MIDT I STORMEN: Etter kampen mot Sveits var Egil Drillo Olsen så dypt nede i kjelleren at folk rundt ham forventet en avskjedssøknad. Den kom ikke. Men han var erstattet før neste samling likevel, til øredøvende støy. Foto: Sjur Stølen
MIDT I STORMEN: Etter kampen mot Sveits var Egil Drillo Olsen så dypt nede i kjelleren at folk rundt ham forventet en avskjedssøknad. Den kom ikke. Men han var erstattet før neste samling likevel, til øredøvende støy. Foto: Sjur StølenVis mer

Så lett kunne Drillo-flausen vært unngått

Et hotellbesøk kunne endret alt.

(Dagbladet): Fryktelig, pinlig, vondt, ufattelig, beklagelig. Det mangler ikke på bekmørke beskrivelser når fotballfamilien beskriver hvordan de siste fire ukers sammenhengende bråk har vært.

Stridens kjerne stammer fra et konferanserom på Hotel Bristol i Oslo torsdag 26. september.

Det var da Norges Fotballforbunds øverste tillitsorgan, forbundsstyret, bestemte seg for å ansette Per-Mathias Høgmo som Norges neste landslagssjef. I utgangspunktet fra 1. januar 2014, men dersom det var sånn at Egil Drillo Olsen ønsket det selv, kunne Høgmo tre inn allerede fra 1. oktober.

Trodde Drillo ville slutte Og - som Dagbladet skrev allerede 28. september:

Mange i styrerommet trodde oppriktig at Drillo selv ønsket nettopp en sånn løsning. Det var godt kjent i miljøet at 71-åringen var svært langt nede etter tapet for Sveits på Ullevaal tidligere i måneden. Så langt nede at flere i midten av september forberedte seg på at Olsen selv skulle levere inn sin avskjedssøknad.

Det skjedde imidlertid ikke.

Å presse Olsen ut var ikke noe ønske fra forbundsstyret i møtet 26. september. Men dersom det faktisk var sånn at Drillo ville føle det som en lettelse å tre til side, så skulle han få lov til det.

Øynet VM-playoff-håp Men Drillo hadde kommet seg opp av kjelleren på dette tidspunktet. Han så ikke lenger helsvart på situasjonen. Han var til og med begynt å øyne håp om at VM-playoff ikke var så umulig likevel. Dette fikk han imidlertid aldri sjansen til å kommunisere direkte til styremedlemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen få timer etter at møtet var hevet, ble Drillo kontaktet av fotballpresident Yngve Hallén. På vegne av forbundsstyret la han fram følgende forslag for landslagssjefen:

At han sluttet i stillingen der og da, for å la Per-Mathias Høgmo ta over umiddelbart.

Drillo aksepterte løsningen. I ettertid hevder han at dette forslaget i praksis var ensbetydende med at han fikk sparken. NFF-ledelsen mener på sin side at han sto overfor et valg:

Hadde han sagt nei til å slutte, og forklart Hallén at han var motivert for å avslutte med stil, ville han fått lov til det.

Det gjorde han ikke. Neste dag satt 71-åringen ved siden av Siem, Hallén og Høgmo på Ullevaal stadion. Her fortalte Drillo at han selv hadde overbevist Høgmo om at det var greit å bytte nå, og at han ikke så dramatikken i situasjonen.

Ville fått fortsette Men dramatikk har det vært hver eneste dag siden. I et intervju i torsdagens utgave av Dagbladet ble NFFs generalsekretær Kjetil Siem spurt:

- Gikk prosessen litt for fort?

- Ja. Drillo sier selv at han kunne fått lov til å fortelle styret hvor motivert han var. At han var langt nede, men på vei opp igjen, svarte Siem.

Dagbladet kontaktet i går alle medlemmer av forbundsstyret. Responsen var taushet. Ingen ønsker å snakke med mediene.

Men fra informert hold får Dagbladet vite at dersom det hadde blitt slik Siem (og Drillo) sier, så ville bråket vært unngått:

Hvis Drillo var blitt bedt om å komme til hotellet i Oslo sentrum 26. september, og der fortalt forbundsstyremedlemmene hvor tent han faktisk var på å avslutte sin landslagssjefepoke med å gi alt mot Slovenia og Island, så ville han fått lov til det. Da ville Per-Mathias Høgmo blitt ansatt som framtidig landslagstrener.

Og norsk fotball hadde vært spart for fire marerittaktige uker.