Så nær var Arsenal et fotballmirakel

- Vi betalte prisen for en dårlig første kamp, sier Wenger.

MILLIMETER UNNA: Robin van Persie fikk muligheten Arsenal-toppscoreren scorer på i 999 av 1000 tilfeller på stillinga 3-0 til Arsenal. Et mesterlig stykke keeperarbeid fra Christian Abbiati sto i veien for avansement.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
MILLIMETER UNNA: Robin van Persie fikk muligheten Arsenal-toppscoreren scorer på i 999 av 1000 tilfeller på stillinga 3-0 til Arsenal. Et mesterlig stykke keeperarbeid fra Christian Abbiati sto i veien for avansement.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNISVis mer

(Dagbladet): Arsenal - AC Milan 3-0 (3-4 sammenlagt).

Fotballtrenere er programforpliktet til å være optimistiske, selv når utgangspunktet synes som mest håpløst. Arsene Wenger erkjente at mulighetene var mikroskopiske etter Arsenal 0-4 tapet mot AC Milan på San Siro, men forsøkte likevel å selge inn budskapet om at tro kan flytte fjell.

Bare to ganger tidligere i europacupsammenheng hadde Arsenal kommet tilbake etter å ha tapt første oppgjør på bortebane. Aldri hadde noe lag snudd firemålstap i første kamp til avansement i returoppgjøret i den gjeveste av europacupene.

Det virket imidlertid som om et ultraoffensivt Gunners-mannskap hadde kjøpt sjefens budskap, for vertene gikk rett i strupen på sine i overkant komfortable motstandere fra Italia.

1-0: Laurent Koscielny la grunnlaget for det som etterhvert utviklet seg til å bli en umiddelbar klassiker med sin tidlige 1-0 scoring. Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN
1-0: Laurent Koscielny la grunnlaget for det som etterhvert utviklet seg til å bli en umiddelbar klassiker med sin tidlige 1-0 scoring. Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN Vis mer

- Spillerne kan ikke være annet enn stolte over prestasjonen. Vi har en fantastisk lagmoral og vi viste stor kampvilje etter den første kampen. Dessverre røk vi ut. Vi hadde våre sjanser, og holdt seiersrekka gående, men vi betalte prisen for en dårlig første kamp, sier Wenger etter at laget hans vare ett mål unna å redde ekstraomganger, noe som syntes utenkelig før avspark.

- Vi har gitt alt. Det er alt du kan gjøre på det øverste nivået: Har du gitt alt, kan du leve med resultatet, fortsetter franskmannen overfor Sky Sports.

Rystende åpning Bare sju minutter ut i kampen fikk også publikum på Emirates en tidlig indikasjon på at miraklenes tid kanskje ennå ikke var forbi. Alex Oxlade-Chamberlain svingte inn en god corner, keeper Christian Abbiati ble passiv og Laurent Koscielny, som hadde frigjort seg fra markeringen, stanget enkelt inn 1-0.

Beredskapsnivået i Milan-forsvaret ble ikke høynet, slik det burde ha blitt, av den tidlige kalddusjen. Thiago Silva har høstet mange lovord for sitt midtstopperspill de siste par årene, men var direkte sløv da han sleivet et klareringsforsøk rett i beina på Tomas Rosicky etter 25 minutter.

Tsjekkeren har våknet til live igjen de siste ukene, og plasserte iskaldt inn sitt første Champions League-mål på seks år da muligheten bød seg.

2-0: Tomas Rosicky scoret sitt første Champions League-mål på seks år da Arsenal trengte det som mest.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
2-0: Tomas Rosicky scoret sitt første Champions League-mål på seks år da Arsenal trengte det som mest.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Vis mer

Plutselig var forspranget halvvert, Milan var rystet og det var plenty av tid for Arsenal å påføre gjestene mer skade før Massimiliano Allegri kunne gjøre ytterst nødvendige justeringer i pausen.

Og hjemmelaget skulle utnytte at bortelaget var i knestående enda en gang før hvilen da en opplagt Oxlade-Chamberlain satte fart og utfordret Antonio Nocerino og Djamel Mesbah. Sistnevnte var et overraskende valg på venstrebacken, og gjorde en skjebnesvangert valg da han forsøkte å stoppe Arsenal-vingen.

Kampens strikte dommer, Damir Skomina fra Slovenia, slo hardt ned på det mislykkede taklingsforsøket og tildelte Arsenal et helt korrekt straffespark.

Toppscorer Robin van Persie banket kjølig inn 3-0, tross iherdige forsøk fra landsmann Mark van Bommel på å psyke ham ut ved å påpeke at ballen ikke lå der den skulle.

Millimeter Like etterpå fikk Stephen El Shaawary en kjempemulighet aleine med Wojciech Szczesny, men satte den svakt til side for mål. Da kunne Arsenals fantastiske første omgang vært forgjeves. I stedet gikk lagene i garderoben med oppgjøret på vippen.

3-0: Robin van Persie scoret sikkert fra straffemerket til 3-0 like før pause.Foto: SCANPIX/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
3-0: Robin van Persie scoret sikkert fra straffemerket til 3-0 like før pause.Foto: SCANPIX/AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer

Milan tok seg sammen etter hvilen, men Arsenal var bare noen små millimeter og keeperspill i verdensklasse unna å få 4-0 scoringa før timen var spilt.

Gervinho utfordret Mexes og fyrte av et skudd som slo i ryggen på franskmannen. Keeper Abbiati var på vei mot feil hjørne, men klarte likevel å avverge på utrolig vis. Returen havnet på verst tenkelig sted for Milan - i beina på Robin van Persie - men Abbiati var der igjen og stoppet nederlenderens nonchalante chip.

- Jeg hadde på følelsen at han kom til å løfte den over keeper, for han lå nede, men Abbiati kom seg på beina veldig raskt. Han reagerte godt, og dessverre klarte vi ikke å score, sier Wenger.

Kjempebom Arsenal var nødt til å gamble, noe som selvfølgelig ga Milan rikelig med rom å boltre seg i om de vant ballen i gunstige posisjoner. Zlatan Ibrahimovic, som brukte første omgang på å gå i offside, var en større trussel etter pause. Han burde imidlertid gjort mer da han fanget opp et håpløst utspill fra Wojciech Szczesny  og satte ballen utenfor åpent mål.

Mer burde også Antonio Nocerino fått ut av Alberto Aquilanis strøkne framspill, som var et eksempel på at det ikke er noe som heter ferdigscorede pasninger i fotball likevel.

Nocerino kunne bare trille ballen over streken, men sendte den tilbake der Szczesny sto. Dermed ble det ikke uttelling for Milan, da det skulle og burde vært avgjort.

Trøtnet Arsenal ga absolutt alt, men kreftene tok etterhvert slutt. Da Alex Oxlade-Chamberlain og Theo Walcott gikk ut, forsvant også mye av stinget i vertenes offensiv. Verken Marouane Chamakh eller Park Ju-Young klarte å sette farge på oppgjøret da de kom inn.

- Vi gikk trøtte i annen omgang, og vi klarte ikke holde like godt i ballen. Vi var mer slitne enn dem. Derfor følger jeg meg sikker på at vi kunne ha scoret to-tre mål også i annen omgang med et skadefritt mannskap. Jeg hadde håpet at vi skulle skape farligheter foran mål de siste 10-15 minuttene, men det skjedde aldri, sier Wenger.

Dermed gikk Milan videre til kvartfinale til slutt, men et heroisk forsøk fra Arsenal gjorde nesten det alle forståsegpåere mente var umulig mulig.

SLAPP MED SKREKKEN: Milan-spillerne kunne puste lettet ut etter nesten å ha rotet bort et uinntagelig forsprang. Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN
SLAPP MED SKREKKEN: Milan-spillerne kunne puste lettet ut etter nesten å ha rotet bort et uinntagelig forsprang. Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN Vis mer