Rystet Platini vil rydde opp etter Ronaldo-overgangen

- En alvorlig trussel mot fair play.

MANER TIL FORNUFT: Uefa-president Michel Platini vil rydde opp i overgangsmarkedet etter at Cristiano Ronaldo på det nærmeste er klar for Real Madrid for over 800 millioner kroner.Foto: SCANPIX/AP Photo/Manu Fernandez
MANER TIL FORNUFT: Uefa-president Michel Platini vil rydde opp i overgangsmarkedet etter at Cristiano Ronaldo på det nærmeste er klar for Real Madrid for over 800 millioner kroner.Foto: SCANPIX/AP Photo/Manu FernandezVis mer

||| (Dagbladet.no): Uefa-president Michel Platini gikk tidligere i vinter knallhardt ut da nyrike Manchester City var villig til å bruke over én milliard kroner for å hente Kaká til Premier League.

- Det er latterlig at en spiller skal koste så mye. Hvis man vil kjøpe en båt for én milliard, så ja vel, men for en enkelt fotballspiller? spurte Platini retorisk i januar.

Rekordovergangen ble imidlertid aldri noe av, men snaut et halvt år seinere ble den brasilianske balleleganten Real Madrids eiendom for i underkant av 600 millioner kroner.

Det var imidlertid ingenting mot hva som skulle komme bare to døgn etterpå da Manchester United bekreftet at de lot Cristiano Ronaldo få lov til å diskutere personlige betingelser med Real Madrid mot en kompensasjon på over 800 millioner kroner - selv om avtalen etter alle solemerker har foreligget siden forrige sommers såpeopera.

Etter å ha bevitnet én klubb stå bak fotballhistoriens to dyreste overganger med to dagers mellomrom, tar en opprørt Platini et oppgjør med Real Madrids framferd.

- Det er veldig merkelig, ettersom fotballen står overfor noen av de største økonomiske utfordringene noensinne, sier Platini, ifølge Sky Sports.

Han er av den oppfatning at slik pengebruk er i stand til å skade fotballens grunnideer.

- Disse overdrevne overgangene skjer hver eneste dag. De representerer en alvorlig trussel for grunntanken om fair play og økonomisk styrkeforhold mellom klubbene i turneringene våre, sier franskmannen i en uttalelse, gjengitt av blant annet nyhetsbyrået PA.

Nå vil Uefa-presidenten foreta en storstilt revisjon av gjeldende regelverk for å forhindre at galskapen skal ta fullstendig overhånd på overgangsmarkedet.

- Uefa jobber hardt, i samarbeid med klubbene, for å etablere et nytt sett av regler så raskt som mulig for å få ryddet opp i systemet og gitt det et mer solid og gjennomsiktiktig fundament, sier Platini.

- Det er vår hovedprioritet, legger han til.