Sondre Nordstad Moen europeisk mester maraton

Så mye har maratonhelten blitt testet det siste året: - Forstår at folk tviler

Sondre Nordstad Moen svarer på ryktene.

150 DAGER I KENYA: Sondre Nordstad Moen tilbrakte nesten halve 2017 på trening i Kenya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
150 DAGER I KENYA: Sondre Nordstad Moen tilbrakte nesten halve 2017 på trening i Kenya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sondre Nordstad Moen overrasket hele Europa da han satte ny europeisk rekord med tiden 2.05.48 i Futuoka Marathon i Japan første helga i desember.

Det var en veldig blid og solbrun maratonløper som stilte opp på Bislett Stadion mandag ettermiddag. Der ble han mottatt med blomster fra arrangørene av Bislett Games, hvor også Nordstad Moen bekreftes til å løpe 10.000 meter i 2018. Det blir første gang det norske publikum kan oppleve Nordstad Moen på hjemmebane etter rekordløpet i Japan.

Mye av grunnen til at Nordstad Moen er hjemme i Norge er fordi han endelig skal ta MR av den skadeplagede hælen han har slitt med siden mars i år. Deretter bærer det hjem til jul i Trondheim.

- Hvor omfattende er skaden?

- Altså, jeg hadde aldri løpt 2.05 på maraton og trent som jeg har gjort hvis det var et kjempeproblem, men når det er pingvin-gange de første fire minuttene nesten hver dag i ni måneder, så begynner jeg å lure på hvor lenge jeg kan holde på sånn.

- I april tok vi ikke full utredning på det. Det var litt ømt bak der, men ikke så alvorlig at jeg måtte endre på treninga eller noe. Så tok jeg valget når jeg skulle begynne banesesongen at jeg prøver så lenge det ikke blir verre, og det har ikke blitt så mye verre, sier Nordstad Moen til Dagbladet.

HYLLET: En stolt Sondre Nordstad Moen mottok blomster for prestasjonen i Futuoka Marathon. Foto: Dagbladet
HYLLET: En stolt Sondre Nordstad Moen mottok blomster for prestasjonen i Futuoka Marathon. Foto: Dagbladet Vis mer

- Hva er planene videre nå da?

- Nå skal jeg ta MR, og så skal jeg begynne å forberede meg til et nyttårsløp i Italia og et mindre terrengløp fem dager seinere, sier han.

- Bare la meg fullføre

Nordstad Moen har lenge hatt Frank Evertsen som trener, før han i fjor tok valget om å trene for seg selv med samme treningsprogram som de siste to årene. I år har han hatt den italienske treneren Renato Canova som trener. Det har båret frukter.

- Hva var grunnen til at du gjorde det?

- Jeg har kjent Renato siden 2010 fra tidligere opphold. Det var Frank Evertsen som tok meg og andre utøvere videre og ned til Kenya før jeg valgte å trene for meg selv i fjor. Jeg visste hva jeg kunne oppnå med det, men det var usikkerhet rundt hva som måtte til for å ta nye steg, og med en så alvorlig skade fra før, så var det viktig for meg å få noen som kunne pushe meg og tørre å endre litt på treninga, forteller Nordstad Moen.

Canova innførte et nytt treningsopplegg som totalt endret hvordan Nordstad Moen vanligvis trente. I stedet for kortere langturer og mindre restitusjon mellom økt én og to, så ble det høyere fart på langturene og lengre restitusjon mellom hver økt. De første månedene var Nordstad Moen så sliten at han trodde han gikk på en skikkelig treningssmell. Men det gjorde han altså ikke.

- Det var betryggende at han har trent så mange gode utøvere tidligere. Ikke bare afrikanere, men også andre europeere. Jeg har skikkelig trua på treningsfilosofien hans, kommenterer han.

Det ga resultater. 3. desember 2017 løp Nordstad Moen inn til 2.05 i Futuoka Marathon i Japan, og på indre bane sto Canova.

Løperen forteller:

- Det var én runde av 150 meter inn på stadion til slutt og da jeg hadde den runden igjen skrek treneren min «europarekord» og «under 2.06», eller hva det var. Det var litt artig det da, han ropte det som om jeg ikke var klar over det selv. Jeg visste jo det, jeg husker jeg tenkte «bare la meg fullføre denne runden her, så går alt bra», sier Nordstad Moen.

- Jeg vet ikke om det har gått opp for meg helt enda, det har bare passert. Jeg må bare fortsette å være på hugget, legger han til.

Dopingryktene

I løpet av det siste året har Nordstad Moen tilbrakt rundt 150 døgn i Kenya og over 200 døgn i høyden i St. Moritz, ifølge han selv. Det mener han er avgjørende for å få de resultatene han har fått.

- Med de forholdene vi har i Norge gjennom vinteren, blir det vanskelig å få god nok trening. Trening i høyden gir noe ekstra, forteller han.

På ett år forbedret løperen seg med hele sju minutter på maraton. På grunn av Renato Canova som trener og så mye tid tilbrakt i Kenya det siste året, reagerer mange på resultatene til Nordstad Moen.

- Forstår du at folk tviler da du tilbringer så mye tid i Kenya, med tanke på dopinghistorikken der nede?

- Ja, det skjønner jeg. Når det er sagt, så har jeg blitt testa i Kenya også. Jeg har vært på Antidoping Norge sin liste over prioriterte utøvere siden 2008. De vet hvor de kan finne meg og de vet de kan teste meg. Jeg får ikke gjort noe annet enn å avlegge prøver.

- Hvor mange ganger har du avlagt uanmeldte prøver?

- De har vel vært på besøk fem eller seks ganger det siste året, sier Nordstad Moen.

- Syns du det fungerer greit å være meldepliktsutøver?

- Det må være uanmeldte besøk. Med all diskusjon i mediene så mener jeg de bør åpne opp for tester gjennom hele døgnet.

- Likevel må jeg si at jeg velger å tro at de aller beste er best fordi de trener best. De som er på nivået under tror jeg har lett for å ty til snarveier fordi de tror de beste er best fordi de doper seg, sier Nordstad Moen.

- Har du merket noe økt interesse blant sponsorer etter du tok rekorden?

- Nei, ikke noe voldsomt. Det er klart at markedsverdien min hadde vært høyere hvis jeg hadde trent i Norge 365 dager i året og samtidig oppnådd de resultatene jeg har oppnådd nå, sier Nordstad Moen.

Dedikert

Til tross for at afrikanerne dominerer i verdenstoppen, har altså nordmannen Nordstad Moen klart å hevde seg. Han mener det er fullt mulig, men det handler om mentalitet.

- Jeg hadde nok hatt samme mentalitet i Norge som jeg har i Kenya. Da jeg kom dit for første gang i 2009, trodde jeg at jeg sikkert ble sist på all treninga, men også der er det ikke sånn at alle løper verdensrekord. Det er ulike nivå der også. Det som hjelper er at flere satser, ikke fordi de liker det, men fordi det er en enkel utvei for de uten utdannelse.

Nordstad Moen forteller at han alltid har trivdes å trene aleine. Mange ganger da han var ung og kompisene ikke ville bli med ut i stormen, dro han selv ut og kunne holde på i timevis.

- Mener du at nordmenn har like gode forutsetninger for å levere like godt som afrikanerne gjør?

- Det tror jeg. Men som jeg nevnte, da jeg var mindre kunne jeg holde på i snøen i tre timer for meg selv. Det er ikke så mange som gjør det.

- Det handler om mentalitet. Jeg blir også lei i perioder, men hvis du som europeer vil satse, så må du få høydetrening og dra til Afrika på vinteren, fordi Europa vanligvis er snødekt. Da kan det heller ikke være et problem at det ikke finnes kjøpesenter eller kino der. Hvis du savner det, mistrives du fort, påpeker Nordstad Moen.

Materialistisk er kanskje det motsatte av Nordstad Moen.

Det forstår du ut fra dette utsagnet her:

- Jeg valgte løping fordi da trengte jeg bare et par joggesko. Jeg holdt på med langrenn en periode, men det utstyrsjaget tok knekken på idrettsgleden. I tillegg måtte jeg kjøre timevis for å komme til snø, det var ikke spesielt fristende, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer