Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så Atle Brynestad postbudet?

Esten O. Sæther kommenterer.

SJELDEN er Morgan Andersen-sakens to helt ulike dimensjoner blitt så tydelig vist som med Atle Brynestad i vitneboksen. Konsernsjef Brynestad; eier av CG Holding og konstruksjonen av andre selskaper som har vært nødvendig for å omskape den flotte, tradisjonsrike Ski -og Fotballklubben Lyn til et hvilket som helst selskap som lever av å produsere fotballunderholdning.

I retten er det ikke mye konsernsjef igjen. Det viktigste Brynestad er innom for å fortelle er hvorvidt han la merke til at hans klubbdirektør Morgan Andersen gikk rundt med en konvolutt på Ullevaal før eller under kampen mot Start søndag 24. april 2005.

For så egentlig Atle dette postbudet?

DET GJORDE han:

- Rett før kampen kom Morgan Andersen inn i garderoben. Han hadde med seg en stor hvit konvolutt og sa noe sånt som «her er avtalen». Jeg husker ikke nøyaktig, men han virket svært fornøyd, sier Brynestad.

Selv virker Atle Brynestad brydd. Til å ha skutt inn titalls millioner i fotballklubben sin, har han løpt lite rundt etter oppmerksomhet. I denne saken værer han i tillegg dårlig PR.

DET SKJER i hvert fall ikke på grunn av vitnemålet. Brynestad så Morgan Andersen med en konvolutt, men aldri hva konvolutten inneholdt. Ifølge tiltalte var det minst ett eksemplar av et nytt overgangsskjema som fastslo at John Obi Mikel var blitt Lyn-spiller også etter at han hadde fylt 18 år.

Morgan har fortalt i retten at han noen dager før hadde laget dette skjemaet i tre eksemplarer, lagt dem i en konvolutt på pulten til sin faste sekretær Stein Hoff, som så etter Morgans oppfatning skulle sørge for at det nigerianske stjerneskuddet signerte skjemaene for å bli spilleklar til søndagskampen.

VITNET: Lyn-eier Atle Brynestad vitnet i straffesaken mot Morgan Andersen i går. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
VITNET: Lyn-eier Atle Brynestad vitnet i straffesaken mot Morgan Andersen i går. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Vis mer

Morgan Andersen har understreket at det var den samme konvolutten som han fikk tilbake av Mikel selv på vei inn i garderoben, men det er en forklaring påtalemyndigheten ikke tror på og Lyn-sekretær Stein Hoff har karakterisert som «noe stort sludder» .

Atle Brynestad vet ikke hvem han skal tro på, og vil ikke spekulere mer.

I LYN-MILJØET spekuleres det om hvor lenge Brynestad orker å være med. Han har beviselig finansiert oppbyggingen av Lyn fra en skrantende gammel storhet til en stabil medaljekandidat. Hva som er den økonomiske balansen mellom Brynestads holdingselskap og fotballklubben etter flere store spillersalg de par siste årene, er det verre å bevise. Men derfra til å påstå at Brynestad totalt sett har tappet fotballdriften, synes mer enn drøyt.

Det virker sannere å karakterisere Lyns eneeier som en god klubbvenn, og det er de gode klubbvennene som sitter igjen med en moralsk utfordring uansett utfallet av straffesaken mot Morgan Andersen:

For hvordan skal de egentlig forsvare at Lyn ble 60 millioner kroner rikere ved å snappe byttet som Chelsea og klubbens agenter ulovlig hadde plassert til oppbevaring på Toppidrettsgymnaset utenfor Oslo?

Bare ved å si at alle de andre aktørene i denne saken oppførte seg minst like dårlig?

UTENFOR salen har ikke Brynestad lyst til å svare på om han sitter igjen med god samvittighet etter salget av Mikel. Først når spørsmålet blir gjentatt for tredje gang kommer bekreftelsen:

- Jeg tror det var riktig. Vi har hatt etiske diskusjoner om dette.

image: Så Atle Brynestad postbudet?

Det er ikke disse etiske diskusjonene straffesaken dreier seg om. Det kommer ingen dom fra Oslo Tingrett på måten Lyn utnyttet Chelsea-agentenes bevisste regelbrudd til å lure de som trodde de var lurest. Det spillet er en helt annen type forfalskning enn den kontrakten som kanskje eller kanskje ikke ble båret rundt av klubbens postbud på Ullevaal denne vårsøndagen.

Men spillet blir ikke mindre falskt av den grunn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media