ALVORET I GANG: Brede Hangeland og landslaget landet i Zürich i går kveld. I morgen venter Sveits i Bern. - Formen er god, selv om jeg er litt forkjølet, sier kapteinen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALVORET I GANG: Brede Hangeland og landslaget landet i Zürich i går kveld. I morgen venter Sveits i Bern. - Formen er god, selv om jeg er litt forkjølet, sier kapteinen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Så mye VM-bonus får Hangeland og Co.

Millioner i potten.

OSLO/ZÜRICH (Dagbladet): I går kveld landet kaptein Brede Hangeland (31) og Norge i Sveits. Med seier i VM-kvaliken fredag er landslagsgutta nærmere en bonuspott på anslagsvis 12,5 millioner kroner.

Mens spillerne på det svenske fotballandslaget får 35.000 kroner hver for seier, har Hangeland og Co. en annen bonusavtale.

- Den er hundre prosent prestasjonsrettet mot VM. De får ingenting for seier eller uavgjort i kvalifiseringen, forteller informasjonssjef Svein Graff i Norges Fotballforbund.

- Kommer vil til Brasil i 2014, innkasserer spillerne 25 prosent av bruttoinntektene som forbundet får fra FIFA (det internasjonale fotballforbundet).

Første hinder på veien er ostelandet Sveits i morgen, deretter Kypros tirsdag.

25 prosent Slik er bonusavtalen bygget opp:

Kvalifiserer Norge seg til VM, vil FIFA utbetale 40-50 millioner til Norges Fotballforbund.

Et utvalg, med kaptein Brede Hangeland i spissen, har forhandlet seg fram til at spillerne skal ha 25 prosent av beløpet. I kroner og øre betyr dette mellom 10 og 12,5 millioner kroner. Millionene fordeles på alle spillerne som har vært innom troppen under VM-kvalifiseringen, avhengig av antall ganger.

- Det betyr ikke noe om du spiller eller sitter på benken. Prinsippene er ganske solidariske, sier Hangeland.

- Hvorfor har dere ikke forhandlet fram bonus ved seier eller uavgjort?

- Det er først hvis vi kommer til et mesterskap at fotballforbundet får de store inntektene. Derfor synes både spillerne og forbundet at en slik bonusavtale er mest rettferdig.

Ikke motivasjon Hangeland understreker:

- Motivasjonen for å komme til Brasil har null med økonomi å gjøre. Det handler hundre prosent om ønsket om å klare det. Samtidig tjener vi forskjellig innad i gruppa. Da jeg spilte i Viking, hadde jeg ei lønn på 200.000 kroner i året. Når jeg fikk det samme for å spille på landslaget, betydde bonuser en del.

Spillerne vil også få en engangssum hvis Norge når playoff.

- Vi snakker om rein suksessbonus, sier informasjonssjef Svein Graff.

Ukjent for Tarik Hangeland og co. hadde en liknende bonusavtale i forrige kvalifisering. Men — som vi husker — gikk det den veien høna sparker: EM i Polen og Ukraina ble arrangert uten «norsk glans».

- Helt ærlig: Jeg har ikke peiling på hvordan dette fungerer, sier Rosenborg-spiller Tarik Elyounoussi.

- Er det ikke derfor det heter bonus? Det skal være en overraskelse. Selv gir jeg heller fra meg penger, for å spille i et mesterskap.

Det er 12 år siden Norge gjorde det sist ... spilte i et mesterskap.