Ny bredde-smell:

Rystet over Erna: - Ubegripelig

Dan Jøran Hafsås, som er trener for Eid Fotball i Nordfjoreid, er rystet over regjeringas beskjed om at breddefotballen fortsatt ikke kan åpne.

FIKK SJOKK: Dan Jøran Hafsås er svært bekymret over at breddefotballen fortsatt ikke kan åpne. Foto: Privat
FIKK SJOKK: Dan Jøran Hafsås er svært bekymret over at breddefotballen fortsatt ikke kan åpne. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er totalt uforståelig. Jeg fikk nesten sjokk da jeg hørte dagens pressekonferanse, sier Dan Jøran Hafsås til Dagbladet.

Han er trener for et av 2400 breddelag som finnes i Norge.

For mens 2. divisjon fikk grønt lys for treningskamper da regjeringen la frem nye tiltak i trinn to i gjenåpningsplanen fredag formiddag, ble det klart at breddeidretten ikke får unntak fra avstandsregelen.

Dermed må de fortsatt vente på å trene med kontakt.

- Jeg har forståelse for at åpning av næringsvirksomheter som serveringssteder er viktig med tanke på å holde folk i arbeid og av økonomiske hensyn, sier Hafsås før han fortsetter:

- Det at 22 fotballspillere på en fotballbane ikke kan være borte i hverandre mens du kan drikke deg dritings til klokka 12 på en uteplass, det er helt ubegripelig å forstå rett og slett.

Nedslående

Det er en nedslående beskjed for tusenvis av idrettsutøvere i bredden som hadde håpet på et unntak fra neste uke. I slutten av april sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja til VG at han håpet på en gjenåpning av breddeidretten 24.mai.

Slik blir det altså ikke.

Den eneste endringen for breddeidretten er at antallet personer som kan trene sammen, økes til 20 innendørs og 30 utendørs.

Noe Hafsås syns er ubegripelig siden det ennå ikke er dokumentert at idrettsdeltakelse utgjør noen vesentlig smitterisiko.

- Spesielt irriterende er det når det finnes forskningsrapporter som viser til at smitterisikoen ved idrett er typ null. Da vet man at man kommer ganske langt ned i prioriteringsrekkefølgen, for å si det sånn.

En rapport fra NFF i februar, viser at gjenåpning av ordinær utendørs trening, kan gjennomføres uten vesentlig påvirkning på smittetrykket ellers.

I Helsedirektoratets vurderinger ligger kontakttrening i bredden inne som en del av trinn 4 i gjenåpningsplanen.

Mister spillere

Coronasituasjonen så langt har ført til et frafall på 30 prosent, viser tall fra Norges Fotballforbund (NFF). Og flere klubber melder om frafall i idretten.

Idrettspresident Berit Kjøll sa til Dagbladet i slutten av april at dette var svært urovekkende tall.

- Det er alvorlig og understreker hvor kritisk viktig det er at breddeidretten innenfor kontaktidrett nå kommer i gang, når myndighetene snarest mulig starter opp trinn to av gjenåpningsplanen, sa hun.

Dan Jøran Hafsås er en av ildsjelene som deler idrettspresidentens bekymring. Også vestlands-klubben har begynt å miste spillere.

- Spesielt de over 20 år har begynt å miste interessen, for de har på en måte ingenting å se frem til. Nå har vi venta i snart ett og et halvt år. Du begynner å forstå spillerene som kommer på trening for å slå et par pasninger, og som ikke kan utøve idretten slik den er ment, det er veldig ufordrende og kjedelig, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer