Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Premier League 2018/19:

Så mye penger har hver enkelt Premier League-klubb brukt

... Og vil pengebruken definere årets sesong? Dagbladet har spurt ekspertene.

TRONER TABELLEN: Liverpool har brukt mest penger i sommerens overgangsvindu. Keeper Alisson fra Roma kostet nærmere 700 millioner kroner. Foto: Reuters/Carl Recine
TRONER TABELLEN: Liverpool har brukt mest penger i sommerens overgangsvindu. Keeper Alisson fra Roma kostet nærmere 700 millioner kroner. Foto: Reuters/Carl Recine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag startet sesong 18/19 i Premier League med Manchester United mot Leicester, den eneste fredag kveld. Mourinho og United har ikke vært heldige med sommerens overgangsvindu og havner langt nede på tabellen over klubbene som har brukt mest penger.

Mourinho har ikke spart på kritikken mot Liverpool, som kanskje ikke overraskende troner tabellen i sommerens kjøpefest.

- Klubbene vi konkurrerer mot, er virkelig sterke og har allerede fantastiske lag. Og de investerer massivt, som Liverpool, som kjøper alt og alle, sa Mourinho til MUTV.

Etter 1–0 tapet mot Bayern München, i oppkjøringens siste kamp, var Mourinho selvsikker på at United fikk inn en ny signering før overgangsvinduet stengte. Ryktene florerte rundt Raphaël Varane, Yerry Mina, Jérôme Boateng og Godín.

Av ulike årsaker gikk ingen gjennom, til stor skuffelse for både Mourinho og fansen.

- Rart vindu

Øverst på tabellen troner Liverpool, som har brukt snaut 1,74 milliarder i sommerens overgangsvindu. Det er derimot ikke det som overrasker Premier League-ekspert Øyvind Alsaker.

- Det at de mindre klubbene, som Fulham, West Ham og Everton, er blant dem som har brukt mest penger, syns jeg er spesielt. Men det er også det som er så interessant med Premier League. De mindre klubbene har ekstremt mye penger, sier Alsaker til Dagbladet.

Sommerens overgangsvindu skilte seg ut fra tidligere vindu. Blant annet på årets deadline day ble det handlet for 1,2 milliarder pund. Det er en nedgang etter sju år hvor det hvert år har vært høyere summer.

- I tillegg har ikke Tottenham kjøpt noen spillere og to av de tre dyreste spillerne er keepere. Det er ikke blitt brukt store summer på spisser, slik som det vanligvis blir gjort. Det syns jeg er rart, sier Alsaker.

Avgjør pengebruken?

Fulham rykket opp fra Championship forrige sesong, og ligger nå som nummer to over klubbene som har brukt mest penger. Det syns eksperten er bra.

- Fulham har tatt et stort sprang. De var ikke i nærheten av å ha et godt nok lag i fjor, og nå har de hentet kvalitet. Det gjenstår å skape et lag ut av det. Queens Park Rangers brukte haugevis med penger, men endte med å rykke ned. Det er et bevis på at det ikke nødvendigvis er de som kjøper mest som havner øverst, sier Alsaker.

Fotballkommentator i NRK, Espen Ween, tror pengebruken vil ha mye å si.

- Det er ingen tvil om at pengebruken vil definere årets sesong. Da tenker jeg spesielt på de mindre klubbene som har rustet opp. De som ikke har forsterket noe spesielt, blir regnet som bunnkandidater i år, som Huddersfield, Watford og Cardiff. Brighton har brukt mer penger i år, det er positivt, sier Ween til Dagbladet, men legger til:

- Eneste unntaket er Tottenham. Der er det ikke blitt brukt en øre, men jeg tror fortsatt at de vil være med i toppen.

Bortsett fra opprusting i troppen, er det en bit som blir sett på som en enda større utfordring.

- Det er kontinuiteten i lagene, og da mener jeg i trenerrollen. Det blir spennende å se hvordan Arsenal og Chelsea gjør det i år, med nye managere på plass, sier Ween.

I toppen tror Ween at det bare er ett lag som kan hevde seg mot gullfavoritten, og det på grunn av pengene som er blitt brukt.

- Liverpool blir regnet som Citys hardeste utfordrer, hvis det er noen som kan ta opp kampen i det hele tatt, etter sånn det ser ut nå, sier Ween.

Alsaker er usikker.

- City er fortsatt gullfavoritter. Liverpool har styrket sin posisjon i år, men det er først og fremst fordi de hentet Van Dijk i vinter og Alisson i sommer. Resten er spillere man vet lite om og som man er usikre på hvordan vil fungere i klubben. Man må huske på at City hadde 25 poeng mer enn Liverpool i fjorårets sesong, sier Alsaker.

Penger brukt

Her får du en komplett oversikt over hvor mye penger hver enkelt klubb har brukt og solgt for i årets overgangsvindu.

Tallene er hentet fra Sky Sports sine nettsider, og er regnet ut i norske kroner (rundet opp).

20. Newcastle – 224 millioner profitt (brukt 245 millioner, mottatt 469 millioner)

19. Watford – 170 millioner profitt (brukt 256 millioner, mottatt 426 millioner)

18. Tottenham – 21 millioner profitt (mottatt 21 millioner)

17. Crystal Palace – 107 millioner (brukt 107 millioner)

16. Huddersfield- 192 millioner (319 millioner, mottatt 128 millioner)

15. Burnley – 202 millioner (brukt 202 millioner)

14. Brighton – 234 millioner (brukt 330 millioner, mottatt 96 millioner)

13. Bournemouth – 288 millioner (brukt 501 millioner, mottatt 213 millioner)

12. Cardiff – 309 millioner (brukt 309 millioner, mottatt 0)

11. Manchester City – 320 millioner (brukt 640 millioner, mottatt 320 millioner)

10. Southampton – 437 millioner (brukt 596 millioner, mottatt 159 millioner)

09. Leicester – 468 millioner (brukt 1.10 milliard, mottatt 639 millioner)

08. Wolverhampton – 586 millioner (brukt 628 millioner, mottatt 42 millioner)

07. Manchester United – 628 millioner (brukt 873 millioner, mottatt 245 millioner)

06. Everton – 703 millioner (brukt 948 millioner, mottatt 245 millioner)

05. Arsenal – 714 millioner (brukt 756 millioner, mottatt 42 millioner)

04. West Ham – 938 millioner (brukt 1.05 milliard, mottatt 117 millioner)

03. Chelsea – 1.02 milliard (brukt 1.37 milliard, mottatt 415 millioner)

02. Fulham – 1.12 milliard (brukt 1.12 milliard)

01. Liverpool – 1.75 milliard (brukt 1.88 milliard, mottatt 138 millioner)