Oppsiktsvekkende norske funn:

Så mye bedre er superskoene

Nike hevder Vaporfly-skoen kan gjøre at utøvere kan løpe 2 - 4 prosent raskere. Nye norske funn viser det samme.

TREKKHARER I MARATONLØP: Brødrene Ingebrigtsen var trekkharer for Eliud Kipchoge, da han satt verdensrekord i maraton i Wien 2019. Alle brukte sko med karbonsåle. Foto: Reuters/NTB
TREKKHARER I MARATONLØP: Brødrene Ingebrigtsen var trekkharer for Eliud Kipchoge, da han satt verdensrekord i maraton i Wien 2019. Alle brukte sko med karbonsåle. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

De siste årene har man sett at å løpe med sko med karbonsåle, kan være forskjellen på en god tid og en verdensrekord.

I 2019 ble blant annet Eliud Kipchoge den første til å løpe maraton under to timer da han brukte Nike Alpha Fly Next %, en variant av det som omtales som «superskoene».

Nå viser nyere norsk forskning det samme. En forskningsgruppe som forsker på ferdighets- og prestasjonsutvikling i idrett ved Nord Universitet i Levanger, har sammenliknet vanlige løpesko og Nike Vaporfly-skoen.

De har funnet ut at man reduserer oksygenforbruket når man bruker Nike Vaporfly-skoen, sammenliknet med en vanlig løpesko. De har også funnet ut at skoen med karbonsåle har størst effekt jo fortere du løper.

- Du kan spare energi med den skoen som du kan ha nytte av i en spurt, slik at du får større overskudd og har mer å gi. Alternativt kan du ligge på en litt høyere gjennomsnittsfart gjennom hele løpet med det samme energiforbruket, sier Førsteamanuensis Tore Kristian Aune, til Dagbladet.

- Jeg er ikke så veldig overrasket. Jeg bruker selv skoen i trening og jeg kjenner at det er en veldig god sko, sier Matias Flakk, som har levert Bachelor på forskningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer