Så lett for Brann

Nå skal du gjøre det verste nervøse fotballtrenere vet: Regne ut poeng på forhånd.

BRANN-TRENER Mons Ivar Mjelde står støtt i gullkampen om dagen. Han gjør kloke spillervalg, får sterke resultater og ser ut til å ta klubben til det første seriemesterskapet på 44 år.

Det er nettopp i slike perioder at trenere og spillere ifølge læreboka ikke må begynne å regne ut poeng. Jeg tror ikke Brann-miljøet gjør det heller, men resten av oss kan titte på regnestykket som gir gull til Bergen. Det ligger i kampoppsettet for de seks resterende rundene, men først og fremst i det som skjedde i Tippeligaen i går.

Så mye betydde hjemmesprekken for LSK.

ETTER FORRIGE runde lå egentlig Lillestrøm glimrende an med bare tre poeng å hente inn på serielederen, klart best målforskjell, hjemmekamp i vente mot Brann og en defensiv struktur i laget som lignet på hvordan det er lettest å bli seriemester.

Den strukturen forsvant mot Tromsø søndag med Frode Kippe i karantene og en tidlig utvisning. Det var en overraskende nedtur, og sannsynligvis et engangstilfelle.

Problemet er bare at en slik tapt kamp, plutselig ble en for mye.

DET SKYLDTES at Brann tok tre poeng borte som få hadde kalkulert med. I år har ikke Fredrikstad Stadion vært banen for lette borteseire.

To uventede resultater på en runde; og vips ser Brann ut som den mest sannsynlige seriemesteren i stedet for LSK.

Så lett for Brann

Sånt forteller selvsagt mest om sannsynlighetsregningen i fotball, men vi prøver oss likevel. Om ikke annet for å minne skjelvende bergenserne om hvor nær de egentlig er denne gangen.

Det er mye gode nerver i sånt.

VIKING (35 poeng + 6 mål) har det letteste programmet igjen av de fire gullkandidatene med fire av seks kamper på egen bane. Men i forhold til Brann skal Stavanger-klubben hente inn sju poeng og seks mål. Det er for mye, og medaljen kan også glippe uten full pott i de to siste vanskelige hjemmekampene:

Aalesund (h) 3 poeng

Strømsgodset (h) 3 poeng

Tromsø (b) 1 poeng

Stabæk (h) 1 poeng

Brann (b) 0 poeng

TITT-TEI! Etter 44 år i skyggenes dal ser Brann ut til endelig å ta seriegull i år. Det gjenstående kampprogrammet tyder på at de vil klare det, skriver Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
TITT-TEI! Etter 44 år i skyggenes dal ser Brann ut til endelig å ta seriegull i år. Det gjenstående kampprogrammet tyder på at de vil klare det, skriver Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

VIF (h) 1 poeng

Til sammen 44 poeng og 4.plass.

STABÆK (36 poeng + 6 mål) har fordelen av å spille nøkkelkampen mot LSK på Nadderud, mens oppgjøret mot Viking blir den eneste storkampen på utebane. Da kan det bli nesten med følgende uttelling:

LSK (h) 1 poeng

Lyn (b) 3 poeng

Aalesund (h) 3 poeng

Viking (b) 1 poeng

Tromsø (h) 3 poeng

Strømsgodset (b) 3 poeng

Til sammen 50 poeng og sølv

LILLESTRØM (36 poeng + 20 mål) har det klart hardeste programmet igjen av toppklubbene. De har mannskap for å mestre det, men blir det poengtap mot Stabæk glipper kanskje sølvet også:

Stabæk (b) 1 poeng

Brann (h) 3 poeng

VIF (b) 1 poeng

Rosenborg (h) 3 poeng

Start (b) 1 poeng

Sandefjord (h) 3 poeng

Til sammen 48 poeng og bronse.

BRANN (42 poeng og 11 plussmål) kan sannsynligvis avgjøre på de tre resterende hjemmekampene. Da går det an å tape mot LSK på Åråsen, og slite både i Ålesund og Tromsø:

Odd (h) 3 poeng

LSK (b) 0 poeng

Lyn (h) 3 poeng

Aalesund (b) 1 poeng

Viking (h) 3 poeng

Tromsø (b) 1 poeng

Til sammen 53 poeng og gull.

DET ER nettopp styrken på egen bane som bør gjøre Brann-miljøet ganske trygge på å beholde ledelsen. Med offensiv dødballstyrke, spillopplegger Martin Andresen i god form og flere angrepsalternativer rundt toppscorer Thorstein Helstad kommer laget til å få poeng ut av å styre hjemmekampene.

I beste fall holder det med seire mot Odd og Lyn, men selv Viking på Brann Stadion høres overkommelig ut. De tre siste tilsvarende kampene har gitt tre hjemmeseire.

Gull til Sportklubben Brann altså.