Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så fikk Bøkko endelig sitt OL-gull: - I fjor var det så vidt jeg klarte å holde følge med jentene

Få har vært gjennom en lengre og tyngre reise, men endelig fikk Håvard Bøkko (31) sitt etterlengtede OL-gull.

LAGGULL: De norske skøyteløperne feirer gullet på lagtempo i skøyter i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang, sammen med leder Edel Therese Høiseth t.v og trener Sondre Skarli t.h.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LAGGULL: De norske skøyteløperne feirer gullet på lagtempo i skøyter i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang, sammen med leder Edel Therese Høiseth t.v og trener Sondre Skarli t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG (Dagbladet): Det kunne knapt blitt vunnet på vakrere vis: Først banke erkerivalene Nederland i semifinalen, for så å sette hjemmefavorittene Korea på plass i finalen.

Inspirert av Håvard Lorentzens elleville OL-gull på 500 meter, fulgte det norske lagtempolaget på skøyter, med Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen opp med å sette hele verden på plass på lagtempoen.

For Håvard Bøkko var det et øyeblikk han har ventet på i såååå mange år. Norsk skøytesports gullgutt fra tenårene av. Det var ikke måte på hvor mye denne juvelen av en skøyteløper skulle bringe norsk skøytesport av edle skøytemedaljer.

Medaljer har det blitt, men Bøkko er lei av sølv og bronse. Drømmen om OL-gull har aldri sluppet taket.

GULLGUTTER: Sverre Lunde Pedersen (f.v), Simen Spieler Nilsen, Sindre Henriksen og Håvard Bøkko tok OL-gullet på lagtempo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
GULLGUTTER: Sverre Lunde Pedersen (f.v), Simen Spieler Nilsen, Sindre Henriksen og Håvard Bøkko tok OL-gullet på lagtempo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Det tok mange år, så endelig, takket være sjukt god hjelp av tre andre her, så kan jeg feste OL-gull på en spiker hjemme, sier den ferske olympiske mesteren Håvard Bøkko.

- Et drømmescenario

Da lagtempo kom på OL-programmet i Torino i 2006, så var det Bøkko og det norske laget som var favoritter. Det endte i skuffelse. Sotsji-OL for fire år siden endte i så stor skuffelse at han vurderte å gi seg på skøyter.

- Det har vært 12 lange år med slit og glede. Det er mange liter svette og melke som har gått gjennom kroppen, sier han.

- I 2006 hadde jeg hadde jeg mer enn nok med å henge på Eskil (Ervik), nå hadde jeg mer enn nok med å henge på Sverre (Lunde Pedersen). Innimellom der har jeg vært lokomotivet, sier han.

Men han har vært den evige toer, ikke minst på grunn av nederlandske Sven Kramer. Nå står han endelig øverst.

- Det var egentlig et drømmescenario: Å banke Nederland i semifinalen og Korea i finalen. Det kan ikke bli bedre enn det, sier han.

Sverre Lunde Pedersen får mye av æren for måten han dro det norske laget framover på.

OL 2018: I dag er tidligere snowboardkjører Stine Brun Kjeldaas gjest i OL-studio. Sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, får du alt om dagens OL-døgn: Det historiske gullet til USA, herrenes dominanse på langrennsstafetten, og den ville skøyterekorden til Norge. Med Ingrid Cogorno som programleder. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Det er helt sjukt. Han er en maskin. Det er ikke noe mer å si. Jeg har iallfall mer enn nok med å henge på han, og få litt dyttehjelp av Simen underveis. Jeg tror jeg aldri vært så stiv med skøyter på beina.

Trodde OL røk

Kunsten å aldri gi opp. Det er den han har fått betalt for nå.

- Jeg har selvsagt tvilt på veien. På den tida her i fjor hadde jeg mer enn nok med å henge på jentene på laget.

I april i fjor brakk han ankelen. Det satte han ytterligere tilbake.

- Det var ikke kult å ligge på Ullevål i påska og vite at alle andre trener. Men jeg har blitt tatt veldig godt vare på av støtteapparatet og utøverne, som har hatt trua på meg.

- Tenkte du at OL røk da du lå på sykehuset?

- Ja, jeg tenkte vel det. Fram til august, september, da det begynte å flyte bedre. Da fikk jeg litt trua igjen.

I september 2016 trodde mange at Bøkko-karrieren var over. Da varslet han at han tok en midlertidig pause fra skøytesporten. Mange tolket det som at han la opp.

- I mitt hode tok jeg pause. Jeg fikk koblet av og gjort helt andre ting. Det var deilig.

Men da han var på precamp med landslaget i Inzell for ett år siden, så startet den konkrete gullplanen. Og det er lagtempo han har fokusert på.

- Jeg har skjønt at jeg ikke har medaljesjanse på 5000-, 10.000- og 1500 meter. Det var dette som var den store muligheten min.

- Så mange fortjener en takk

Bøkko var ikke inne på laget da kvartfinalen gikk søndag. Sindre Henriksen var tredje mann på det norske laget, men fikk det tungt med å henge på Lunde Pedersen og Spieler Nilsen. Det åpnet for Bøkko til å tre inn i laget.

- Da Sindre sa på treninga i går at han ikke følte seg helt på topp, så gjorde jeg meg klar, sier han.

- OL-gull kommer aldri lett. Jeg har prøvd mange ganger, og spesielt i Vancouver i 2010 var jeg en av favorittene på tre distanser, pluss lagtempo.

Olympiske leker har med andre ord påført ham de største skuffelsene i karrieren. Nå har OL gitt ham den største dagen som idrettsutøver.

- Det er så mange som fortjener en takk for dette gullet, at det vanskelig å begynne å nevne noen, for det er fort gjort å glemme noen. Det er sjukt mange, sier han.

Til tross for mye motgang har Bøkko fortsatt og fortsatt, kjempet på og til slutt fikk han gullmedaljen han alltid hadde drømt om.

- Det er rørende det. Det er selvfølgelig stort. Alle som vinner OL-gull har fortjent det, men jeg har jobbet hardt i mange år, og har hatt mye stang ut.

- Det er øyeblikk som dette, som det har vært få av, men det har vært noen glimt innimellom. Vi har en sjukt bra gjeng å være sammen med 230 dager i året, sier Bøkko om hvorfor han alltid har fortsatt.

Etter OL-gullet utelukker ikke 31-åringen at han kommer til å fortsette karrieren på skøytebanen.

- Jeg tar ett år av gangen. Akkurat nå frister det å ta iallfall ett år til. Nå er norsk skøytesport på vei opp, og det er gøy å være med på det, sier Bøkko.

- Jeg kan ikke noe annet. Har ikke utdannelse engang, så jeg må bare fortsette, spøker hallingdølen til Dagbladet.

Hvor langt fram i tid karrieren fortsetter vet ikke Bøkko selv.

- Jeg skal ikke si at jeg blir med i Beijing, forteller ham.

- Dette var siste sjanse til gull i OL. Første og siste. Nå har jeg klart det, så kanskje er lettere å ta det neste, sier Bøkko.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!