med i langrennssporten er astma som en yrkesskade å regne i svømming.

- Det er mange i både langrenn og svømming som har utviklet astma som en følge av idretten. Det har blant annet skjedd med meg. Klor er et giftstoff. Jeg slet med astma da jeg var aktiv, men har blitt bedre etter at jeg la opp som svømmer, forteller Hetland til Dagbladet.

Også for norske og internasjonale langrennsstjerner er astma mer eller mindre definert som en yrkesskade. Svært mange av Norges mestvinnende langrennsløper har diagnostisert astma.

Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund, legger ikke skjul på at flere av disse kan være i en risikosone.

ASTMA: I langrennssporten er astma som en yrkesskade å regne. Svært mange av Norges gullvinnere har enten medfødt astma eller trent på seg astma. Foto: NTB Scanpix
ASTMA: I langrennssporten er astma som en yrkesskade å regne. Svært mange av Norges gullvinnere har enten medfødt astma eller trent på seg astma. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alle med underliggende kronisk lungesykdom er av FHI definert å være i risikogruppen, forteller Andersen til Dagbladet - i visshet om at mange utøvere på det norske langrennslandslaget har astma.

- Hvilke tiltak bør idrettsutøvere med astma og øvrige astmatikere ta?

- Det viktigste er gode rutiner omkring håndhygiene, samt unngå nærkontakt med syke. Dette er skiløperne veldig gode på. Utover det forholder vi oss til rådene helsemyndighetene til enhver tid oppdaterer oss alle med, forteller han.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

- Har du bedt de utøverne og kollegene du jobber med som har underliggende kronisk lungesykdom være ekstra forsiktige og isolere seg helt for å verne om egen og andres helte?

- Ikke utover rådene jeg refererte til.

- Spesielt utsatt

Coronaviruset angriper lungene, hvilket betyr at de som får en infeksjon vil trenge god lungekapasitet. Derfor er det særlig personer med nedsatt lungekapasitet som er utsatt for å bli alvorlig syke av viruset - men selv toppidrettsutøvere med astmaplager kan altså være utsatt.

AVLYSER: Canada har besluttet å ikke sende sine utøvere til Tokyo i juli 2020 på grunn av coronaviruset. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

- Basert på informasjon jeg har fått fra amerikanske helsemyndigheter, er personer med underliggende lungesykdommer spesielt utsatt for å bli alvorlig syke og dø av coronaviruset. Det gjelder personer med astma, personer som har redusert lungefunksjon for eksempel på grunn av røyking, medfødte innsnevringer i luftrør eller falsk krupp, har professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik tidligere sagt til Dagbladet.

Advarer

Idretten er foreløpig satt på vent i kjølvannet av corona-pandemien. Aleksander Hetland håper at IOC tar til fornuft når vedrørende når sommer-OL i Tokyo skal arrangeres.

- Idrettspresident Berit Kjøll ønsker at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes. Hva mener du er det riktige?

- Jeg tenker at IOC følger WHO sine retningslinjer. WHO kan dette best, ikke IOC eller Norges idrettsforbund. Det handler om å stole på fagpersonene, mener Hetland.

Blant annet er svømmehallene stengt, noe som gjør at svømmerne må ha uvanlig store mengder tørrtrening i denne perioden mens corona-pandemien rammer verden.

Cameron van der Burgh kommer med en advarsel i så måte.

- Jeg føler for idrettsutøverne som blir smittet, da de vil lide et stort tap av sin nåværende kondisjon. Idrettsutøvere vil fortsette å trene, da det ikke er noen avklaring om sommerlekene, og dermed utsette seg selv for unødvendig risiko. De som blir smittet, vil prøve å skynde seg tilbake til treningen.

Han frykter at slik utålmodighet vil forverre skaden.

- Vær så snill, pass på dere selv, alle sammen. Helsa kommer først, Covid-19 er ingen spøk, avslutter van Der Burgh.

Hele Norges coronakart