Så mye kan Northug hente inn på Hellner

I november mente treneren at 16 sekunder ville vært enkelt.

JA TAKK: Norge og Sverige er de kanskje to største favorittene på dagens herrestafett. Og en reprise på disse jubelscenene fra fellesstarten søndag er det neppe mange nordmenn som har noe imot... Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
JA TAKK: Norge og Sverige er de kanskje to største favorittene på dagens herrestafett. Og en reprise på disse jubelscenene fra fellesstarten søndag er det neppe mange nordmenn som har noe imot... Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Følg herrestafetten direkte i langrennsstudio fra kl. 12.45!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Da Petter Northug avgjorde stafetten for Norge i verdensmesterskapet for to år siden, ble han sendt ut på sisteetappen med 15 sekunder å hente inn på Axel Teichmann.

Det forspranget var spist opp i løpet av få kilometer - og i spurten var det strengt tatt ingen kamp.

Under OL-stafetten i fjor måtte Northug igjen jage. Men da hadde han en nesten umulig oppgave, etter å ha blitt sendt ut 34 sekunder bak Marcus Hellner. Likevel ga han det et helhjertet forsøk og halverte forspranget i løpet av de første kilometerne. I mål var han 15 sekunder bak, etter å ha gått Norge opp fra 6. til 2. plass.

«Det hadde vært enkelt for Petter»
I dag slipper forhåpentligvis Northug å reparere etter de andre. Men om det skulle skje igjen - og for eksempel Marcus Hellner går ut med ei luke - tror trener Morten Aa Djupvik at Mosvik-ekspressen er i stand til å hente mange sekunder.

Men hvor mange?

- Det kommer litt an på om begge går ut aleine, eller om de går ut sammen med noen. Jeg vil ikke at luka skal være større enn 15 sekunder. Men 15 sekunder er også oppnåelig (for Petter å hente inn), sier Djupvik til Dagbladet.

Dermed har han nedjustert seg noe fra den første verdenscupstafetten i Gällivare i vinter, da Northug sto over og Norge havnet langt bak seirende Sverige.

Den gang var Sjur Røthe ankermann, og han gikk ut 16 sekunder bak den svenske ankermannen. I mål hadde avstanden økt til 49 sekunder. Etterpå var ikke Djupvik i tvil om at en Northug i form ville gjort kort prosess.

NORSK, SVENSK OG RUSSISK: Morten Aa Djupvik tror det fort kan være disse tre nasjonene som gjør opp om seieren på sisteetappen. Målet er at Northug skal gå ut likt med teten.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NORSK, SVENSK OG RUSSISK: Morten Aa Djupvik tror det fort kan være disse tre nasjonene som gjør opp om seieren på sisteetappen. Målet er at Northug skal gå ut likt med teten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Åh, det hadde vært enkelt for Petter, konstaterte han etterpå.

Nå er han ikke like offensiv.

- Marcus Hellner er en fantastisk skiløper. Selv om han bare har vist seg fra sin beste side på én distanse i VM, er han en mye bedre skiløper enn resultatene så langt tilsier. Det er ikke bare å hente sekunder på Hellner. Han går fryktinngytende fort.

Vil sprenge feltet
På de to første etappene i Gällivare gikk for øvrig Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby. Da holdt de følge med teten inn til tredje veksling. I dag er målet å gå fra - noe annet ville vært merkelig med sølv og bronse fra tirsdagens 15-kilometer.

- På papiret er det en relativt OK sjanse for å få ei luke, men vi skal vite at Sverige ikke var på topp skimessig på 15-kilometeren. De har to løpere på første- og andreetappe (Richardsson og Olsson) som garantert kommer til å være vanvittig sterke, sier Sundby til Dagbladet.

De norske gutta ønsker å kjøre hardt fra start for å sprenge feltet. I går visste de ikke om det ble Rønning eller Sundby som åpner for Norge, men all erfaring viser at det gås tøffest på etappe nummer to.

- På første etappe går det ofte litt roligere de første to kilometerne før det setter seg. På den andre er det full spiker fra start. Det er to forskjellige måter å gå på. De siste sesongene har det vært for mye puslegåing fra start i verdenscupstafettene. Det har gjort at for mange lag har vært med inn, og det kan vi ikke ha noe av nå. Det handler om størst mulig fart på etappe én, to og tre, og så blir det mer taktisk på fjerdeetappen, sier han.

Stafettene vi aldri glemmer
I Norge er det lite som huskes bedre enn dramatiske avslutninger på stafetter i mesterskap, som da Thomas Alsgaard spurtet fra Christian Zorzi i Salt Lake City i 2002 eller Axel Teichmann i Val di Fiemme året etter.

Om Morten Aa Djupvik kunne bestemme blir det en langt kjedeligere stafett i dag -  i hvert fall sett med utenlandske øyne.

På spørsmål om hva som vil være den ultimate måten å vinne på, svarer han slik:

TOK INN 19 SEKUNDER: Men i OL fikk Petter Northug et håpløst utgangspunkt av lagkameratene, og lå 34 sekunder bak Sverige ved veksling. Marcus Hellner sikret gullet for de gule og blå. Foto:  (AP Photo/Matthias Schrader)
TOK INN 19 SEKUNDER: Men i OL fikk Petter Northug et håpløst utgangspunkt av lagkameratene, og lå 34 sekunder bak Sverige ved veksling. Marcus Hellner sikret gullet for de gule og blå. Foto: (AP Photo/Matthias Schrader) Vis mer

- Det absolutt ultimate er at stafetten er avgjort i løpet av den tredje etappen, og at Petter får så god luke at han om ikke kan skli rundt, så i hvert fall dra det i land bare ved å gå jevnt fort. Men det er veldig lite trolig!

- Så du vil heller ha en utklassingsseier enn en thriller folk snakker om i årevis?

- Ja, jeg vil det. Det er mulig at den seieren smaker enda bedre om vi vinner med en centimeter eller to, men jeg orker ikke utsette meg for den påkjenningen om jeg ikke må.

- Hva er ditt mest minneverdige stafettminne?

- Stafetten i Sapporo i 2007, da Petter klinte til inne på stadion og avgjorde. Södergren gikk fjerdeetappen, sier Djupvik med klar adresse til de svenske journalistene som står rundt ham - som for å gni det inn.

- Det var Petters første mesterskap, og han var ung den gangen. Måten han avgjorde på var veldig stor. For meg er det minnet aller best, sier han til Dagbladet.

TOK INN 15 SEKUNDER I ET JAFS: I VM i 2009 ble Northug sendt ut på sisteetappen med 15 sekunder å hente inn på Axel Teichmann. Det forspranget var tettet i løpet av noen få kilometere - og i spurten var Northug knusende overlegen. Foto:  EPA/KAY NIETFELD
TOK INN 15 SEKUNDER I ET JAFS: I VM i 2009 ble Northug sendt ut på sisteetappen med 15 sekunder å hente inn på Axel Teichmann. Det forspranget var tettet i løpet av noen få kilometere - og i spurten var Northug knusende overlegen. Foto: EPA/KAY NIETFELD Vis mer