Så mye tjener idrettsstjernenes hjelpere

Managere, agenter og støttespillere.

<strong> MANAGER:</strong>  Cecilia Brækhus sammen med manager Rune Brynhildsen. Foto: Bjørn Langsem
MANAGER: Cecilia Brækhus sammen med manager Rune Brynhildsen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De er noen av dem som er nærmest stjernene. Som sikret idrettsutøverne at deres dyrebare tid blir brukt til å trene og restituere, ikke la tankene fly i siffer, møter og nye kontrakter.

Du ser det gang på gang. Som da Petter Northug sa han «har folk som jobber med soningen», og når Magnus Carlsen tar et raskt blikk bort på manager Espen Agdestein for å få svare på noe i VM-forberedelsene.

<strong> CARLSEN-MANAGER:</strong>  Espen Agdestein. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
CARLSEN-MANAGER: Espen Agdestein. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De er der for pressen, for utøverne og for familien rundt.

Familie og profesjonelle De kommer fra forskjellige bakgrunn. Aksel Lund Svindal har for eksempel valgt sin far, Bjørn Svindal som manager, mens Petter Northug har valgt en gammel venn i Are Sørum Langås.

På den motsatte siden av skalaen er Kevin Skabo. Han har gjennom mange år bygget seg opp et nettverk og hatt flere av Norges største idrettsstjerner under sine vinger. Tidligere var det både Suzann Pettersen og Cecilia Brækhus, og per dags dato jobber Skabo for NHL-stjerna Mats Zuccarello og Håvard «kickalicious» Rugland. 

<strong> PAPPA:</strong>  Bjørn Svindal klemmer sønnen Aksel. Bjørn er også manager. Foto: Arnt E. Folvik/ Dagbladet
PAPPA: Bjørn Svindal klemmer sønnen Aksel. Bjørn er også manager. Foto: Arnt E. Folvik/ Dagbladet Vis mer

Der er også Lars Gilleberg. Han var tidligere manager for Petter Northug, og er i dag rådgiver for navn som John Arne Riise og Aksel Lund Svindal.

Makt De har mye makt. Espen Agdestein fortalte Dagbladet tidligere i år at han tar mange avgjørelser uten å kontakte Magnus Carlsen.

Som han gjorde da Carlsen hadde fått forespørsel fra Hugh Hefners hjertebarn, Playboy, men Agdestein takket nei.

<strong> MANAGER:</strong>  Geir Olav Killingstad (t.v.) er Suzann Pettersens manager.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANAGER: Geir Olav Killingstad (t.v.) er Suzann Pettersens manager. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva sa Magnus om henvendelsen fra Playboy?

- Den kjenner han ikke til. Han vil ikke vite hva jeg sier nei til.  Jeg tar mange avgjørelser selv, når det kommer så mange henvendelser, må jeg det. Men jeg forhører meg med folk jeg stoler på hvis jeg er usikker.

<strong> MATCHER:</strong> Therese Johaug og manager Jørn Ernst. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
MATCHER: Therese Johaug og manager Jørn Ernst. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Da han begynte i jobben, var målet å hente inn fire millioner sponsorkroner i året. Da var Magnus 18 og en stigende stjerne, men sjakk var en sport uten utstyr - og helt uten TV-publikum. Det var ingen tradisjon for å sponse sjakkspillere. Men Agdestein hentet inn fire millioner alt det første året.

Siden har sponsorene stått i kø.

- Vi driver pionérvirksomhet. Sjakk har vært en sovende gigant, med 600 millioner spillere verden over. Idretten er like stor som tennis og golf, men har langt igjen til det apparatet med TV og sponsorer som andre store idretter har. Men jobben med å markedsføre sjakken blir enklere når du har Magnus, han appellerer til bredden - ikke bare eliten, sier Espen Agdestein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer