Tidligere NRK-journalist:

Rystet over NRK-innslag: - Helt utrolig

Tidligere NRK-journalist Erling Borgen reagerer kraftig på tirsdagens reportasje på Dagsrevyen. NRK svarer på kritikken.

PRESSET: Saken om Clas Brede Bråthen ruller videre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PRESSET: Saken om Clas Brede Bråthen ruller videre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes ikke det er min oppgave å være dommer i hvem som har rett og galt, men her mener jeg NRK gjorde en grov presseetisk feil ved ikke å spørre den andre parten om hetsen mot Skiforbundet.

Det sier tidligere NRK-journalist Erling Borgen til Dagbladet.

Tirsdag kveld la han ut et innlegg på Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen», hvor han reagerte sterk på et innslag på Dagsrevyen tirsdag kveld.

Les NRKs svar lenger ned i saken.

«Rystet»

I reportasjen snakker generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, ut om trusler hun har mottatt fra ikke-navngitte personer etter at den pågående konflikten mellom hoppsjefen og Skiforbundet ble kjent.

I tillegg til Bretten Berg ble også et styremedlem fra Norges Skiforbund intervjuet. Verken Bråthen selv eller hans advokat uttaler seg i reportasjen, og det kommer heller ikke fram om de er blitt spurt.

Det fikk Borgen til å reagere.

«Jeg er rystet over Dagsrevyens innslag i kveld om «hetsen» mot Norges Skiforbund. Jeg har selv arbeidet i Dagsrevyen i mer enn 20 år – og lært at alle parter i en sak skal få samtidig tilsvarsrett.», skrev han blant annet i innlegget som i skrivende stund har fått over 2 000 likes og over 70 delinger på Facebook.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Jeg synes det er helt utrolig at Dagsrevyen ikke følger normale, journalistiske etiske spilleregler i en så offentlig og betent sak.

REAGERER: Erling Borgen er kritisk til hvordan NRK har opptrådt. Foto: Heiko Junge / NTB
REAGERER: Erling Borgen er kritisk til hvordan NRK har opptrådt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Borgen jobbet i statskanalen i over 20 år, og har - i tillegg til å være utenrikskorrespondent - vært nyhetsanker i Dagsrevyen.

- Verdens enkleste sak

Han understreker at han ikke kjenner detaljene i selve konflikten mellom Bråthen og Skiforbundet, men er kritisk til hvordan NRK har opptrådt presseetisk i reportasjen.

- At NRK ikke tar den ekstra telefonen til Clas Brede Bråthens advokat, stiller jeg meg helt uforstående til.

- Har du forståelse for at det kan være vanskelig for NRK å vurdere hvem de skal kontakte når det gjelder trusler fra ikke-navngitte personer?

- Nei, det burde være verdens enkleste sak. Når de vinkler en sak på at Bretten Berg og styret er utsatt for grov hets i denne saken, så ville det tatt NRK ett minutt å ringe til Bråthen eller advokat, som kunne gjentatt det de har sagt i flere offentlige sammenhenger om at de tar kraftig avstand fra slik hets.

KONFLIKT: Hoppsjef Clas Brede Bråthen har saksøkt Norges Skiforbund - nå møtes partene til drøftelsesmøter på Aker Brygge i Oslo. Video: Christian Grieg Sander / Foto: Scanpix Vis mer

Fikk ikke mulighet

Bråthens advokat, Marit Håvemoen, sier til Dagbladet at hun selv ikke har sett reportasjen, men har fått med seg at det har vært reaksjoner på at de ikke fikk muligheten til å uttale seg.

- Det er alltid greit å få høre begges syn på saken. Vi tar selvfølgelig sterk avstand fra den type meldinger, trusler og sjikane som er i fokus i den reportasjen, sier Håvemoen til Dagbladet.

- Fikk dere noen henvendelse fra NRK i forkant av reportasjen?

- Jeg er ikke kjent med at vi som advokater har fått en henvendelse om å få uttale oss om den saken.

SAMTALE: LO-advokat Marit Håvemoen og Clas Brede Bråthen i forbindelse med hopplandslagets sommerkonkurranse i Lysgårdsbakkene på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB
SAMTALE: LO-advokat Marit Håvemoen og Clas Brede Bråthen i forbindelse med hopplandslagets sommerkonkurranse i Lysgårdsbakkene på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Svarer på kritikken

Redaksjonssjef i NRK Sporten, Anders Sårheim, er forelagt kritikken fra Borgen. Han mener de ikke har gjort noen presseetiske feil ved å ikke la Bråthen eller advokaten få uttale seg.

- Jeg er ikke enig i at dette er en grov presseetisk feil siden jeg mener det ikke er noe i denne saken som utløser tilsvarsrett eller samtidig imøtegåelse for Bråthen eller hans advokat. Saken handler om trusler fra ikke navngitte personer, skriver Sårheim i en e-post til Dagbladet.

- Det rettes ingen form for beskyldninger eller kritikk mot Bråthen eller hans advokat. Samtidig er jeg ikke uenig i at Bråthen sine tanker og meninger om at dette skjer er interessante og relevante å videreformidle. Disse fikk vi med i saken som ble publisert på nett samme kveld, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer