TØFF KONKURRANSE: Det blir ikke lett å bli tatt i verdenscuprenn for nordmenn når man må konkurrere med disse landslagsjentene: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga. Bak f.v.: Therese Johaug, Kari Øyre Slind og Heidi Weng. Foto: NTB Scnapix.
TØFF KONKURRANSE: Det blir ikke lett å bli tatt i verdenscuprenn for nordmenn når man må konkurrere med disse landslagsjentene: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga. Bak f.v.: Therese Johaug, Kari Øyre Slind og Heidi Weng. Foto: NTB Scnapix.Vis mer

Så mange nordmenn får gå verdenscup til vinteren: - Veldig fornøyd

Færre nordmenn, men ikke så få som fryktet.

Verdenscupkomiteen for langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok onsdag nye nasjonskvoter. Det innebærer at Norge maksimalt kan stille med 15 løpere i norske verdenscuprenn.

Norsk dominans har blitt en trussel mot langrennssporten internasjonalt. Onsdag kveld vedtok verdenscupkomiteen det de mener skal være de nye reglene. Før kvotene blir gjeldende, skal de også behandles i hovedkomiteen for langrenn.

Verdenscupkomiteen vedtok en grunnkvote på seks løpere for de beste nasjonene. Kvotene blir trolig som dette, ifølge NRK: Friplass for regjerende verdenscupvinner i første periode (før jul), samt for verdenscupleder i de øvrige periodene.

I tillegg friplass for regjerende kontinentalcupvinnere (før jul) og for kontinentalcupledere etter jul. I renn i eget land opprettholdes fortsatt en nasjonal kvote, men ingen nasjon kan noen gang stille med mer enn 15 løpere (10 i Tour de Ski)

Regjerende verdenscupvinner ikke lenger har friplass gjennom hele sesongen. Det betyr også at antallet løpere som kan skaffe seg friplass i verdenscupen via kontinentalcupene (for norske løperes del: skandinavisk cup) reduseres fra tre til én.

Norge aldri kan stille med mer enn åtte løpere i konkurranser utenfor Norge. Forrige sesong stilte Norge flere ganger med et tosifret antall løpere.

- Jeg er veldig fornøyd. Det var noen forslag på bordet i forkant som kunne kuttet mye mer for oss, sier Åge Skinstad til NRK. Den tidligere norske langrennssjefen er representant i verdenscupkomiteen.

- I fjor hadde vi ti-elleve løpere i verdenscupen, og 22 i verdenscup på hjemmebane. Det blir vanskeligere å komme med i verdenscupen nå, så vi må titte nærmere på cupene under, så også de får god status, mener Skinstad, som føler seg sikker på at også langrennskomiteen vedtar forslaget.

Til vinteren blir det heller ikke mulig å stille med mer enn to stafettlag per nasjon, og bare førstelaget skal telle i nasjonscupen. Sist vinter tok Norge de tre første plassene i herrestafetten på Lillehammer. Norges fjerdelag ble nummer ni.

Det ble diskutert å kutte ned til ett lag per nasjon, men dette ble ikke vedtatt. Også i lagsprint kan hver nasjon stille med to lag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.