Rystet over Kjelling-straff: - Det er pinlig og useriøst

Dansk ekspert.

 UTESTENGT I EN KAMP:  Kristian Kjelling betalte ett annet danske lag for at de skulle gjøre alt de kunne for å vinne en kamp. Foto: Bjørn Langsem
UTESTENGT I EN KAMP: Kristian Kjelling betalte ett annet danske lag for at de skulle gjøre alt de kunne for å vinne en kamp. Foto: Bjørn LangsemVis mer

(Dagbladet): Det danske idrettsforbundet (DIF) har idømt totalt 26 håndballspillere fra Bjerringbro-Silkeborg og Sønderjyske bøter og karantener i en sak der Sønderjyske fikk betalt for å vinne.

Blant de involverte er nordmennene Kristian Kjelling (Bjerringbo-Silkeborg) og Magnus Gullerud (Sønderjyske).

- Uakseptabelt, sier president i Norges Håndballforbund, Karl-Arne Johannessen til Dagbladet.

Kjellings lag Bjerringbo-Silkeborg skal ha lovet Gullerud og resten av Sønderjyske-spillerne 15 000 kroner i betaling dersom de vant den siste grunnspillskampen mot Skanderborg forrige sesong.

Pinlig Straffen er en total overreaksjon, hevder danske TV 2s håndballekspert Bent Nyegaard.

Eksperten er rystet.

- Jeg mener forbundet har overreagert. Det handler om noen spillere som ikke har tenkt seg om og dummet seg ut.  Det er ingen som har gjort noe annet enn å forsøke å få et lag til å gjøre sitt beste i en kamp, sier Nyegaard og legger til:

- For meg er dette det samme som å putte et par kasser øl i et lags garderobe for å få dem ekstra motivert.

Den danske håndballeksperten legger til at matchfiksing er sportens største problem, men mener straffen er latterlig.

- Uakseptabelt President i Norges Håndballforbund, Karl-Arne Johannessen, er uenig med den danske eksperten og mener denne type belønning ikke hører hjemme i idretten.

- Dette er uakseptabelt og noe jeg vil ta sterk avstand fra. Dette er en adferd som er en nær slekning av kampfiksing, sier Johannessen til Dagbladet.

Håndballpresidenten legger til:

- Det er ikke bra hvis spillere bevisst deltar i dette, men det har jeg ingen informasjon om i denne konkrete saken og må derfor uttale meg på generelt grunnlag, sier Johannessen.

 INVOLVERT:  Magnus Gullerud må stå over en kamp. Foto: NTB Scanpix
INVOLVERT: Magnus Gullerud må stå over en kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kan dette få noen konsekvenser for de norske spillerne?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier han.

Merkelig straff Kristian Kjelling har følgende kommentar til Dagbladet:

- Forrige sesong tok laget en kollektivt dårlig beslutning. Det er nå avklart på forbundsnivå her i Danmark at dette ikke har noe med kampfiksing å gjøre, men at det er uetisk adferd. Noe den milde straffen også avspeiler. Vi valgte å stå sammen som lag om straffen, uavhengig hvor mye den enkelte har vært involvert. Dette er det nå kun en liten gruppe som står bak. Men avgjørelsen om uetisk adferd tar jeg til etterretning, sier Kjelling til Dagbladet.

Håndballekspert Bent Nyegaard mener spillerne i utgangspunktet ikke skulle ha straff og kaller straffen merkelig.

De to lagene kan nemlig selv avgjøre når spillerne skal sone straffen på én kamp.

I teorien, og helt sikkert i praksis, kan laglederne velge å la de store stjernene sone mot dårlige lag, og vice versa med «sliterne» i stallen.

- Det er en pinlig og useriøs straff. At spillerne selv kan velge når de skal sone, gir ingen mening.  Det gir hele turneringen et latterlig preg, det er helt ute av proposisjoner, sier Nyegaard til danske TV 2.

KRITISK: President i Norges håndballforbund, Karl-Arne Johannessen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KRITISK: President i Norges håndballforbund, Karl-Arne Johannessen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer