Rystet over TV-sparing

- Du kan ikke sitte i et kott i Stockholm og referere god fotball. NRKs Arne Scheie rister på hodet over Canal+, som først brukte flere hundre millioner kroner på eksklusive Premier League-rettigheter, og som ender opp med å kommentere fra studio.

De fremste fotballkommentatorene i Norge er rystet over Canal+, som tvinger sine medarbeidere til å kommentere engelsk fotball fra et kjellerstudio i Sverige.

- Det var med god grunn at BBC allerede i 1936 bestemte seg for å være til stede på kampene, og ikke sitte hjemme i studio, sier Arne Scheie i NRK til Dagbladet.

Stemningen borte

- Du blir selvsagt påvirket av stemningen på Ullevaal, Wembley eller Lerkendal. Denne stemningen kan bare formidles dersom du er til stede på arenaen. Du klarer det ikke fra et studio, sier Arne Scheie, som definitivt ikke misunner sine kolleger i Canal+ om dagen.
- Det skjer alltid viktige ting utenfor bildet som du må få med deg. Når produsenten viser repriser foregår ofte spillerbytter og det skjer ting på tribunen. Disse blir ikke alltid fanget opp av produsentene. Jeg ville aldri tort å sette meg ned foran mikrofonen uten muligheten til å hente inn denne forhåndsinformasjonen. Du kan få hjelp fra andre som er der, men det blir ikke topp, sier Scheie, som sørger for et ekstra sikkerhetsnett når studioløsning er tvingende nødvendig.

- Da sørger jeg alltid for å ha en live-reporter «på øret», slik at jeg kan snappe opp ting derfra.

Bjellands-metoden

- Nina Grann i Canal+ hevder at studiokommentarer blir mer og mer vanlig ute i Europa.

- Sier hun det? Det har jeg ikke fått med meg, sier Scheie, som får full støtte fra kolleger i TV2.

- Dette er Bjellands-kommentering. Som å sitte i en fiskebollboks. Det blir kunstig kommentering og går utover seerne, slår TV2s Ernst A. Lersveen fast.
- Studiokommentering er svært lite tilfredsstillende. Du ser ikke det som foregår, og mister tilgangen til informasjon. Du ser bare en bit av bildet. Forskjellen er som natt og dag. Det blir rett og slett et annet fag, sier Lersveen.

- Jo nærmere banen du sitter, jo bedre er det. Gleden av å være i nærheten forsvinner selvsagt når du må være i et annet land!

- Vi registrerer at «Canal Minus» har problemer. Jeg tenker på dem, og dette er ikke hyggelig for dem som jobber der.

- Kanalsjef, Nina Grann, mener en kan gjøre en like god jobb fra studio som fra stadion.

- Jeg går ut fra at når hun uttaler seg om det, så har hun greie på det. Siter meg gjerne på det, sier Ernst A. Lersveen.