Så er OL over!

Belgieren må selv ha hatt lyst til å trekke et lettelsens sukk over at hans første leker som president nå er over, etter en helg preget først av boikottrusler og siden av sjokkerende dopingavsløringer.

Med et spektakulært fyrverkeri, stilfulle kunstløpoppvisninger og glade idrettsutøvere som menget seg med hverandre på tvers av landegrenser og lagtilhørighet, håpet Rogge sikkert å overdøve og overskygge problemene som hjemsøkte lekene i Salt Lake City.

Men smellene minnet om terrorfrykten som hadde hvilt over lekene, kunstløperne minnet om dommerskandalene, og dét som de fleste la merke til under utøvernes innmarsj, var nok at Spanias utnevnte flaggbærer Johann Mühlegg glimret med sitt fravær.

Superb!

Lekene i Salt Lake City var hjemsøkt av anklager om partisk dømming og urettferdig behandling fra flere lands utøvere, særlig de russiske. Rogge fikk en tøff ilddåp et drøyt halvår etter at han avløste Juan Antonio Samaranch, og måtte i de to døgnene før avslutningsseremonien håndtere flere kriser.

Likevel kunne han med rette gi lekene to gjeve adjektiver i sin tale under avslutningsseremonien: Først «inspirerende» leker, så det gjevere «superbe» leker. Og fremragende var lekene virkelig.

OL i Salt Lake City ble en publikumsfest, og omfattet to drøye uker med mye stor idrett. Frykten for terrorangrep viste seg ubegrunnet, og de strenge sikkerhetstiltakene ødela ikke lekene slik mange fryktet.

- På vegne av OL-bevegelsen vil jeg takke våre verter, det amerikanske folk, som har gitt oss disse to uforglemmelige ukene, sa Rogge, og skrøt av både utøverne, de frivillige, arrangørene og sikkerhetsvaktene.

Dinosaurer

Den drøyt to timer lange avslutningsseremonien på fullsatte Rice-Eccles stadion omfattet spektakulære lyseffekter, masse musikk fra kjente artister, og to enorme dinosaurdukker som agerte konferansierer, ved hjelp av stemmene til mormonerstatens 70-talls-popsøsken Donny og Marie Osmond.

Guttebandet 'NSYNC sang nasjonalsangen. Dianne Reeves, Earth, Wind & Fire, Gloria Estefan og Harry Connick Jr. sto for musikalske innslag, mens kunstløperne Katarina Witt og Kristi Yamaguchi danset til musikk fra de aldrende tungrockerne i Kiss.

Tradisjonen tro fikk den neste OL-.verten vise seg fram, og Torino leverte seks stilfulle og fargeminutter preget av italiensk kunst, kultur, mote og musikk. Byens borgermester Sergio Chiamparino fikk OL-flagget, og så var det tid for taler.

- Noe magisk har skjedd disse siste 17 dagene. Dere utøvere kom hit som representanter for 78 ulike land, men i dag er dere hele verdens helter, sa Mitt Romney, som er sjef for organisasjonskomiteen.

Rogge ba utøverne om å fremme den olympiske drøm i sine egne land.

Over til Torino

- Dere er de virkelige ambassadører for olympiske verdier, sa IOK-presidenten.

Klokka 20.10 lokal tid, 04.10 mandag morgen i Norge, erklærte han lekene avsluttet. I tråd med tradisjonen ba han verdens ungdom om å samles igjen om fire år i Torino, for å feire de 20. olympiske vinterleker. De lekene arrangeres i tiden 10. til 26. februar 2006.

Men fortsatt var ikke showet slutt. Willie Nelson sang «Bridge Over Troubled Waters», og «lysets barn» fra åpningsseremonien viste seg igjen, før Moby, Christina Aguilera og Bon Jovi avsluttet den musikalske stjerneparaden. Man slukket OL-ilden, og overlot resten til fyrverkeriet.

(NTB)

FEIRING og sorg. For de dopingtatte ble OL-avslutningen alt annet enn lystig.
TIL TORINO: Flagget ble båret av bobsleigh-gullmedlajevinnerne Jill Bakken og Vonetta Flowers. Torinos ordfører skal ha med flagget videre.
FIRE ÅR TIL NESTE GANG: Det olympiske flagget bæres bort.
GAMLEGUTTA: Jon Bon Jovi og KISS var blant artistene som opptrådte under avslutningen.