Så lett kunne Drillo-flausen vært unngått

Et hotellbesøk kunne endret alt.

MIDT I STORMEN: Etter kampen mot Sveits var Egil Drillo Olsen så dypt nede i kjelleren at folk rundt ham forventet en avskjedssøknad. Den kom ikke. Men han var erstattet før neste samling likevel, til øredøvende støy. Foto: Sjur Stølen
MIDT I STORMEN: Etter kampen mot Sveits var Egil Drillo Olsen så dypt nede i kjelleren at folk rundt ham forventet en avskjedssøknad. Den kom ikke. Men han var erstattet før neste samling likevel, til øredøvende støy. Foto: Sjur StølenVis mer

(Dagbladet): Fryktelig, pinlig, vondt, ufattelig, beklagelig. Det mangler ikke på bekmørke beskrivelser når fotballfamilien beskriver hvordan de siste fire ukers sammenhengende bråk har vært.

Stridens kjerne stammer fra et konferanserom på Hotel Bristol i Oslo torsdag 26. september.

Det var da Norges Fotballforbunds øverste tillitsorgan, forbundsstyret, bestemte seg for å ansette Per-Mathias Høgmo som Norges neste landslagssjef. I utgangspunktet fra 1. januar 2014, men dersom det var sånn at Egil Drillo Olsen ønsket det selv, kunne Høgmo tre inn allerede fra 1. oktober.

Trodde Drillo ville slutte Og - som Dagbladet skrev allerede 28. september:

Mange i styrerommet trodde oppriktig at Drillo selv ønsket nettopp en sånn løsning. Det var godt kjent i miljøet at 71-åringen var svært langt nede etter tapet for Sveits på Ullevaal tidligere i måneden. Så langt nede at flere i midten av september forberedte seg på at Olsen selv skulle levere inn sin avskjedssøknad.

Det skjedde imidlertid ikke.

Å presse Olsen ut var ikke noe ønske fra forbundsstyret i møtet 26. september. Men dersom det faktisk var sånn at Drillo ville føle det som en lettelse å tre til side, så skulle han få lov til det.

Øynet VM-playoff-håp Men Drillo hadde kommet seg opp av kjelleren på dette tidspunktet. Han så ikke lenger helsvart på situasjonen. Han var til og med begynt å øyne håp om at VM-playoff ikke var så umulig likevel. Dette fikk han imidlertid aldri sjansen til å kommunisere direkte til styremedlemmene.

Noen få timer etter at møtet var hevet, ble Drillo kontaktet av fotballpresident Yngve Hallén. På vegne av forbundsstyret la han fram følgende forslag for landslagssjefen:

At han sluttet i stillingen der og da, for å la Per-Mathias Høgmo ta over umiddelbart.

Drillo aksepterte løsningen. I ettertid hevder han at dette forslaget i praksis var ensbetydende med at han fikk sparken. NFF-ledelsen mener på sin side at han sto overfor et valg:

Hadde han sagt nei til å slutte, og forklart Hallén at han var motivert for å avslutte med stil, ville han fått lov til det.

Det gjorde han ikke. Neste dag satt 71-åringen ved siden av Siem, Hallén og Høgmo på Ullevaal stadion. Her fortalte Drillo at han selv hadde overbevist Høgmo om at det var greit å bytte nå, og at han ikke så dramatikken i situasjonen.

Ville fått fortsette Men dramatikk har det vært hver eneste dag siden. I et intervju i torsdagens utgave av Dagbladet ble NFFs generalsekretær Kjetil Siem spurt:

- Gikk prosessen litt for fort?

- Ja. Drillo sier selv at han kunne fått lov til å fortelle styret hvor motivert han var. At han var langt nede, men på vei opp igjen, svarte Siem.

Dagbladet kontaktet i går alle medlemmer av forbundsstyret. Responsen var taushet. Ingen ønsker å snakke med mediene.

Men fra informert hold får Dagbladet vite at dersom det hadde blitt slik Siem (og Drillo) sier, så ville bråket vært unngått:

Hvis Drillo var blitt bedt om å komme til hotellet i Oslo sentrum 26. september, og der fortalt forbundsstyremedlemmene hvor tent han faktisk var på å avslutte sin landslagssjefepoke med å gi alt mot Slovenia og Island, så ville han fått lov til det. Da ville Per-Mathias Høgmo blitt ansatt som framtidig landslagstrener.

Og norsk fotball hadde vært spart for fire marerittaktige uker.