KONSENTRERT: Linn Jørum Sulland er Norges førstevalg fra sjumetersmerket. Her konsentrerer hun seg, før hun dunker inn et av sine fem straffemål mot Montenegro. Foto: BJØRN LANGSEM
KONSENTRERT: Linn Jørum Sulland er Norges førstevalg fra sjumetersmerket. Her konsentrerer hun seg, før hun dunker inn et av sine fem straffemål mot Montenegro. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Så iskalde hoder er det lenge siden vi har sett

Dette er helt rått, jenter. Og denne framgangen kan faktisk være helt avgjørende.

Norge - Montenegro 28-27 (15-11)

DET SOM HAR LIGGET i bånn for Norges fantastiske medaljefangst, er et solid forsvar- og målvaktspill. Dette har gitt oss de såkalt enkle målene, kontringsscoringer.

Jentene har løpt ihjel motstanderne, og alene med keeper skal ballen i mål.

Norge har derimot ikke vært like sterke fra sjumetersstreken, også det situasjoner som skal ende med den klistermøkkete ballen i limt fast i nettmaskene.

VI KAN IKKE forvente at absolutt alle straffer skal gå inn. I løpet av et mesterskap er det bortimot en umulighet. Men minst åtte av ti skal gi uttelling, og tallet bør helst være nærmere ni.

Så langt i mesterskapet har Linn Jørum Sulland (17 mål på 18 forsøk), Amanda Kurtovic (tre av tre) og Linn-Kristin Riegelhuth Koren (fire av fem) utført denne oppgaven på en strålende måte. Faktisk har vi ikke vært i nærheten av å ha en liknende uttelling de sju siste mesterskapene.

TREFFSIKKER: Linn Jørum Sulland gjør sjelden feil fra sju meter. Hun scoret på fem av fem mot Montenegro, i tillegg til fire spillemål. Foto: BJØRN LANGSEM
TREFFSIKKER: Linn Jørum Sulland gjør sjelden feil fra sju meter. Hun scoret på fem av fem mot Montenegro, i tillegg til fire spillemål. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Etter fem kamper har jentene banket inn 24 straffer på 26 forsøk - noe som gir en uttelling på 92,3 prosent. Norge lå på 95 prosent før kampen mot Montenegro, falt litt ned - men jentene skyter fortsatt imponerende sikkert fra den lille streken.

Det er tall som sprenger tidligere statistikk i filler.

Bestenoteringen i de sju foregående mesterskapene er 83 prosent i nettmaskene. Det skjedde i Russland-VM i 2005. Den verste uttellingen hadde jentene i VM for to år siden, da bare 68 prosent av straffeforsøkene endte i smil og jubel.

Et skremmende lavt tall.

Å SKYTE STRAFFER er både det enkleste og vanskeligste du kan gjøre.

Du står sju meter unna mål og er alene med målvakt. Du har god tid, er helt alene og kan vente ut målvakten. Det er bare å hive ballen i mål, ikke sant?

Samtidig er det - av samme årsaker - noe av det verste du kan gjøre. For mange, i hvert fall.

Ofte er klokka stoppet, alle med- og motspillere ser på deg, publikum holder pusten og du vet at du score. Det er ikke alle som er bygd for å takle dette. Sjumeterskyting handler en del om balanse og teknikk - men mest av alt er det det som skjer mellom ørene som avgjør. Du skal være ekstremt sterk mentalt, for å ta avgjørende straffer i et mesterskap.

Derfor er det så herlig å se at vi har så mange trygge straffeskyttere i laget, og i tillegg til de nevnte har Thorir Hergeirsson også Tonje Nøstvold i bakhånd. Hun har tatt mange straffer i tidligere mesterskap, men er holdt unna streken så langt - siden hun ikke er kommet skikkelig i gang i VM ennå.

MOT MAKEDONIA fredag kveld ble det en thrilleravslutning med puls oppunder takbjelkene i sluttminuttene. Etter å ha havnet 0-2 bak spilte de norske jentene verdensklassehåndball og gikk opp til 9-2-ledelse.

Det svingte litt etter dette, men Norge hadde relativt god kontroll - en god stund. Du har nemlig sjelden god kontroll mot et lag som på sitt beste er helt i verdenstoppen.

Hvittrøyene knappet innpå den norske ledelsen i sluttminuttene, og det kunne faktisk blitt helt neglbitende slitsomt å se på. Men reduseringen som førte dem ett mål bak kom så seint at de aldri rakk å få et angrep til.

FÅR ANSVAR: Amanda Kurtovic er mesterskapsdebutant, men hun får likevel ansvar fra sjumetersstreken. Her scorer hun på straffe mot Island. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
FÅR ANSVAR: Amanda Kurtovic er mesterskapsdebutant, men hun får likevel ansvar fra sjumetersstreken. Her scorer hun på straffe mot Island. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Sulland puttet på fem av fem straffer. Linka bommet på sitt eneste forsøk. 83,3 prosents uttelling er greit, og satt på spissen en redning i kveld. For hadde Norge ligget på prosentene fra de siste mesterskapene, hadde det maks blitt uavgjort.

FOR Å VINNE VM skal du også ha marginene på din side. Når det drar seg til i de glisne, brasilianske hallene må det meste stemme. Da kan faktisk straffeskytingen bli avgjørende.

I en jevn kamp har du ikke råd til å bare score på seks-sju av ti straffer.

Og i dramatiske sluttminutter, da trenger du iskalde hjerner. Og ingen straffehjerner er roligere enn de som vet at «dette er jeg en av verdens beste på». De norske straffeskytterne kan tenke slik, når de nærmer seg streken med ballen i venstrehånda.

For alle sjumeterdronningene våre er faktisk keivhendte.

Venstehender som kan bli gull verdt.

RUTINE: Linn-Kristin Riegelhuth Koren har mye rutine fra straffemerket. Her putter hun mot Island. Mot Montenegro ble det imidlertid en sjelden bom. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
RUTINE: Linn-Kristin Riegelhuth Koren har mye rutine fra straffemerket. Her putter hun mot Island. Mot Montenegro ble det imidlertid en sjelden bom. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer