Håndball-EM

Rystet: - Ubehagelig følelse

Norge-profilene nådeløse etter fadese. - Det blir ganske intenst.

PÅ PLASS: Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal på trening i Stožice Arena i Ljubljana. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
PÅ PLASS: Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal på trening i Stožice Arena i Ljubljana. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

LJUBLJANA (Dagbladet): Fredag kveld spiller håndballjentene sin første kamp i EM mot Kroatia.

Forrige uke var laget samlet i Stavanger før avreise til Ljubljana, hvor de spilte tre treningskamper.

Første kamp endte med nimålstap mot Nederland. Et resultat som skapte reaksjoner både i Norge og ute i håndballverden.

RUSSEN SKAPTE TRØBBEL: Et lokalt håndballag måtte avlyse en hjemmekamp, etter at gulvet var for glatt til å spille på. Årsaken var noe litt utenom det vanlige. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Ubehagelig

TV 2s håndballekspert Bent Svele mente i kanalens podkast at Nederland var minst ni mål bedre.

- Selvfølgelig er det en ubehagelig følelse så nærme et mesterskap. Det er sjelden vi taper så stort. Det har ikke vært så ofte i det hele tatt så lenge jeg har vært med, forklarer kaptein Stine Bredal Oftedal til Dagbladet.

PÅ JOBB: Stine Bredal Oftedal testet ut EM-arenaen torsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
PÅ JOBB: Stine Bredal Oftedal testet ut EM-arenaen torsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Hun og de andre spillerne møter norsk presse i en park 400 meter utenfor spillerhotellet, bare tre-fire lange kast unna EM-arenaen i den slovenske hovedstaden.

- Det er bare en treningskamp, men uansett en altfor dårlig prestasjon av oss, følger Nora Mørk opp med.

En vekker

Landslagssjef Thorir Hergeirsson mener det norske laget ikke var seg selv, mens både Mørk og Bredal Oftedal tror at resultatet ikke ville vært like flatterende om treneren hadde spisset laget mer i andre omgang.

- Det er aldri gøy å få en slik smell. Men det var kanskje greit å få en «reality check», påpeker Mørk, som ble skadet i låret tidligere i høst, men som er friskmeldt til EM.

FRISKMELDT: Nora Mørk smilte i kapp med solen i parken i Ljubljana. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FRISKMELDT: Nora Mørk smilte i kapp med solen i parken i Ljubljana. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

For noen få dager seinere slo Norge medaljekandidat Danmark.

- Hva skjer i gruppa etter en sånn smell?

- Det er ingen dårlig stemning, men alle vil jobbe enda mer. Det blir ganske intenst. Enda flere melder seg på. Alle har lyst til at det skal gå i riktig retning og stepper opp litt, svarer Mørk.

- Måten vi spilte oss inn mot Danmark var viktigere for oss. Vi fikk helt klart satt fingeren på ting vi må jobbe med, forklarer Bredal Oftedal.

SJOKK: Den montenegrinske veteranen Marko Lasica (33) har skapt sjokkbølger i håndballmiljøet etter denne hendelsen. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Profiler ute

Norge er regjerende mestre både i EM og VM. Men Hergeirsson ønsket ikke snakke om gull da han presenterte troppen i oktober. Da var resultatmålet han forholdt seg til medalje, slik det er vedtatt på håndballtinget.

Landslagssjefen har vært klar på at fraværet fra trioen Camilla Herrem, Sanna Solberg-Isaksen og Kari Brattset Dale som alle er gravide, samt Veronica Kristiansen på grunn av medisinske årsaker, gjør at det er større usikkerhet.

- Hvordan står laget nå?

- Det er et godt lag, det er en del poster borte, men samtidig kommer det andre inn som fyller på med sitt. De som har vært med lengst må gå foran, de som har vært med noen ganger må ta større plass, forklarer Hergeirsson.

I PARKEN: Landslagstrener Thorir Herigeirsson møtte pressen torsdag. Dagen før EM-starten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
I PARKEN: Landslagstrener Thorir Herigeirsson møtte pressen torsdag. Dagen før EM-starten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Vi har noen store profiler ute i lykkelige omstendigheter. Da legger det et større ansvar på oss som har vært med en del. Jeg synes vi skal steppe opp og sørge for at det blir trygt for de som er debutanter, samtidig som de ikke bare er på tur. Da er det viktig at de som har vært med både en og to ganger før bidrar både på og utenfor banen, følger Mørk opp.

Mørk, kaptein Oftedal og keeperduoen Silje Solberg-Østhassel og Katrine Lunde er de i den norske troppen med klart flest landskamper. Det stilles også store forventninger til Henny Reistad, som har dominert både i Vipers og Esbjerg de siste åra.

Bredal Oftedal mener Nederland-tapet kan være en sunn opplevelse for det nye Norge-laget som gruppe.

- Det er bra at vi har fått slite litt og funnet hva vi må sette fingeren på og rette opp. Jo flere erfarne man har, jo mer han man å dra med, men de unge er sultne. Jeg tror den miksen kan bli fin, avslutter landslagskapteinen.

  • Kampen mellom Norge og Kroatia sendes på TV 3 klokka 20.30 fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer