<strong>S FOR SURE, SPYTTENDE RONALDO:</strong> S står for spyttklyse. Cristiano Ronaldo tok ikke akkurat noe verdig farvel med Sør-Afrika da han sendte en spyttklyse mot kamera etter åttedelsfinalen mot Spania.Foto: SCANPIX
S FOR SURE, SPYTTENDE RONALDO: S står for spyttklyse. Cristiano Ronaldo tok ikke akkurat noe verdig farvel med Sør-Afrika da han sendte en spyttklyse mot kamera etter åttedelsfinalen mot Spania.Foto: SCANPIX Vis mer

S for sure, spyttende Ronaldo

Her er VM fra A til Å.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): VM i Sør-Afrika er historie etter 30 dager og 64 kamper. Til glede for noen, til ergrelse for andre. Her oppsummerer Dagbladet noen av øyeblikkene vi kommer til å huske. Fra A til Å.

<strong>GLADE, UBESEIREDE AMATØRER:</strong> Winston Reid ble funnet på Facebook, andre bak skranken i en bank. De glade amatører fra New Zealand endte utrolig nok mesterskapet som det eneste ubeseirede laget.Foto: SCANPIX
GLADE, UBESEIREDE AMATØRER: Winston Reid ble funnet på Facebook, andre bak skranken i en bank. De glade amatører fra New Zealand endte utrolig nok mesterskapet som det eneste ubeseirede laget.Foto: SCANPIX Vis mer

Kom gjerne med dine øyeblikk i kommentarfeltet nederst.

A: Amatører
Amatørene fra New Zealand ble det eneste laget som gikk ubeseiret ut av VM. Desverre holdt det ikke til avansement fra gruppespillet for spillerne som må jobbe ved siden av fotballen for å tjene til livets opphold. Laget besto i hovedsak av klubbløse spillere og profiler fra
Australia. Mannen som sikret åpningspoeng mot Slovakia, Winston Reid, ble hentet fra Facebook.

B: Bafana Bafana
Aldri var Vuvuzelaene så merkbare som da Sør-Afrikas hjemmeyndlinger, Bafana Bafana, spilte. Vuvuzela-toppen kom antagelig da Siphiwe Tshabalala satte inn Bafanas ledermål i åpningskampen mot Mexico, før blåseinstrumentet stilnet merkbart da Diego Forlán senket hjemmelaget i siste gruppekamp. Omtrent 84,490 gale sør-afrikanere heiet landsyndlingene fram mot Mexico.

C: Cannavaro
Kaptein da Italia vant VM i 2006. Ydmyket og latterliggjort i 2010. Cannavaro ledet «Azzuri» hodestups av gruppespillet etter tap mot Slovakia i skjebnekampen.

D: Direktesending
VM-kampen mot Portugal ble den første direktesendte landskampen i diktaturet Nord-Koreas historie. Den endte med at målene rant inn bak keeper Ri Myong-guk. Sensurvante koreanere fikk se landslaget sitt tilslutt tape 7-0, men de fikk hvertfall sett katastrofen mens den pågikk.

E: Emosjonelt
Asamaoah Gyan tok til tårene etter Ghanas VM-exit i kvartfinalen mot Uruguay. Spissen misset straffe på overtid i andre ekstraomgang.
Emosjonelt ble det også for Nord-Koreas Jong Tae-Se under nasjonalsangen i gruppespillets første kamp, mens tårene rant i strie strømmer både hos utslåtte argentinere, italienere og brasilianere.

F: Forlán
I 2004 forlot Diego Forlán Old Trafford med flopp-stempel. I VM vant spissen gullballen, og noterte seg for fem scoringer på syv kamper. På Uruguays ferd mot semifinale bar spissen laget fremover omtrent egenhendig.

G: Green
Keeperplassen var blant usikkerhetsmomentene for England før VM. Robert Green startet i første gruppespillkamp mot USA, gjorde en kjempebrøler og satt på benken da erstatteren David James hentet ut fire baller av nettet i kvartfinalen mot Tyskland.  England, som vanlig selvutnevnte VM-utfordrere før mesterskapet, gikk hodestups ut av VM i åttedelsfinalen.

H: Hetest
Under hele VM måtte Spania-keeper Iker Casillas og reporterkjæresten Sara Carbonero forholde seg profesjonelle til hverandre. Da keeperen vant VM forsvant også hemningene. - Dette er til vennene mine, og til deg, sa Casillas, og tok tak rundt kjærestens hode før han klinte til på direkten.

I: Irritert
Gabriel Heinze feiret Carlos Tevez' kanonskudd mot Mexico da en kameramann ble for nærgående. Marseille-backen fikk kameraet i hodet, og svarte med å lange ut. Her kan du se en GIF av den komiske hendelsen.

J: Jabulani/Jo'bulani
Vuvuzela-støyen og Jabulani-ballen er de to store, utenomsportslige diskusjonstemaene som har preget VM. FIFA-ballen har fått skylda for flere merkelige episoder, og har vært nevnt som en årsak til at så mange keepere har tabbet seg ut under verdensmesterskapet.

K: Kynisme
Store mesterskap skaper helter og skurker. Ofte kan samme spiller gjennom sine handlinger havne i begge kategorier, avhengig av innfallsvinkel og følelsesmessig tilknytning. Selv om mange ville gjort det samme i Luis Suarez sitt sted, ble ikke handsen på streken i kvartfinalen mot Ghana møtt med applaus utenfor Uruguays landegrenser.  Da Asamoah Gyan misbrukte straffesparket på overtid av annen ekstraomgang, og Uruguay gikk hen og vant den påfølgende straffesparkkonkurransen, hadde Ajax-spissens kyniske håndarbeid ødelagt Afrikas håp om semifinale. Suarez opparbeidet seg ikke noen større stjerne på det afrikanske kontinentet etter å ha skrytt av redningen som «den beste i VM».

L: Latsabb
Nicolas Anelka ble på mange måter det illustrerende eksempelt på manglende fransk innsats under sluttspillet i Sør-Afrika. Chelsea-spissen kan neppe dekke seg bak at han i blodtåka da han ba landslagssjef Raymond Domenech om å «Dra til helvete, din skitne horesønn!» i pausen mot Mexico. Mannen som i VM levde opp til sitt gamle økenavn «Le Sulk» hadde nemlig tasset uinteressert rundt i en første omgang der han tilbakela småstusslige 4,5 kilometer. Til sammenligning løp tilårskomne og noe korpulente Cuauhtemoc Blanco samme distanse i løpet av den halvtimen han fikk på banen. Han klarte også å score - noe Anelka bare har gjort én gang på 15 sluttspillkamper for «Les Bleus» (i Confederations Cup i 2001). (Se også R for revolusjon).

M: Mållinjeteknologi
Spillerne trengte ingen reprise for å se det, tilskuerne trengte ingen reprise for å se det, og tv-seerne trengte ingen reprise for å se det. Dommerkvartetten så det imidlertid ikke. Dermed hjalp det ikke at Frank Lampards følsomme chip mot Tyskland var en halvmeter over streken. I stedet utløste det en ny debatt om innføring av mållinjeteknologi hvor konservative Fifa som vanlige trenerte diskusjonen ved å vende det døve øret til. Det var med andre ord få halmstrå å klamre seg fast til for slukørede engelskmenn.

N: Nike
I VMs mest påkostede reklamefilm hadde utstyrsgiganten Nike engasjert stjerneregissør Alejandro González Iñárritu til å vise seerne hvordan et lite øyeblikk kan få store konsekvenser i den patostunge «Write the future». Didier Drogba, Fabio Cannavaro, Wayne Rooney, Franck Ribery og Cristiano Ronaldo har alle det til felles at de ikke kom nærmere heltestatus i VM-sammenheng enn en tre minutter lange reklamefilm. Sistemann, Ronaldinho, kom ikke en gang med i Brasils VM-tropp. De som styrer markedsføringsbudsjett i Oregon, river seg nok i håret over avgjørelsen om å henvise finalematchvinner Andres Iniesta til en ørliten statistrolle.

O: Olé
Spanias kortpasningsspill, kalt tiki taka, vekker assosiasjoner til tyrefekterarenaen. De spanske midtbanematadorene har gjort det til en spesialitet på å trekke på seg motstandere før de elegant smetter unna i siste liten til et rungende «Olé!» fra tribunen.

P: Profeten Paul
Glem Snåsamannens klokketro på Tyskland, glem Jonas Gahr Støres påstander om at finanskriserammede europeiske nasjoner var uten seierssjanser, glem påståtte personer fra framtida. Ingen av dem hadde snøring på VM-tipping. Det ubestridte orakelet har åtte armer, er påstått fargeblind, lever av muslinger og holder til i et akvarium i Oberhausen i Tyskland. Blekkspruten Paul, eller Paolo blant italienere som krevere eierskap til ham, kan vifte med fangarmene i triumf og konstatere at han tippet riktig utfall av samtlige av Tysklands sju sluttspillkamper pluss VM-finalen mellom Nederland og Spania. Men suksessen hadde sin pris: Både skuffede tyskere og deres nederlandske naboer legger deler av skylda for uteblivende VM-suksess på Paul. Heldigvis har den spanske fiskeriministeren lovet stakkars Paul vern mot å havne på grillen eller i paellagryta
 
Q: Quagliarella:
Italia kom til VM som tittelforsvarer og blant turneringsfavorittene, men det var også spørsmålstegn knyttet til Marcello Lippis uttak. Særlig virket italienerne tynt besatt på topp. De to første kampene mot Paraguay og New Zealand forsterket inntrykket av at laget manglet en opplagt målscorer. Vicenzo Iaquinta og Alberto Gilardino imponerte ingen, og Serie A-toppscorer Antonio Di Natale kom aldri til sin rett. Lippi fant til slutt løsningen i annen omgang mot Slovakia, men da var det for seint. Fabio Quagliarella skapte mer for Italia i løpet av den omgangen han spilte enn det spisskolegene gjorde til sammen i resten av mesterskapet, men Napoli-spissen klarte ikke å forhindre at Italias VM-tropp landet i Roma lenge før det man vil omtale som akseptabelt.

R: Revolusjon
Eric Cantona omtalte i fjor landslagssjef Raymond Domenech for den dårligste franske treneren siden kong Ludvig den 16. Selv om Domenech unnslapp giljotinen etter en fransk VM-tristesse av de sjeldne, fikk Cantonas metafor enda mer slagkraft etterhvert som den ene absurde situasjonen avløste den andre utover i mesterskapet. Spilleropprøret minnet nemlig mer og mer om en aldri så liten fransk revolusjon, om enn ikke like blodig som i 1789.

S: Spyttklyse
Cristiano Ronaldo har gjort det til en egen idrettsgren å fange kameraenes oppmerksomhet selv om spillet foregår på andre siden av banen. Portugiseren, som iallfall skal ha at ingen forholder seg likegyldig til ham, vil imidlertid å legge premissene for tv-opptredene selv. Det fikk en uheldig kameramann smertelig erfare da han fotfulgte Ronaldo for å fange opp reaksjonen hans etter tapet mot Spania i åttedelsfinalen. Real Madrid-stjernen kikket hatsk inn i linsa før han sendte i vei en saftig spyttladning. Ikke helt den VM-avslutningen Ronal-doh hadde sett for seg.

T: Toppscorer
På forhånd ble det snakket om Rooney, Messi, Higuaín, Fabiano, Torres og Villa. Der Rooney, Messi og Torres alle forlot Sør-Afrika målløse, måtte de andre toppscorerkandidatene se seg slått av en forholdsvis ukjent 20-åring fra Bayern, Thomas Müller. I mars forlot en fornærmet Diego Maradona en pressekonferanse etter en landskamp mot Tyskland fordi han trodde det var en ballgutt som satt på podiet ved siden av ham. Etter at Müller var svært delaktig i nedsablingen av Argentina i kvartfinalen i VM, glemmer neppe «El Diez» ansiktet eller navnet hans med det første.

U: Ubegripelig
Det skulle ikke vært mulig å bomme der, Yakubu. Missen kom mot Sør-Korea, og Nigeria var ute av VM. Yakubu sto nok for VMs største blemme foran mål, også spillerne som brente supersjanser i VM inkluderer også Fernando Torres, Leo Messi, Wayne Rooney, Lukas Podolski og Roque Santa Cruz.

V: Vuvuzela
Mest hatet, litt elsket. Vuvuzelaen ble VMs soundtrack, og det ble sagt at den både truet publikums hørsel og generelle helse. Og hvis du tror vuvuzelaen forvsvinner med VM, glem det. Blåseinstrumentet er nemlig fredet av Fifa.

W: Webb
Den 38-årige briten Howard Webb fikk hard kritikk av både Nederland og Spania etter VM-finalen, altså gjorde han det meste riktig. Det mente også vår egen dommersjef Rune Pedersen, som bare skulle ønsket seg et tidligere rødt kort for De Jongs kungfu-spark.

X: Xavi
Døpt Xavier Hernandez i Creus, 30-åringen er hele Spanias VM-helt og -playmaker. Slår knapt en pasning feil. Noterte 699 under VM, ingen har sentret mer siden 1966 - og seks mer enn hele New Zelands VM-lag. Gjør sjelden en dårlig kamp, og fikk stempelet banens 'smarteste spiller med ball' av Dagbladets Esten O. Sæther finalekvelden.

Y: Yppig
En av VMs skandaler var øl-stuntet til 36 unge kvinner i oransje kjoler. Flere ble pågrepet, for skjult reklame. Jentene kostet Robbie Earle, TV-ekspert for ITV, jobben. Andre WAGs som tv-seerne ble kjent med under kameraenes zooming over tribunene var blant andre Yolanthe Cabau Van Kasbergen, mens modellen Larissa Riquelme ble hyppig knipset mens hun så fotball i Paraguay.

Z: Zzzzz
Den første runden i gruppespillet ble preget av få mål og redsel for nederlag. Etter alle lagenes første kamper lå målsnittet på under to mål, og det måtte 12,7 skudd til for å se ballen i nettet.

Æ: Ærekrenkelse
Diego Armando Maradona gikk som vanlig løs på Pelé, det skjer i VM-tider hvert fjerde år. Denne gangen var Brasil-legenden moden for museum. Argentina-treneren ærekrenket også Uefa-president Michael Platini, men det trakk han tilbake seinere. Andre kritikere fikk høre at de ikke lenger turte å kalle 50-åringen 'en kuk'.

Ø: Özil
Rune Bratseth spådde et stort VM for Werder Bremen- og Tyskland-tekniker Mesut Özil, og 21-åringen innfridde da Tyskland imponerte på veien mot semifinalen. Unngutten med tyrkiske foreldre ble straks koblet til Chelsea og Manchester United.

Å: Ååååååååh!
Noen ganger blir vi sittende og måpe. Som da Giovanni van Bronckhorst meide ballen i krysset på VMs vakreste langskudd. Eller da Carlos Tevez klinket til fra 20 meter mot Mexico. Og det er vanskelig å glemme Tshabalalas drømmetreff for Sør-Afrika i åpningskampen.

<strong>BAFANA BAFANA:</strong> Siphiwe Tshabalala og Sør-Afrika gjorde seg på ingen måte bort i mesterskapet på hjemmebane, men ble den første vertsnasjonen til å ryke ut i gruppespillet i VM-sammenheng.Foto: SCANPIX
BAFANA BAFANA: Siphiwe Tshabalala og Sør-Afrika gjorde seg på ingen måte bort i mesterskapet på hjemmebane, men ble den første vertsnasjonen til å ryke ut i gruppespillet i VM-sammenheng.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>FRA HYLLET TIL UTSKJELT:</strong> Fabio Cannavaro var VM-vinnende kaptein i 2006. I 2010 gikk det ikke helt samme veien. Foto: Ricardo Mazalan / EPA.
FRA HYLLET TIL UTSKJELT: Fabio Cannavaro var VM-vinnende kaptein i 2006. I 2010 gikk det ikke helt samme veien. Foto: Ricardo Mazalan / EPA. Vis mer
<strong>DIREKTESENDT YDMYKELSE:</strong> Da Nord-Korea for første gang fikk se direktesendte bilder av landslaget utenfor regimets grenser, ble Jong Tae-se og lagkameratene rundspilt og ydmyket av Portugal.Foto: SCANPIX
DIREKTESENDT YDMYKELSE: Da Nord-Korea for første gang fikk se direktesendte bilder av landslaget utenfor regimets grenser, ble Jong Tae-se og lagkameratene rundspilt og ydmyket av Portugal.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>EMOSJONELL:</strong> Asamoah Gyan var utrøstelig etter Ghanas VM-exit. Foto: Gabriel Boyus / AFP.
EMOSJONELL: Asamoah Gyan var utrøstelig etter Ghanas VM-exit. Foto: Gabriel Boyus / AFP. Vis mer
<strong>GULLGUTT:</strong> Diego Forlan hadde et stort mesterskap for Uruguay og ble kåret til mesteskapets beste spiller.Foto: SCANPIX
GULLGUTT: Diego Forlan hadde et stort mesterskap for Uruguay og ble kåret til mesteskapets beste spiller.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>GREEN FOMLET:</strong> Og fikk ikke stå i mål for England i VM mer. Foto: Hoang Dinh / AFP.
GREEN FOMLET: Og fikk ikke stå i mål for England i VM mer. Foto: Hoang Dinh / AFP. Vis mer
<strong>HETEST:</strong> Iker Casillas og kjæresten Sara Carbonero. Stillbilde: Telecinco.
HETEST: Iker Casillas og kjæresten Sara Carbonero. Stillbilde: Telecinco. Vis mer
<strong>IRRITABEL:</strong> En nærgående kameramann fikk smake Gabriel Heinzes vrede da Argentina feiret scorign mot Mexico.Foto: SCANPIX
IRRITABEL: En nærgående kameramann fikk smake Gabriel Heinzes vrede da Argentina feiret scorign mot Mexico.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>JABULANI:</strong> FIFA-ballen har fått skylda for det meste under VM. Her er ti eksemplarer av arten. Foto: Jewel Samad / AFP.
JABULANI: FIFA-ballen har fått skylda for det meste under VM. Her er ti eksemplarer av arten. Foto: Jewel Samad / AFP. Vis mer
<strong>STILLESTÅENDE:</strong> Nicolas Anelka gjorde fint lite ut av seg på banen i VM, men var desto mer aktiv utenfor.Foto: SCANPIX
STILLESTÅENDE: Nicolas Anelka gjorde fint lite ut av seg på banen i VM, men var desto mer aktiv utenfor.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>KYNISME:</strong> Luis Suarez ga kynismen et ansikt da han stoppet Dominic Adiyahs heading på keepervis. Asamoah Gyan misbrukte straffesparket, og Suarez ble helt i Uruguay og skurk i Afrika.Foto: SCANPIX
KYNISME: Luis Suarez ga kynismen et ansikt da han stoppet Dominic Adiyahs heading på keepervis. Asamoah Gyan misbrukte straffesparket, og Suarez ble helt i Uruguay og skurk i Afrika.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>IKKE GEHØR HOS FIFA:</strong> Frank Lampards delikate chip i åttedelsfinalen mot Tyskland blåste nytt liv i debatten om innføring av mållinjeteknologi, men Fifa vendte det døve øret til.Foto: SCANPIX
IKKE GEHØR HOS FIFA: Frank Lampards delikate chip i åttedelsfinalen mot Tyskland blåste nytt liv i debatten om innføring av mållinjeteknologi, men Fifa vendte det døve øret til.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>NÆRMERE SANNHETEN:</strong> Nikes påkostede reklamefilm under VM, viste hvordan små øyeblikk kan få store konsekvenser. Sluttspillet i Sør-Afrika endte på ingen måte lykkelig for Wayne Rooney og de andre medvirkende stjernene. Engelskmannen var nærmere å ende opp i campingvogna enn som adlet slik alternativene var i filmen «Write the future».Bilde: YouTube/Nike
NÆRMERE SANNHETEN: Nikes påkostede reklamefilm under VM, viste hvordan små øyeblikk kan få store konsekvenser. Sluttspillet i Sør-Afrika endte på ingen måte lykkelig for Wayne Rooney og de andre medvirkende stjernene. Engelskmannen var nærmere å ende opp i campingvogna enn som adlet slik alternativene var i filmen «Write the future».Bilde: YouTube/Nike Vis mer
<strong>PROFETEN PAUL:</strong> Blekkspruten Paul står igjen som tippeeksperten etter VM i Sør-Afrika. I dag fikk han en påskjønnelse i form av sitt eget VM-trofé.Foto: SCANPIX
PROFETEN PAUL: Blekkspruten Paul står igjen som tippeeksperten etter VM i Sør-Afrika. I dag fikk han en påskjønnelse i form av sitt eget VM-trofé.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>FRANSK REVOLUSJON:</strong> De franske spillerne boikottet treninga etter Anelkas hjemsending. Foto: Franck Fife / AFP.
FRANSK REVOLUSJON: De franske spillerne boikottet treninga etter Anelkas hjemsending. Foto: Franck Fife / AFP. Vis mer
<strong>YAKUBU-BOM:</strong> Nigerias spiss bommet ufattelig fra halvannen meters hold. Foto: Roberto Candia / AP.
YAKUBU-BOM: Nigerias spiss bommet ufattelig fra halvannen meters hold. Foto: Roberto Candia / AP. Vis mer
<strong>«SOUNDTRACK OF OUR LIVES»:</strong> Vuvuzela var lyden av VM 2010.Foto: SCANPIX
«SOUNDTRACK OF OUR LIVES»: Vuvuzela var lyden av VM 2010.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>TOPPSCORER OG ÖZIL:</strong> Thomas Müller (t.v.) endte som VMs toppscorer. Lagkamerat Mesut Özil imponerte også stort. Foto: SCANPIX
TOPPSCORER OG ÖZIL: Thomas Müller (t.v.) endte som VMs toppscorer. Lagkamerat Mesut Özil imponerte også stort. Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>UTILNÆRMELIG:</strong> Xavi (t.v.)  og Spania har en egen evne til å gjøre motstanderne svimle, selv om de heter Wesley Sneijder.Foto: SCANPIX
UTILNÆRMELIG: Xavi (t.v.) og Spania har en egen evne til å gjøre motstanderne svimle, selv om de heter Wesley Sneijder.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>YPPIG:</strong> Modellen Larissa Riquelme var ett av fotografenes yndlingsmål på tribunen. Foto: Jorge Piris / REUTERS.
YPPIG: Modellen Larissa Riquelme var ett av fotografenes yndlingsmål på tribunen. Foto: Jorge Piris / REUTERS. Vis mer
<strong>HØYT OG LAVT:</strong> Diego Maradona var en av VMs største profiler. I kjent fikk kritekerne passet påskrevet.Foto: SCANPIX
HØYT OG LAVT: Diego Maradona var en av VMs største profiler. I kjent fikk kritekerne passet påskrevet.Foto: SCANPIX Vis mer
<strong>ÅÅÅÅÅÅH!:</strong> VM i Sør-Afrika var ikke mesterskapet for de susende langskuddene, men noen hederlige unntak var det, som Giovanni van Bronckhorsts fantastiske avslutning mot Uruguay.Foto: SCANPIX
ÅÅÅÅÅÅH!: VM i Sør-Afrika var ikke mesterskapet for de susende langskuddene, men noen hederlige unntak var det, som Giovanni van Bronckhorsts fantastiske avslutning mot Uruguay.Foto: SCANPIX Vis mer

Gi en kaffekopp til barna i Kliptown

RING 820 40 040
- gi oss en kaffekopp
- 25 kroner til barna i SKY

(Soweto Kliptown Youth-senter).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer