Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så god at han er beskyldt for å jukse

Den farligste utfordreren til Magnus Carlsen.

MØTES I VM? Verdens sjakkekspertise samler seg om Fabiano Caruana som den neste VM-motstanderen til Magnus Carlsen. Her møttes de i Bilbao for et år siden. Magnus Carlsen vant da. Men siden det er Caruana blitt så god at han er blitt beskyldt for å jukse. Foto: AP
MØTES I VM? Verdens sjakkekspertise samler seg om Fabiano Caruana som den neste VM-motstanderen til Magnus Carlsen. Her møttes de i Bilbao for et år siden. Magnus Carlsen vant da. Men siden det er Caruana blitt så god at han er blitt beskyldt for å jukse. Foto: AP Vis mer

Han er så god at han er blitt beskyldt for å jukse.

Verdens sjakkekspertise deler oppfatningen om at den neste VM-motstanderen til Magnus Carlsen heter Fabiano Caruana.

De to er definitivt kometene som lyser opp sjakkhimmelen. Carlsen er bare 23 år. Caruana er et år yngre.

Vidunderbarn Begge to har maktet å gå fra det å være såkalt vidunerbarn til å ta skrittet over til de beste i verdenseliten. Det er et tema i denne sporten. Det er få som makter nettopp dette.

Magnus Carlsen ble stormester som 13-åring. Caruana var et år eldre.

- Skal man begynne å telle de stortalentene som har greid å følge opp og forsvinner , slipper man fort opp for både fingre og tær, sier sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

Disse to har alderen på sin side i årene som kommer i forhold til resten av verdenseliten og innehar allerede de to øverste plassene på ranklinglista.

Forbløffet verden I månedskiftet august og september forbløffet Fabiano Caruana i Sinquefield Cup i St. Louis, Missouri.

Spillet hans ble betegnet som sjakk for evigheten. Han vant sju strake partier i tidenes sterkeste sjakkturnering.

Magnus Carlsen var en av deltakerne, der samtlige seks var innenfor de ni beste på FIDEs rankingliste.

Nordmannen var et av ofrene til Caruana. Og han tapte med hvite brikker. De spilte til remis i det andre partiet, men da hadde Caruana allerede vunnet turneringen.

Beskyldt for juks Caruana spilte så bra, at han ble beskyldt for juks. Det kokte på sjakksidene på nettet rundt i verden. Mange mente at det ikke var menneskelig å levere sjakk så nær opp til computernivå.

Så mye spekulasjoner ble det, at det er en hel gruppe på google som heter Caruana cheating.

Caruana har tidligere uttalt at det ikke er mulig å konkurrere mot Magnus Carlsen i visse situasjoner.

Det gjelder ikke lenger.

I Sinquefield Qup ble Magnus Carlsen satt på plass av italiensk/amerikaneren.

- Det var noe jeg ikke så i det hele tatt. Det var noen magiske trekk, kommenterte Magnus Carlsen etter nederlaget.

- Jeg trodde ikke jeg skulle vinne i det hele tatt. Men jeg fikk ganske god kontroll etter hvert, sa Caruana etter det første partiet i St. Louis.

Problemer med å skille Torstein Bae har problemer med å skille dem.

- Jeg mener de er så å si like gode. De har noe av den samme innstilling og spillestil, mener Bae.

Det er likhetstrekk. Da de var yngre var de aggressive i stilen, men begge to har endret seg.

Bae mener de «har det».

- De er i stand til å foreta det aller beste trekket. Et uventet trekk som kan avgjøre et parti. Det kjennetegner bare de aller beste, mener Bae.

Vesten Det er historisk at det er to fra vesten som topper FIDEs rankingliste.

Sjakkeksperten mener det er interessant.

- Det er to spennende typer, uten østeuropeisk eller russisk skolering. At de ikke er et produkt av streng påvirkning. Det kan ha bidratt til å forme dem til to spennende typer, mener Torstein Bae.

Første svar I januar møter de hverandre igjen i en turnering i Wijk Aan See i Nederland.

- Det skal bli svært spennende å se hvordan de står til hverandre nå. De er utvilsomt de to mest spennende sjakkspillerne i verden. Og jeg tror det er mest sannsynlig at de møtes i VM i 2016, sier Bae.

Caruana må vinne kandidatturneringen i mai 2016 for å kvalifisere seg til VM-kampen mot Carlsen. Der møtes de åtte beste på rankinglista under Magnus Carlsen.

- Det er i mine øyne ikke mer enn 30 prosent sjanse for at det blir Fabiano Caruana. Men likevel er han den med størst vinnersjanse, sier Torstein Baae.

I utvikling Flere mente at Magnus Carlsen ikke spilte opp mot sitt beste, da han slo Vishy Anand og forsvarte sin mestertittel.

Blant andre Hikaru Nakamura og nettopp Fabiano Caruana var to som ikke ble videre imponert.

De mente at Magnus Carlsen viste menneskelige trekk som sjakkspiller.

Fabiano Caruana er blitt beskyldt for computer-sjakk. Og han er i fortsatt utvikling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling