Chris Jespersen om Martin Johnsrud Sundby:

Rystet over NRK-innslag: - Usmakelig

Chris Jespersen (37) trodde ikke sine øyne da han så NRKs VM-kveld onsdag og måten Martin Johnsrud Sundby (36) ble framstilt på. - Han fortjener fokus på alt det positive han har bidratt med heller enn et karakterdrap på tampen av en strålende karriere, sier Jespersen til Dagbladet.

KRITISK: Tidligere lanngrennsutøver Chris Jespersen kaller NRKs innslag om Martin Johnsrud Sundby for usmakelig. Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Tidligere landslagsløper Chris Jespersen reagerer sterkt på NRK-innslaget om Martin Johnsrud Sundby i VM-kveld onsdag 3. mars, hvilket 37-åringen ga uttrykk for på Twitter.

Overfor Dagbladet gjentar og utdyper han budskapet:

- Jeg ble satt ut av den saken der. Usmakelig, innleder Chris Jespersen overfor Dagbladet.

- Hva er det du reagerer på?

- Martin har i en tiårs periode vært den mest seriøse langrennsløperen og selve ryggraden i det norske landslaget. Han fortjener fokus på alt det positive han har bidratt med for sporten heller enn et karakterdrap på tampen av en strålende karriere, begrunner Jespersen.

I NRK-innslaget - som tilsynelatende kunne minne om en hyllest av Sundby etter en lang, strålende og begivenhetsrik karriere - ga Røa-gutten negative karakteristikker som blant annet «altfor kynisk» og «en det ikke var lett å sympatisere med».

- I dette innlegget vinkles seriøsiteten og dedikasjonen negativt fra start til slutt. Han (NRK-journalist Jan Petter Saltvedt, journ.anm.) sier nærmest direkte at ingen liker Martin, det er overraskende at han i det hele tatt slo gjennom, og ingen har unnet ham suksess eller ønsket at han skal lykkes gjennom karrieren, sier en svært overrasket Chris Jespersen til Dagbladet.

KRITISK: Chris Jespersen (t.v.) er kritisk til hvordan NRK fremstilte Martin Johnsrud Sundby (t.h.) i VM-kveld onsdag. Her fra da de sammen sto på pallen i Tour de Ski sammenlagt. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
KRITISK: Chris Jespersen (t.v.) er kritisk til hvordan NRK fremstilte Martin Johnsrud Sundby (t.h.) i VM-kveld onsdag. Her fra da de sammen sto på pallen i Tour de Ski sammenlagt. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

- Hans største prestasjon (VM-gullet) blir til og med negativt vinklet! Her virker det nesten som reporteren har noe personlig uoppgjort med Martin. Dette er så langt fra en hyllest som det er mulig å komme, om det var det var ment som i utgangspunktet..? spør langrennsprofilen.

Jespersen ble nr. 2 i Tour de Ski sammenlagt bak nettopp Sundby i 2013/14.

- Ren hyllest

NRK-kommentator Saltvedt skriver i en melding til Dagbladet at han synes det er synd om Jespersen og andre oppfattet det negativt.

- Det var en ren hyllest. Til en som har turt å være seg selv hele veien. Som overvant både motstandere og kritikere til slutt. Pakket inn i historiefortellingens balanse mellom skepsis og beundring. Som var den motsetningen jeg tror mange følte på, og med det jeg trodde var en veldig tydelig understreking av det i sluttpoenget. Sundby vant. Vi som forelsket oss i lidelsen i fortellingen hadde ikke mer vi skulle sagt - eller trengte å si. Martin Johnsrud Sundby ble verdensmester. Og det kommer alltid til å være den egentlige historien om ham, forklarer Saltvedt.

INFEKSJON: Martin Johnsrud Sundby havnet på sykehus under innspilling av TV2-sendte «Landskampen» på grunn av en infeksjon i kroppen. Video: TV2/privat. Vis mer

Kommentatoren får også støtte fra egen sjef.

- Her har ikke Jespersen fått med seg at dette var en hyllest til Sundby og hans reise. Det er selvsagt synd, men endrer ikke at nettopp det var intensjonen bak fortellingen om en av våre største idrettsutøvere. Det har ikke kommet en eneste negativ tilbakemelding til oss, noe som kan tyde på at de fleste fikk med seg hva dette var, skriver NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor i en SMS til Dagbladet.

Sundby gikk sesongens beste renn på 15 kilometer fristil onsdag, i det som potensielt kan ha vært den tidligere verdensenerens siste VM-renn i karrieren.

Han ble nummer syv på distansen han var tittelforsvarer. Det ble en norsk jubeldag med trippelt norsk. Hans Christer Holund vant foran Simen Hegstad Krüger og Harald Østberg Amundsen.

Dagbladet har kontaktet Sundby selv om saken, men han har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer