PÅ PLASS I SALEN: Tom Nordlie reiste seg på tirsdagens pressekonferanse med Lars Lagerbäck for å illustrere hva han mente. Foto: Fotball Media
PÅ PLASS I SALEN: Tom Nordlie reiste seg på tirsdagens pressekonferanse med Lars Lagerbäck for å illustrere hva han mente. Foto: Fotball MediaVis mer

Fotballandslaget

Rystet Nordlie reiste seg for Lagerbäck: - Sånn gjør vi ikke i Skeid engang

Mener Norge glemte fotballens ABC i stortapet for Tyskland.

ULLEVAAL (Dagbladet): Landslagstrener Lars Lagerbäck presenterte tirsdag troppen til kampene mot San Marino og Nord-Irland. Kampene - som spilles henholdsvis 5. og 8. oktober - er i utgangspunktet betydningsløse. Norge skal ikke til VM-sluttspillet i Russland neste sommer. Basta!

Norge er fortsatt rystet etter 6-0-tapet for Tyskland 4. september. Hvordan kunne dette skje? Dagbladet tok opp tråden på gårsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion. Det samme gjorde NRK-ekspert og Skeid-trener Tom Nordlie, som på et tidspunkt reiste seg foran Lagerbäck for å illustrere poenget sitt.

Henvendt til landslagssjefen sa Nordlie:

- Du har svart på tempo og forflytning defensivt. Men du nevnte at tre av målene kom på innlegg. Jeg mener det har lite med motstanderen å gjøre når man er i overtall i egen boks. Ved tre av scoringene sto de norske spillerne vendt med skuldra mot mål. De så bare på spiller som slo innlegget. De sidestilte ikke kroppen. Det har vel ingenting med motstanderen å gjøre?

Hovedårsak

- Jeg tenker på å ta tak i hovedårsaken til at ting skjer. Da er man i posisjon. Det har ikke noe med forflytning å gjøre. Er det noe dere ser på?

Deretter reiste Nordlie seg for å vise hva han mente:

- Jeg må nesten vise deg. Målet er der. Man står sånn i stedet for sånn. Det er ABC etter min mening.

PRESENTERTE NY TROPP: Landslagssjef Lars Lagerbäck. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRESENTERTE NY TROPP: Landslagssjef Lars Lagerbäck. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Til Nordlies innlegg svarte Lagerbäck:

- Jeg er helt enig med deg. Spillerne kommer til å få samme beskjed: Her må de forbedre seg betydelig. For meg er dette også fotballens ABC. Jeg vet ikke om de ble tatt av motstanderen og stunden, eller hva det var. Så dårlig utdannet er de ikke. Dette kommer de til å få tilbakemelding på. Dette er noe vi må forbedre.

Har analysert

Til Dagbladet utdyper Nordlie, som åpenbart var sjokkert over det han så mot Tyskland:

- Hvis du skal analysere kampen mot Tyskland, så kan du holde på til 2. juledag. Men når du står vendt mot innleggeren, og ikke vet hva som skjer bak ryggen din, så har det lite med motstanderen å gjøre. Det har noe med situasjonen i kampen å gjøre. Du føler at du blir pisset på, og ønsker at kampen skal ta slutt. Det der gjør vi ikke i Skeid engang. Det er ABC.

Han fortsetter:

- Det er viktigere å ta tak i grunnen til hvorfor det blir så dårlig, enn å ta tak i alle følgefeilene. Da kan du - som jeg sa - holde på til jul.

Forventet Ødegaard

Nordlie har ingen innsigelser mot uttaket, men sier at han hadde forventet at Martin Ødegaard var i troppen:

- Jeg har vært blant dem som har forsvart at Ødegaard ikke har vært med. Men jeg har sett en del Heerenveen-kamper i det siste. Jeg husker han slo igjennom i Tippeligaen da jeg var trener i Sandnes Ulf høsten 2014. Han hadde en enorm evne til å spille ballen forbi ledd, og dra av spillere en mot en. Da syntes jeg han var veik. Nå har han fått mer fysikk. Jeg er enig med Lagerbäck i at han kan bli bedre på alt. Men det kan de andre i troppen også.

Nordlie fortsetter:

- Jeg trodde tida var der. Jeg ville tatt ham med, men tror det bare et tidsspørsmål.

Nære

På pressekonferansen sa Lagerbäck om Ødegaard:

- Om han er den beste (boksåpneren) vet jeg ikke. Vi har tatt ut den troppen vi mener er best. Min mening er at U21 har to bra kamper, og da håper jeg Leif Gunnar Smerud lar ham spille 90 minutter i begge kampene. Han er nære A-landslaget.

Kampene mot San Marino og Nord-Irland avrunder VM-kvalifiseringen.