- Så ikke ut som vi ønsket å gå videre

Lettet Mjelde etter Branns nødskriksseier.

(Dagbladet.no) Ventspils - Brann 2-1 (2-2 sammenlagt, Brann videre på bortemål).

Brann fikk en verst tenkelig åpning mot Ventspils, og lå under etter bare fem minutters spill.

 
En horribel førsteomgang ble så kronet med en generaltabbe av Håkon Opdal, og med 0-2 til pause så det veldig mørkt ut under regnskyene i Latvia - selv etter at målscorer Menteshashvili klarte å bli utvist etter et kvarter.

- Det så ikke ut som vi ønsket å gå videre, sier trener Mons Ivar Mjelde til Viasat 4 etter kampen.

Heldigvis klarte et mye kvikkere Brann i andre omgang å utnytte fordelen av å være en mann mer, og innbytter Armann Björnsson kriget inn det viktige bortemålet som sikret avansement til tredje kvalikrunde.

- Dette var utrolig viktig for Sportsklubben Brann. Marseille blir en tøff motstander, men nå har vi uansett inngangsbillett til UEFA-cupen, sier en lettet Mjelde.


Kriseomgang med Opdal-brøler

Tamme bergensere lot Ventspils komme til flere muligheter i åpningsminuttene, og da Zurab Menteshashvili kom upresset til skudd fra seksten meter, klarte ikke Håkon Opdal å stoppe det godt plasserte skuddet.

NØDSKRIK: Njogu Demba-Nyrén og Eirik Huseklepp satte fart i Brann i det første møtet med Ventspils, i dag var det igjen en innbytter som ordnet mål. Armann Björnsson sikret avansement med sitt bortemål, for et Brann som lenge så ut til å gå på hodet ut av mesterligaen. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX
NØDSKRIK: Njogu Demba-Nyrén og Eirik Huseklepp satte fart i Brann i det første møtet med Ventspils, i dag var det igjen en innbytter som ordnet mål. Armann Björnsson sikret avansement med sitt bortemål, for et Brann som lenge så ut til å gå på hodet ut av mesterligaen. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX Vis mer


Brann virket merkelig umotiverte, paralyserte og svake i første omgang, og selv ikke en gavepakke fra målscorer Menteshashvili etter et kvarter fikk fart på nordmennene.

Menteshashvili klarte å snakke på seg et gult nummer to etter nettopp å ha havnet i dommerens bok etter en takling, og Brann var plutselig én mann mer, med fem kvarter igjen å spille.

Men i stedet for at Mjeldes menn utnyttet overtallet, var det Ventspils som økte ledelsen like før pause.


I hovedrollen, en klønete Håkon Opdal.

Vits Rimkus kom seg inn i sekstenmeteren fra skrått hold, nok en gang var Brann-forsvaret passivt. Men skuddet fra spissen så ut til å være grei mat for Håkon Opdal - før landslagsmålvakten hentet fram en utrolig merkelig manøver.

Opdal så ut til å prøve å slå det lave skuddet bort med høyrearmen på tennisaktig vis, men bommet totalt, slapp ballen forbi seg, og Brann var plutselig ute av mesterligakvaliken.

Brann gikk til hvilen etter en særdeles svak omgang.

Nytt lag etter pause

Heldigvis var det et kvikkere norsk lag som entret banen etter pause. Tijan Jaiteh og Armann Björnsson erstattet Hassan El Fakiri og Njogu Demba-Nyrén, og etter få minutter bar byttene frukter.


Armann Björnsson stupte fram på et innsvingt innlegg fra høyre og kriget inn det utrolig viktige reduseringsmålet for Brann, som plutselig så ut til å ha våknet til alvoret.

- Så ikke ut som vi ønsket å gå videre

Og Brann beholdt initiativet og ballinnehavet utover i omgangen. Ventspils kom på spredte forsøk, men med en mann mindre på det tunge og våte underlaget slet latvierne med å skape mye.


Likevel fikk bergenserne seg en skikkelig støkk tjue minutter før slutt, da Vits Rimkus var frampå igjen.

Denne gangen kastet han seg fram på et lavt innlegg fra høyre, og hadde egentlig bare å sette ballen i det åpne målet. Men Rimkus skled foran den harde pasningen, og Brann slapp med skrekken da ballen forsvant over mål.


Brann-tilhengerne satt nok med hjertet i halsen da Ventspils skapte litt mer mot slutten, men de røde holdt unna, og møter Marseille i tredje kvalikrunde til mesterligaen.

- Vi er glad vi får lov å være med på dette. Det er viktig å være gode på den internasjonale arenaen, sier Mons Ivar Mjelde.