Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Så godt klarer United seg uten Ronaldo

Tallene som gleder fansen. - Like gode som før, mener Tjærnås.

 TILPASSER SEG LIVET UTEN RONALDO: 
Store spillere har kommet og gått i Manchester United, men under sir Alex Ferguson har klubben alltid slått tilbake. Det er den på god vei til å gjøre denne gangen også - i hvert fall om United fortsetter som i de første ni kampene. Foto:  AP Photo/Jon Super
TILPASSER SEG LIVET UTEN RONALDO: Store spillere har kommet og gått i Manchester United, men under sir Alex Ferguson har klubben alltid slått tilbake. Det er den på god vei til å gjøre denne gangen også - i hvert fall om United fortsetter som i de første ni kampene. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

||| (Dagbladet.no): Cristiano Ronaldo bar mye av angrepsspillet til Manchester United på egne skuldre med 67 mål på sine to siste sesonger.

Derfor var det ikke unaturlig at mange tvilte på Uniteds offensive slagkraft da Ronaldo stakk til Real Madrid i sommer - og erstatterne ikke var mer navngjetne enn Antonio Valencia, Michael Owen og Gabriel Obertan.

Ni kamper inn i sesongen kan man så smått begynne å danne seg et mønster av hvordan den regjerende ligamesteren greier seg uten sin største juvel.

Rent poengmessig har United klart seg mer enn brukbart. 22 poeng så langt er henholdsvis fire og to poeng mer enn i de to foregående sesongene.

Flere skudd, mer effektive

De tørre Opta-faktaene bak resultatene - gjengitt på fotballsidene til Norsk Tipping/Oddsen Live - er trolig like oppløftende for United-fansen: Ikke bare har Fergusons menn scoret 21 mål på de ni kampene, mot 15 i 2008 og 11 i 2007:

• De har langt flere avslutninger enn året før, og like mange som året før der igjen (130 - 116 - 130)

• De trenger færre skudd per scoring. Effektiviteten er i år 16,2 prosent. I 2008 var den 12,9 prosent, og i 2007 8,5 prosent.

• Det dribles mindre enn før, men driblingene er til gjengjeld oftere vellykket: 59,5 prosent lykkes, mot henholdvis 53 og 50,9 prosent to årene i forveien.

Nå hører det med til historien at Ronaldo ikke var i aksjon før i den fjerde seriekampen forrige sesong på grunn av en ankeloperasjon. Og året før der måtte han stå over tre kamper i sesonginnledningen på grunn av et rødt kort mot Portsmouth.

Ronaldo ville skyte selv

MÅTTE ENDRE: - Fansen vil se oss spille på en litt annen måte denne sesongen, varslet Ferguson da Ronaldo stakk. Så langt har omstillingen vært vellykket. Foto:  EPA/LEE SANDERS
MÅTTE ENDRE: - Fansen vil se oss spille på en litt annen måte denne sesongen, varslet Ferguson da Ronaldo stakk. Så langt har omstillingen vært vellykket. Foto: EPA/LEE SANDERS Vis mer

Når sesongen er slutt kan selvsagt tallene se annerledes ut. Canal +-ekspert Lars Tjærnås tror ting vil jevne seg ut etter hvert.

- United startet svakt de to siste sesongene, og jeg tror de fleste av de tallene vil jevne seg ut i løpet av sesongen. Ronaldo er et unikum, og avgjør mange kamper nærmest alene, spesielt i nest siste sesong. Men det vil alltid være en fare for at en ekstrem individualist i stil og legning kan passivisere andre. Og det er vel liten tvil om at Ronaldo hadde vel stor lyst til å avslutte selv framfor å velge godt plasserte medspillere i mange situasjoner, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han mener andre United-spillere har vokst i fraværet til mannen som var klubbens udiskutable stjerne.

- Når et slikt individ blir borte, skjer alltid ett av to: De andre blir litt lammet, som jeg synes øvrige Liverpool-spillere har framstått uten Gerrard og Torres. Eller det frigjør andre, og det synes jeg det har gjort hos Manchester United.

Mange matchvinnere

Før sesongen sa Ferguson at «vi må bare hente målene fra et annet sted og taktikken vil tilpasse seg deretter». Det begynte bra med Rooney som scoret i sine seks første ligakamper før det stoppet litt opp, men fortsatt har ni ulike spillere notert seg for scoringer i de ni første ligakampene.

- Jeg har sagt mange ganger at hvis jeg bare fikk lov til å bruke én setning til å forklare Uniteds suksess, er det det enorme antallet potensielle matchvinnere. Sir Alex har hjulpet til å dyrke fram det ved å rullere både på mannskap, posisjoner og delvis på spillestil. Derfor er jeg ikke overrasket når jeg ser Rooney vokse, Valencia blomstre, Fletcher ta nye steg og så videre.

- Så en konklusjon er vel at fraværet av en fantastisk individualist har styrket kollektivet, og jeg tror summen er cirka den samme - at United er omtrent like gode som før, sier Tjærnås til Dagbladet.

TROR RONALDOS AVGANG HAR STYRKET KOLLEKTIVET: - Hvis jeg bare fikk lov til å bruke én setning til å forklare Uniteds suksess, er det det enorme antallet potensielle matchvinnere, sier Lars Tjærnsås.
TROR RONALDOS AVGANG HAR STYRKET KOLLEKTIVET: - Hvis jeg bare fikk lov til å bruke én setning til å forklare Uniteds suksess, er det det enorme antallet potensielle matchvinnere, sier Lars Tjærnsås. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling