GOD STEMNING: VM-festen fortsetter i Brasil. Thomas Müller banket i dag inn mesterskapets første hattrick mot Portugal og fotballverden lar seg begeistre av det som skjer i Sør-Amerika. Det ser det ut til at Lukas Podolski gjør også. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
GOD STEMNING: VM-festen fortsetter i Brasil. Thomas Müller banket i dag inn mesterskapets første hattrick mot Portugal og fotballverden lar seg begeistre av det som skjer i Sør-Amerika. Det ser det ut til at Lukas Podolski gjør også. Foto: AP Photo/Matthias SchraderVis mer

- Så langt er dette tidenes sluttspill. Ingenting kan måle seg med dette

Hyller festfotballen.

SALVADOR / OSLO (Dagbladet): Tyskland - Portugal 4-0. Spania - Nederland 1-5.

41 scoringer på 12 kamper. Et målsnitt på 3,42 mål per kamp.

Mesterskapet i Brasil er bare fem dager gammelt, men det snakkes allerede om tidenes VM. Helt på sin plass, mener ekspertene.

- For å si som jeg tror Arne Scheie ville sagt, altså med noen forbehold for ikke å bli naglet til den historieløse fella - dette er så langt tidenes sluttspill. EM eller VM, ingenting kan måle seg med dette, sier Dagbladets kommentator og fotballekspert Morten Pedersen.

Få med deg alt i VM direkte

Risiko «is the new black» Det sier seg selv at mål ikke kommer uten risiko. Pedersen tror det er noe i slagordet Nike bruker i sine reklamer inn mot mesterskapet: «Risk Everything».

- Etter 12 kamper er det scoret 41 mål og det virker som om risiko «is the new black». Det er ikke mulig å ikke like denne fotballen.

Lars Tjærnås sier seg enig med Pedersen, men lar seg imponere like mye av ferdighetene som av viljen til å ta sjanser.

- Så langt har det vært et vidunderlig mesterskap. Rammen rundt det hele er perfekt, men det aller viktigste er at så og si alle lagene våger mye og mestrer enda mer. Det har knapt vært et eneste minutt hvor du kan gå vekk fra tv'en uten å gå glipp av artisteri, sier han til Dagbladet.

Tyskland imponerer De to kampene som virkelig har fått folk til å reise seg fra sofaen i ekstase eller riste på hodet i vantro over det de er vitne til, er først og fremst storseierne til Nederland og Tyskland.

- Begge de store seierne er spesielle kamper. Spania er gode i 45 minutter og Tyskland spilte mot ti mann, men det er likevel umulig å ta fra Tyskland og Nederland at det er imponerende, sier Tjærnås.

Pedersen har også latt seg imponere, men rangerer Tysklands prestasjon enda et lite hakk foran Nederlands nedsabling av de regjerende mesterne.

- Nederland var riktignok imponerende fra Robin van Persies scoring og ut kampen, men Tyskland var gode hele tida. De tok ikke en gang beina av gassen for å spare seg i varmen i Salvador. Men det er mange som er gode her - til og med lag som Colombia og Costa Rica har levert på et meget bra nivå. Og så har Pirlo vært Pirlo, sier han.

Få med deg alt i VM direkte

Dæhli tror på Spania Det ble ikke noe VM på Norge og Mats Møller Dæhli denne gangen, men midtbanejuvelen har ingen problemer med å finne glede i det som skjer i Brasil selv om han ikke er med.

- Fra tilhengerperspektivet mitt har det vært veldig underholdende. Jeg er Spania-tilhenger. De røyk jo på en smell mot Nederland. Men det var en fantastisk fotballkamp, det er jo sånne kamper vi vil se i VM, selv om laget «mitt» tapte, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor Spania?

- Det er tiki-taka, pasningene, spillerne ... Spesielt Iniesta. Van Persie og Robben på sitt beste er også strålende å se på, men det er Spania som er laget mitt. Spania er fortsatt favoritter i mine øyne. Jeg tippa dem på forhånd, og jeg tror fortsatt de vinner. De reiser seg igjen, sier han.

- Alle vil i angrep Og det er ikke bare her «hjemme på berget» at mesterskapet fenger. Christian Eichler dekker sitt tredje VM for den tyske avisa Frankfurter Allgemeine, og forteller at han er overrasket over nivået.

- Det er tidlig å si, men det har vært overraskende bra fotball så langt. Mer offensiv satsing enn jeg hadde trodd - selv lag som ikke spås å nå langt, som Japan, Costa Rica og Ecuador - har villet angripe, sier Eichler.

- Så det er i alle fall en åpning på VM som overgår de tre-fire siste sluttspillene. Målsnittet har vel pleid å ligge rundt 2,3 per kamp. Nå er det godt over 3.

Diamanten i åpningshelga var Nederland-Spania fredag kveld.

- Jeg kan ikke huske å ha sett en sånn kamp i lagenes første runde før. I tillegg var det imponerende det Tyskland gjorde her i kveld, sier han til Dagbladet på Arena Fonte Nova i Salvador.

- Tradisjonelt har mange lag kommet til VM for å unngå å tape. Vi ser det ellers også, spesielt når Jose Mourinho leder et lag, at de er gode i forsvar. Men her vil alle i angrep. Om det fortsetter sånn når alle har resultater å se tilbake på, gjenstår å se. Men jeg har virkelig kost meg med VM så langt.

Indremedisin Mesterskapet for fire år siden ble et lite antiklimaks. Målene uteble, og det ble aldri det månedlange fyrverkeriet fotballverdenen hadde håpet på.

Alt tyder på at denne VM-utgaven akter å levere. Tjærnås betegner det på følgende måte:

- Etter 2010 er det som skjer nå for indremedisin å regne for fotballen som idrett.

Det er vanskelig å være uenig.

Få med deg alt i VM direkte

INNFRIDDE: Neymar og Brasil møtte forventningene fra hjemmepublikummet, og slo Kroatia 3-1 i åpningskampen. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / NTB SCANPIX
INNFRIDDE: Neymar og Brasil møtte forventningene fra hjemmepublikummet, og slo Kroatia 3-1 i åpningskampen. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / NTB SCANPIX Vis mer
REISER SEG: Mats Møller Dæhli tror Spania slår tilbake etter storskrellen mot Nederland. Foto: REUTERS/Michael Dalder/NTB Scanpix
REISER SEG: Mats Møller Dæhli tror Spania slår tilbake etter storskrellen mot Nederland. Foto: REUTERS/Michael Dalder/NTB Scanpix Vis mer