Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så er Norge blitt en velsignet boksenasjon

Unnskyld uttrykket; men her vant norsk idrett på teknisk knockout.

UNDER WADAS VINGER:  Advokatene til Cecilia Brækhus har snart fått ferdig en avtale med Antidoping Norge som sikrer vanlig kontroll under en tittelkamp på hjemmebane. Den avtalen støttes av WADAs generalsekretær David Howman. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
UNDER WADAS VINGER: Advokatene til Cecilia Brækhus har snart fått ferdig en avtale med Antidoping Norge som sikrer vanlig kontroll under en tittelkamp på hjemmebane. Den avtalen støttes av WADAs generalsekretær David Howman. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET å motta besøk av sjefen for det internasjonale antidopingbyrået (WADA), er det samme som å si ja takk til en solid porsjon Norges-ros:

- Landet deres er velsignet med gode folk som tenker klokt, sa WADAs generalsekretær David Howman på gårsdagens Antidoping seminar i Oslo, og den rosen skal vi ta til oss.

For det som skjedde på dette seminaret forteller hvor grunnfestet motstanden mot sportsjuks er i fellesskapet vårt.

ETTER at kulturminister Linda Hofstad Helleland først hadde forsikret at det ikke er noen plass til sportsarrangement som ikke følger WADAs regelverk, stoppet egentlig diskusjonen om det privateide X-Games og den norske tittelkampen til Cecilia Brækhus likevel kan bli arrangert med sine egne dopingregler.

Det kan de definitivt ikke; og den avklaringen skyldes mest av alt den nye tydeligheten blant norske idrettsledere på hvilke verdier det er verdt å stå opp for.

Skiforbundet hadde altså all mulig grunn til å trekke seg fra avtalen sist vinter med den amerikanske TV-giganten ESPN og TV2 om X-Games i Oslo fordi amerikanerne i tolvte time nektet å godta WADAs krav om vanlig dopingkontroll også under selve konkurransen.

ETTERPÅ er det mulig å forstå at framtidige avtaler om X-Games med aktører som stevnets promotor Henning Andersen er nødt til å gjøres skriftlige for å ha noen som helst bindende kraft. Sikkert avtalene med Øystein Sundelin også; Høyres kommunalpolitiker som for anledningen frontet det daværende byrådets rause 42 millioners gave til stevnet sist vinter.

•• Uansett blir enhver framtidig norsk sportsarrangør i praksis heretter bundet av vanlige dopingregler enten de mottar offentlige gaver eller ikke.

Som Oslos nye byråd for idrett Rina Mariann Hansen elegant formulerte det mens disse gutta rundt henne underveis i debatten klamret seg til retten til å argumentere med en troverdighet godt under middels:

- Nå orker jeg ikke flere fakter mellom menn. Jeg vil ha et papir der det står at neste X-Games i Norge skal følge WADAs regler, sa hun som skal fordele Oslo Kommunes eventuelle støtte til ny folkefest på Tøyen.

Det er en avgjørende seier for norsk idrett.

får heller idrettslederne diskutere videre om de trives med at seieren ved samtidig å åpne for en tittelkamp på hjemmebane for Cecilia Brækhus, denne gangen fortonet seg som teknisk knockout. Der det er lett å gjennomskue litt for gatesmarte lokalpolitikere og X-Games arrangører, er forholdet til boksesporten og alt dens vesen adskillig mer komplisert.

Mens det fortsatt er betydelig motstand mot proffboksing blant sentrale ledere i Norges Idrettsforbund, har Brækhus sine advokater blitt enige med Antidoping Norge om de reglene som kan sikre en slik tittelkamp. Gjennom samtaler de siste ukene er det blitt avklart at de private arrangørene kommer til å følge den organiserte idrettens regelverk når det gjelder dopingbestemmelser.

Uansett hva man mener om denne sporten, er dette et flott resultat for de som vil bekjempe doping.

Og det var nettopp det disse to viktige debattene om X Games og proffboksing dreide seg om.

MEDBRAKT BEVIS:  Skipresident Erik Røste viftet med bevisene som fortalte at de amerikanske X Games arrangørene ikke ville ha dopingkontroll under stevnet i Oslo. Når snowboardpromtor Henning Andersen (til venstre) er i nærheten, er det sannsynligvis greit å ha alt skriftlig. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
MEDBRAKT BEVIS: Skipresident Erik Røste viftet med bevisene som fortalte at de amerikanske X Games arrangørene ikke ville ha dopingkontroll under stevnet i Oslo. Når snowboardpromtor Henning Andersen (til venstre) er i nærheten, er det sannsynligvis greit å ha alt skriftlig. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!