STORFINT BESØK: Her feirer Real Madrid-spillerne Champions League-triumfen i våres. Nå skal Luka Modric (med trofeet), Sergio Ramos, Karim Benzema og Co møte Sevilla på Lerkendal stadion i Trondheim. Foto: Thomas Eisenhuth / dpa  / NTB Scanpix
STORFINT BESØK: Her feirer Real Madrid-spillerne Champions League-triumfen i våres. Nå skal Luka Modric (med trofeet), Sergio Ramos, Karim Benzema og Co møte Sevilla på Lerkendal stadion i Trondheim. Foto: Thomas Eisenhuth / dpa / NTB ScanpixVis mer

Så mye tjener Rosenborg på at Real Madrids verdensstjerner spiller på Lerkendal

Real Madrid møter Sevilla i supercupfinalen i kveld.

TRONDHEIM (Dagbladet): I kveld møtes Real Madrid og Sevilla i UEFAs supercupfinale på Lerkendal.

Verken Cristiano Ronaldo, Martin Ødegaard eller Gareth Bale er med Real Madrids stjernespekkede tropp til Norge, men oppgjøret mellom Champions League-vinneren og Europa League-vinneren fra forrige sesong er likevel en skikkelig godbit.

Mange tenker kanskje at det må være en gullgruve for Rosenborg å få arrangere supercupfinalen, men slik er det ikke.

Inntekt: Null

RBKs økonomileder Roar Munkvold bare humrer da Dagbladet slår på tråden og spør hvor store inntekter klubben genererer på det spanske stormøtet.

- Ingenting, sier han tørt, før han forklarer nærmere:

- Altså, vi får inntekter for ti dagers leie av stadion. Det betyr cirka 900 000 kroner inn i kassa, men samtidig skal vi dekke basisfunksjoner, som mannskap, strøm og andre normale kampforberedelser, så vi går omtrent i null til slutt. Vi har riktignok benyttet anledningen til å bytte ut gressmatta og sette opp nye storskjermer, sier Munkvold.

STILLE FØR STORMEN: Lerkendal er pyntet i supercupens farger og logoer, og er mer eller mindre klar for storkampen i morgen. Blant annet har Rosenborg brukt noe av inntektene fra kampen til å kjøpe nye storskjermer. Foto: Thomas  Rasmus Skaug
STILLE FØR STORMEN: Lerkendal er pyntet i supercupens farger og logoer, og er mer eller mindre klar for storkampen i morgen. Blant annet har Rosenborg brukt noe av inntektene fra kampen til å kjøpe nye storskjermer. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Rosenborg startet prosessen med å få supercupfinalen allerede i 2012, men først i 2014 ble Lerkendal tildelt arrangementet.

Munkvold forteller at det er helt bevisst fra UEFA side at kampen går til vesle Trondheim og lille Lerkendal, som har en kapasitet på bare drøyt 21 000.

- Det er kjernen i hele supercuparrangementet at UEFA gir kampen til land som ikke har stadionanlegg som er store nok til å få de største finalene. Det er helt bevisst, sier han.

Makedonia neste

Eksempelvis ble fjorårets supercupfinale spilt på Boris Paichadze Dinamo Arena i Tbilisi i Georgia, mens neste års versjon arrangeres på Philip II Arena i Makedonias hovedstad Skopje.

UEFA har krystallklare krav på hva som skal til for å få arrangere supercupfinalen, men Rosenborg har ikke vært nødt til å endre på mye - bortsett fra adgangskontrollen.

UEFA har nemlig bedt RBK ta i bruk et nytt adgangssystem - «turnstiles» på fagspråket - på grunn av strenge krav, men det har ikke kostet RBK noe fordi Lerkendal allerede hadde på plass systemet fra tidligere.

- Vi har ikke brukt adgangskontrollsystemet tidligere fordi vi har brukt scannere isteden, men det er helt greit å ta dette i bruk nå, fordi UEFA sannsynligvis kommer til å kreve det samme i Champions League og Europa League framover, sier Munkvold.

Enormt seertall

Økonomilederen sier at han rett og slett ikke kjenner til hva slags inntekter UEFA regner med å håve inn på morgendagens kamp. Det er ventet at kampen kommer til å få et sted mellom 40 og 60 millioner TV-seere.

- Det er UEFA som eier kampen og har alle inntekter og tar alle kostnader. Vi stiller bare med bane og mannskap. Det totale UEFA-budsjettet kjenner vi ikke til, sier Munkvold til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke i tvil om at Trondheim som by indirekte kan tjene på å bli eksponert for et enormt TV-publikum.

- Det er klart det vil ha sideeffekter for Rosenborg og Lerkendal at kampen spilles her, men det får nok aller mest å si for Trondheim. Vi får vist fram byen vår. Dette er ikke bare en fotballkamp, men et stort arrangement, blant annet med mye som skjer i Trondheim sentrum på dagen i morgen før kampen, sier han.

Fornøyd reisedirektør

Reiselivsdirektør i «Visit Trondheim», Stig Hillestad, bekrefter Munkvolds teori. Han forteller at Trondheim har hatt 100 000 spanjoler på besøk i Trondheim bare gjennom cruisetrafikk i sommer, og at det snarere er positivt enn negativt at det er to spanske lag som møtes i finalen.

TURISTFULLTREFFER: Turistnæringen i Trondheim jubler over at supercupfinalen skal spilles på Lerkendal i morgen. Bakklandet er et av turisttrekkplastrene. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TURISTFULLTREFFER: Turistnæringen i Trondheim jubler over at supercupfinalen skal spilles på Lerkendal i morgen. Bakklandet er et av turisttrekkplastrene. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Dette er fullklaff for vår del, sier han.

- Det er et veldig spennende år for Trondheim som turistby, og da spesielt rettet mot det spanske markedet. Jeg kan nok ikke sette et kronebeløp på hva supercupfinalen er verdt, men det sies at kampen blir det mest sette TV-programmet fra trondheimsregionen noensinne. Det betyr en kjempemarkedsføring av byen, tror han.

  • Real Madrid-Sevilla spilles klokka 20.45 i kveld, og sendes på Viasat4.