TILBAKE I TOUR DE FRANCE: Ivan Basso er blant sammenlagtfavorittene i Tour de France, fire år etter at han ble kastet ut av rittet før det hadde startet. Her hylles han hjemme i Verona etter seieren i Giro'd Italia tidligere i år. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta
TILBAKE I TOUR DE FRANCE: Ivan Basso er blant sammenlagtfavorittene i Tour de France, fire år etter at han ble kastet ut av rittet før det hadde startet. Her hylles han hjemme i Verona etter seieren i Giro'd Italia tidligere i år. Foto: AP Photo/Giovanni AulettaVis mer

Rytterne Kaggestad håper mislykkes i Tour de France

På kollisjonskurs med TdF-direktøren.

||| (Dagbladet): Både Alexandre Vinokourov og Ivan Basso har for lengst gjort comeback etter dopingavsløringene i henholdsvis 2007 og 2006.

I morgen står likevel duoen på startstreken i Tour de France før første gang siden de ble avslørt som juksemakere. TdF-direktør Christian Prudhomme er ikke mer langsint enn at han ønsker begge velkommen tilbake, og han oppfordret alle til å gjøre det samme tidligere denne uka.

Der går imidlertid grensa for Johan Kaggestad - som krysser fingrene for at ingen av dem opplever suksess i form av etappeseire eller pallplasseringer sammenlagt i løpet av de neste ukene.

Ikke sentimental
På spørsmål om han vil kunne glede seg over en god prestasjon fra de to nevnte herrene er TV 2-eksperten krystallklar:

- Absolutt ikke. De burde vært utestengt på livstid. Jeg har ingen sentimentale følelser i forhold til at de har sonet straffen sin og er tilbake. De har ødelagt så mye for sykkelsporten og idretten generelt. Jeg synes ikke det er noe moro når doptatte utøvere kommer tilbake og gjør det bra, sier han til Dagbladet.

- Fortjener de anerkjennelse eller mistenkeliggjøring etter et godt resultat i Tour de France?

TILGIR IKKE: Johan Kaggestad. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TILGIR IKKE: Johan Kaggestad. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- De må gjerne bli anerkjent for prestasjonen. Hvis de nå fortsetter å dope seg skal de være ganske dumme. Heldigvis er kontrollsystemene vesentlig bedre nå enn da de ble tatt forrige gang. Så jeg mistenker ikke at de driver med noe ulovlig nå, jeg synes bare det er trist at de er der. De burde drevet med andre ting.

Optimist igjen
Kaggestad har like fullt gått i fella før. I 2008 trodde han på et dopfritt Tour de France, og at eventuelle dopere måtte være «tjukke i hodet».

Det siste hadde han nok rett i, men i løpet av rittet ble hele åtte hektet i dopingkontroll.

I fjor var Mikel Astarloza, som vant den 16. etappen, den eneste som reiste hjem i skam.

Foran årets Tour har optimismen innhentet Kaggestad igjen.

- For en gangs skyld tror jeg ingen blir tatt. Det har jeg sagt før også, og blitt skuffet. Men jeg tror faktisk vi får et dopingfritt Tour de France, kanskje for første gang i historien. Nå er jeg kjempeoptimist, humrer han.

- Har ikke ryddet opp ennå
En av verdens ledende dopingjegere i en årrekke, Inggard Lereim, deler ikke Kaggestads optimisme.

TILBAKE I TOUR DE FRANCE: Alexandre Vinokourov strekker armene i været etter å ha vunnet den 15. etappen av Tour de France 2007. Like etter ble han tatt for bloddoping. Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA
TILBAKE I TOUR DE FRANCE: Alexandre Vinokourov strekker armene i været etter å ha vunnet den 15. etappen av Tour de France 2007. Like etter ble han tatt for bloddoping. Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA Vis mer

- Det ville i så fall vært en gledelig overraskelse. Men jeg er like overrasket over Johans optimisme. Han har stor innsikt i sykkelsporten, men med den triste historien til Tour de France og andre store sykkelløp gjennom flere tiår, tror jeg dessverre ikke de er ferdig å rydde opp ennå, sier han til Dagbladet.

- Men sykkelsporten virker å ha anstrengt seg for å rydde opp?

- Det har vært stor framgang. Når de får orden på dette blodpasset i alle land, vil det styrke antidopingarbeidet både i den idretten og i andre. Mange av oss er avventende i vår optimisme, for forutsetningen må være at WADAs intensjoner følger opp i de enkelte medlemslandene. Det må være samme standard på testingen, og like hyppige kontroller i hvert land før man kan stole på det. Det er en del å hente i noen land, sier Lereim, uten å ville navngi verstingene.

- Er det naivt å tro at Tour de France-feltet er reint?

- Det er i hvert fall svært optimistisk.

Tror ikke på Lance
En mann som aldri er blitt tatt i doping, men som stadig flere tror har benyttet ulovlige metoder, er Lance Armstrong.

TAR IMOT EKS-DOPERNE MED ÅPNE ARMER: Tour de France-direktør Christian Prudhomme sier de har fått sin straff. Foto: AFP PHOTO/BELGA /JULIEN WARNAND
TAR IMOT EKS-DOPERNE MED ÅPNE ARMER: Tour de France-direktør Christian Prudhomme sier de har fått sin straff. Foto: AFP PHOTO/BELGA /JULIEN WARNAND Vis mer

Mannen med sju Tour de France-triumfer på merittlista ha varslet at han er langt bedre form i år enn i fjor, da han sikret seg tredjeplassen i sammendraget.

Kaggestad er i det siste blitt overbevist om at Armstrong har dopet seg på et tidspunkt i karrieren. Nå tror han amerikaneren er rein - og sjanseløs på den gule trøya.

- Jeg har ikke troa på ham. Han har riktignok kommet seg i imponerende god form, men det er neppe godt nok. Han er mye dårligere på tempo enn i velmaktsdagene, og i fjor red han mye på bølgen av å være på lag med Contador, selv om de sloss internt. Nå har han mistet Contador, og Andy Schleck og flere med ham er blitt vesentlig bedre. Lance er neppe god nok verken på lange klatringer eller på tempo. Men han kommer til å slåss som en gal, og kommer han på pallen blir han historisk. Ingen i historien har vært der ni ganger, sier han.

Kaggestad tror 15 mann er gode nok til å havne på pallen i årets Tour de France, og har Contador og Andy Schleck som de to store favorittene, i den rekkefølgen.

- Contador er mer sårbar, fordi han har et vesentlig dårligere lag rundt seg. Saxo Bank, Radioshack og Liquigas har mange gode ryttere, og Garmin har en mann som Christian Vande Velde. Det betyr at mange lag kan støte og sende flere ryttere i angrep i bakkene, og så må Contador velge hvilke av støtene han vil svare på. Han kan ikke svare på alle, da vil han rett og slett omkomme i kampen om den gule trøya. Han må være smart.

TROR IKKE PÅ DOPFRITT TDF: Dopingjeger Inggard Lereim mener det er svært optimistisk å tro alle rytterne er dopfrie. 
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
TROR IKKE PÅ DOPFRITT TDF: Dopingjeger Inggard Lereim mener det er svært optimistisk å tro alle rytterne er dopfrie. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

- Så tror jeg Basso blir nummer tre. Cadel Evans blir nummer fire med sin solide styrke, og Samuel Sanchez fra Eskatel nummer fem. Da har jeg ikke nevnt noen fra Radioschack, sier Kaggestad.