Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så dumt at det må tilgis

Nils Johan Semb har gitt Erik Mykland tillit, frihet og et sportslig løft. Natt til i går var forholdet bare noen promille verd. Tillitsbruddet fra Myggen var en så umoden handling at den ikke kan møtes med annet enn overbærenhet og tilgivelse i landslagsmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kommer det en eller annen offisiell reaksjon fra Norges Fotballforbund. Det dummeste vil være å suspendere Mykland. Han trenger gode venner med sunne holdninger. Derfor bør han ikke skyves ut av landslagsmiljøet, tvert imot:

Han bør omfavnes og vernes.

Mykland var naturligvis ytterst spak da han bekjente sine synder foran pressen i går formiddag. Men alvorlighetsgraden kunne man bedre registrere i ansiktet på mannen til venstre for Mykland:

Nils Johan Semb.

Semb har aldri sett mer skuffet ut. Man kunne skrudd en hatt ned på hodet hans, og det så ut som en eller annen pøbel på hotellkjøkkenet hadde helt eddik i morgenkaffen til landslagssjefen.

Trives

Da Semb ruslet av banen i Arnhem etter den bitre avslutningen av EM-sluttspillet, snakket han om fotballspillets iboende tilfeldigheter og urettferdighet. Det var på en måte enkelt å akseptere - uansett hvor vondt det gjorde.

I går følte han seg bare sviktet. Fordi han har brukt så mye tid og tankevirksomhet på å få Mykland tilbake på landslaget. Og enda viktigere: Få ham til å trives.

Dårlig

Ifølge Myklands definisjon var det nettopp trivselsfaktoren som forhindret ham fra å drikke alkoholfritt og vende tilbake til hotellet før midnatt - slik landslagsledelse og spillergruppa i felleskap har blit enige om.

Problemet er at Myklands trivselsbegrep harmonerer dårlig med de kravene som stilles til en landslagsspiller i fotball.

Konsekvensen - uansett offisielle reaksjoner fra forbundshold - er at det norske landslaget svekkes som gruppe. Internt i troppen er det store sprik i oppfatningen av Myklands overtramp. Og uansett utfall av saken, vil noen føle at Mykland er galt behandlet.

Respekt

Den norske fotballframgangen på 90-tallet er basert på disiplin, lojalitet og respekt. Et sterkt samhold uten gnisninger av betydning, med et sterkt fokus på det sportslige. Slik er det ikke lenger - i hvert fall ikke like sterk grad.

Lojaliteten dreies i økende grad mot arbeidsgiverne - klubbene. Landslaget blir mer et overskuddsfenomen. Gøy når livet smiler, beina er friske og motstanderne attraktive.

Suspendere

Disse holdningene må Semb påvirke under den kommende VM-kvalifiseringen. Derfor må han samle på, og dyrke, spillere med vilje til å tilpasse seg både kollektivet og den noe omdiskuterte spillestilen. Mykland har vist seg villig til det siste, selv om han ideelt sett ville spilt litt annerledes. Han har da også vært Norges beste landslagsspiller det siste året.

Og hvis noen skulle være i tvil: Landslaget svekkes i tillegg sportslig dersom han suspenderes. Derfor bør fotballforbundet ende opp med andre sanksjoner enn å suspendere Mykland fra en eller flere landskamper.

Enkelt

Regelverket under landslagssamlingene er svært tøyelig og fornuftsbasert. Det finnes noen enkle grunnregler - og ut over dem, kan det gjøres individuelle avtaler med Nils Johan Semb.

Veldig enkelt å forstå. Veldig enkelt å praktisere. Myggen klarte ingen av delene.

Og det er naturligvis unødvendig å minne om at det ikke er første gang det skjer.

Barbesøket under VM for drøye to år siden var et alvorlig tillitsbrudd fordi det skjedde under særdeles viktige sportslige omstendigheter.

Tillitsbruddet natt til i går er alvorligere - fordi det skjedde for andre gang.

Man kan mene hva man vil om Myklands alkoholvaner. Han skiller seg neppe så mye fra mange andre norske utenlandsproffer.

Men om holdningene hans til landslagssjefen og resten av spillergruppa, så er den mest framtredende at han ingen holdning har.

UTROLIG SKUFFET: Nils Johan Semb viser med all mulig tydelighet hva han mener om Eirik Myklands barbesøk.