-  Så blid hvis vi vinner

Fordi smilet ikke sitter løst, brukte Luiz Felipe Scolari fingrene i går. For å forklare hvor blid han blir hvis Portugal blir europamestere.

ALCOCHETA (Dagbladet): -  Så blid, sa Portugals trener og dro munnvikene fram fra glemselen. En liten stund. Inntil ansiktet falt tilbake i sine strenge, brasilianske miner. For mens nasjonen Portugal er av skaftet, ser Big Phil det som sin hovedoppgave å holde igjen så godt han kan.

Inntil Hellas er beseiret.

Og han gjør det med stil. Og selvsikkerhet. Og ei bøtte arroganse. Spør Portugals trener om noe han synes er dumt, og du må stå Scolari-rett når svaret returneres. Som vår koreanske kollega i går ettermiddag - som mente å ha fotballfaglige bevis for at alt Portugal gjør under Scolari er improvisasjon.

Med andre ord:

Gå ut og spill, gutter og så ser vi hva som skjer.

Viser følelser

-  I M P R O V I S A D O er bare et av mange portugisiske ord, kom det tørt fra Scolari. Før han nevnte en sju-åtte andre ord som også slutter på ado. Og ba oss velge det som passet - han gadd i hvert fall ikke bry seg.

Hva verdens fotballjournalister mener om Portugals spillestil, er hans siste bekymring.

-  Mener dere vi spiller sånn eller slik, så skriver dere det. Det spiller ingen rolle for meg - jeg er likeglad. Jeg hører bare det står mye rart der.

Men Big Phil trenger ikke lese noe som helst for å merke den elektriske stemningen som nå rår i nasjonen Portugal. Alt handler om kveldens match, alt handler om at Portugal skal vinne et mesterskap for første gang, og det meste av alt handler om Luis Figo og Luiz Felipe Scolari. Og gubben liker det - sjøl om han knurrer, liker han å bli satt pris på.

Sjøl et oppgitt ansikt viser følelser.

Hans viktigste kamp

-  Dette blir den viktigste kampen i mitt liv, sier Big Phil. -  Den neste store kampen er alltid den viktigste. For jeg elsker det jeg gjør - sånn har det alltid vært. Og det portugisiske folket fortjener en seier i kveld.

For to år siden ble Scolari verdensmester med Brasil. For halvannet år siden tok han over Portugals landslag. Og i kveld kan han bli den første treneren som tar et VM og et EM på rappen.

Det må da bety noe?

-  Ikke mye, sier han. -  Finalen i kveld er uavhengig av alt annet jeg har gjort i karrieren.

Fifty-fifty

Defensive altså, og ikke akkurat Scolaris stil. For sjøl om han mener å hevde at han har kastet den sjarmerende finfotballen tilbake til fortida, så er det stor angrepsvilje over Portugal. men de mangler en spiss - Portugal mangler en notorisk målscorer.

Og derfor er kveldens kamp langt mer åpen enn det dette EM-folket orker å tenke på.

-  Fifty-fifty, sier Scolari. -  Begge lag har like store sjanser til å vinne. Og det blir en stor fest med veldig mye følelser. Akkurat slik fotball skal være.

Portugisiske medier skrev og sa i går at Big Phil Scolari ikke får lov til å reise hjem til Brasil hvis Portugal vinner EM. Da vil folket rett og sett forlange at han blir. Men Scolari biter ikke på smiger - hjemreisen er allerede bestilt.

Til uka.

Den siste jobben

-  Jeg har en jobb igjen å gjøre før jeg reiser hjem, sier han. -  Jeg må det - jeg må hjem til Brasil. Men jeg skal gjøre alt jeg kan for at den jobben ender med suksess.

-  Det er ikke meg dette handler om.

-  Denne EM-finalen er folkets og spillernes store dag.

SÅNN, JA: Portugals sjef Luiz Felipe Scolari tok i bruk fingrene for å dra på smilebåndet på den siste pressekonferansen i går. - Det portugisiske folket fortjener en seier i kveld, sier Scolari.
Å NEI: - Og ikke leser jeg aviser, heller.